Gradske vlasti Venecije zatražile su od osam evropskih gradova pomoć i podršku u borbi protiv cruising industrije.

Apel je upućen Barceloni, Amsterdamu, Marseju, Dubrovniku, Zebrižu, Hamburgu, Palmi i Malagi, i to u vrijeme kada su gradski zvaničnici Venecije ušli u otvoren sukob sa italijanskom vladom zbog neadekvatnih mjera za rješavanje problema koji već godinama brine lokalno stanovništvo.

Tema je ponovo postala aktuelna nakon što se veliki kruzer MSC Opera (13 paluba) oteo kontroli i udario u manji brod u veoma prometnom kanalu Guidecca početkom juna. Tada je povređeno 13 ljudi, a samo pukom srećom je izbjegnuta veća tragedija. Nekoliko nedjelja kasnije, Costa Deliziosa (12 paluba) za dlaku je izbjegla sudar sa jahtom tokom oluje. Ova dva incidenta su bila povod za proteste lokalaca protiv velikih kruzera i pozive da im se pristup Venecijanskoj laguni u potpunosti zabrani.

Lokalne vlasti apeluju na evropske luke sa sličnim problemima da od cruising kompanija zahtjevaju da se prilagode gradovima u koje njihovi brodovi plove, kao i da počnu da paze na zaštitu lokalne životne sredine.

„Cruising industrija je bila, i još uvijek je, značajan izvor prihoda i radnih mjesta u našim lukama i gradovima. Ipak, sve impozantnije dimenzije brodova, njihov negativan utjecaj na životnu sredinu u blizini luka i teret koji sve veći broj turista predstavljaju za gradsku infrastrukturu, predstavljaju sve veći problem. Nedavna situacija u Veneciji pokazala je da postoji veliki rizik od nepopravljivih posljedica“, navodi se u zvaničnom pismu, otkriva The Guardian.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime