Dok se šetaju ulicama Praga, bogatim istorijom, umjetnošću i monumentalnom arhitekturom, posjetiocima odmah postaje jasno o kako starom, važnom i velikom gradu se radi.

Ali da biste svoje utiske stavili u pravi kontekst, ne propustite da posjetite bar neke od brojnih praških muzeja. O tome koliko je očuvanje naslijeđa Česima bitno govori činjenica da u većini istorijskih zdanja postoje izložbe, a nije neobično ni da vidite neformalne izložbe i male galerije u pabovima, restoranima i kafeima. Evo nekoliko najvažnijih gradskih muzeja.

Nacionalni muzej

Nacionalni muzej sastoji se od desetina zgrada i njegova bogata zborka broji preko 14 miliona artefakta. Tokom nedavne obnove glavne zgrade u potpunosti je rekonstruisana originalna neo-renesansna fasada i u njoj je smještena stalna postavka i povremene specijalne izložbe. Glavna zgrada se nalazi na Trgu sv. Vaclava (Vaclavske Namjesti) i prolazom je spojena sa modernom Novom gradom Nacionalnog muzeja u kojoj je smještena zbirka istorije 20. vijeka. U okviru muzeja brojni segmenti se bave istorijom, umjetnošću, muzikom i prirodnjačkim kolekcijama, a među najzanimljivijim predmetima su skelet kita i srednjovijekovne tapiserije. Posjetioci se mogu popeti do kupole muzeja, sa koje se pruža odličan pogled na grad.

Jevrejski muzej

Ovaj muzej je jedna od najposjećenijih praških atrakcija, a sastoji se od više važnih istorijskih lokacija. Sa jednom ulaznicom posjetioci mogu da posjete sinagoge Maisel i Pinkas, staro jevrejsko groblje, Klausen sinagogu, Ceremonijalnu dvoranu, privremene izložbe u galeriji Robert Guttmann i Staru-novu sinagogu, koja se i danas koristi za vjerske obrede. U okviru muzeja prije dvije godine je napravljena interaktivna izložba Friedl’s Cabinet, koja predstavlja najveću kolekciju dječjih radova iz perioda Holokausta, a autori su djeca iz getoa Terezin. Jevrejski muzej organizuje i vođene obilaske svih lokacija, koje su tokom vijekova bile važan dio istorije Praga.

Muzej Kampa

Za intimniji pogled na modernu češku umjetnost, posjetite muzej Kampa, na istoimenom ostrvu na rijeci Vltavi. Stalna izložba je dio privatne kolekcije Jana i Mede Mladek, i posebno akcentuje radove Františeka Kupke, jednog od osnivača savremene apstraktne umjetnosti. U muzeju se mogu vidjeti radovi čeških i slovačkih umjetnika koji se nisu povinovali komunističkom režimu i koji su zbog svojih kontroverznih radova često bili progonjeni. I samo jezero je vrijedno posjete i idealno mjesto za piknik u hladu pored Vltave.

Muzej dekorativnih umjetnosti

Češki dizajn se često povezuje sa narodnim motivima, ali posjeta Muzeju dekorativnih umjetnosti posjetiocima će dati uvid u istoriju dizajna u ovoj zemlji, zahvaljujući stalnoj izložbi od preko 50.000 predmeta (petina cjelokupne kolekcije). Njeni segmenti se bave dizajnom enterijera i namještaja, keramike, odjeće, nakita, igračaka, stakla, metala, itd. Povremeno se održavaju izložbe koje se bave novim trendovima i inovacijama u dizajnu. Za jedinstvene suvenire iz Praga, posjetite muzejsku prodavnicu u kojoj možete naći zanimljive ručne radove.

Muzej alhemije

Dijelom muzej, a dijelom zabavna atrakcija, Muzej alhemije pruža uvid u istorijsku povezanost Praga sa magijom i alhemijom. Smješten je u Jevrejskoj četvrti, u zgradi koja se smatra jednom od najstarijih u Pragu i koju je u 16. vijeku car Rudolf II proglasio zvaničnom alhemičarskom laboratorijom. Njen izgled je rekreiran prema dostupnim informacijama i legendama vezanim za alhemičarske eksperimente. U ponudi je u tura „Magični trougao„, sa stanicama u kući rabina Loeva (Vyšehrad) i Praškom dvorcu. Posjetioci takođe mogu da kupe i neki od eliksira ili napitaka, kao simpatičan suvenir.

Kafkin muzej

Iako je većinu svojih djela napisao na njemačkom, Franc Kafka je jedan od najslavnijih čeških autora. Najveći dio njegovih djela objavljen je početkom 20. vijeka, ali moderna izložba u Kafkinom muzeju bavi se njegovim životom i doprinosom modernoj književnosti. Ovdje posjetioci mogu da vide prva izdanja Metamorfoze i Procesa, koji su postali poznati tek nakon njegove smrti. Kroz fotografije, pisma i drugu građu, izložba uvodi posjetioca u Kafkin svijet, sa posebnim fokusom na to koliko je Prag uticao na njegova velika djela.

Muhin muzej

Alfons Muha je najznačajniji umjetnik pokreta art nuvo. Takođe je poznat po istorijskim slikama sa slovenskim motivima, između ostalog i po slici krunisanja srpskog cara Dušana. Mnogi su vidjeli njegove karakteristične slike i postere, ali Muhin muzej na Trgu sv. Vaclava posjeduje najbolji pregled njegovih djela na svijetu. Kolekcija je podijeljena u više segmenata, uključujući i panele, postere za pozoršne komade, slike, fotografije, skulpture i skice. Posjetioci mogu da saznaju mnogo zanimljivosti o životu umjetnika, koji je kao veliki slovenski patriota, bio među prvim uhapšenima po njemačkom ulasku u zemlju. Umro je od posljedica hapšenja samo nekoliko dana prije zvaničnog početka Drugog svjetskog rata.

DOX Centar za savremenu umjetnost

Distrikt Holešovice je nekada bio industrijska četvrt, a danas su mladi umjetnici od napuštenih prostora u njemu napravili svoje galerije i radionice u okviru Centra za savremenu umjetnost DOX. Ovdje se održavaju izložbe, performansi, modne revije, predavanja, video projekcije, a tokom posjete, obavezno istražite cepelin na vrhu zgrade, koji predstavlja odlično mjesto za sumiranje utisaka.

Posjetiti divni grad Prag možete u organizaciji turističke agencije Kosmopolit a ponudu možete pogledati ovdje!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime