Madrid možda nema Gaudijevu arhitekturu, ali ima Pikasova remek-djela u najpoznatijim muzejima, fantastičan spoj moderne i stare arhitekture u kojoj svako može da uživa. U ovom gradu osjetićete pravu špansku energiju, njihovu kulturu, a iako će vas noge boljeti od obilazaka, to vam neće teško pasti jer ćete u svemu prosto uživati.

Glavni grad Španije je posebno mjesto koje je puno energije zbog širokog asortimana ponuda za razne posjetioce. Ovaj grad “ima sve za svakoga”, a ako ste u potrazi za savršenim selfijem postoje mnoge lokacije koja će vam donijeti veliki broj lajkova, prenosi Independent. 

Umjetnost 

Madrid ima takozvani zlatni trougao umjetosti koji čine tri svjetski poznata muzeja. Nacionalni muzej i umjetnički centar kraljice Sofije u kojem se nalazi Pikasova poznata slika Gernika, muzej Prado, koji ima bogatu izložbu sa više od 27.000 slika i muzej Tisen-Bornemisa – poznat po velikoj kolekciji slika iz perioda kubizma i impresionizma. Poslije 17h ulazi u sve muzeje u Madridu su besplatni, pa iskoristite to da ih obiđete što više možete.

Foto: Ivana Kovačević

Parkovi 

Odmah iza muzeja Prado nalazi se park Retiro najveća zelena površina u Madridu. Prostire se na 125 hektara i čine ga 15.000 stabala, bašte pune ruža i razne skulpture. Glavna atrakcija parka je jezero na kojem možete da iznajmite čamac i uživate. 

Prošetajte se gradom 

Madrid je sačinjen od više naselja, svaki kraj grada ima svoju priču i arhitekturu. Zbog ovoga je Madrid najbolje da istražite kroz jednu dugačku šetnju. U samom centru ovog grada ćete naći razne prodavnice suvenira, ali i brojne poznate radnje. A kako budete prilazili centru odjednom ćete se naći u lavirintu restorana i kafića.

Plaza Mayor/Foto: Ivana Kovačević

Arhitektura 

Madrid ima fascinantnu lepezu arhitekture i stilova, moderne zgrade se često nalaze odmah pored istorijskih građevina iz 18. vijeka. 

Plaza Major je veliki trg koji je okružen besprijekorno dizajniranim stambenim zgradama čije stanove možete da iznajmite i uživate u pogledu na trg sa terase.

Markado de San Miguel/Foto: Ivana Kovačević

Šta da jedete 

U centru grada postoji veliki broj malih restorana u kojima možete da jedete tapas, ukusne dimljene kobasice, šunke… Nemojte da propustite da posjetite čuvenu Markado de San Miguel, na kojoj mozete da kupite i jedete šunku, ostrige. U svakoj mesari može da se kupi na malo, pa će uz neko vino, ukus biti upotpunjen.

Markado de San Miguel/Foto: Ivana Kovačević

Interesantno je da uveče, ova pijaca postaje noćna diskoteka.

Ćuros i topla čokolada/Foto: Ivana Kovačević

Obavezno za doručak probajte ćuros uz koji neizostavno ide i topla čokolada. 

Interesantno je i to da u centru Madrida, postoji najveća koncentracija barova u svijetu, a u jednom od njih probajte i čuvenu Sangriju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime