Iako i kod nas možete istraživati do mile volje, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina zbilja lijepa i nudi mnoga fantastična mjesta, normalna je želja svakog čovjeka da tu i tamo otputuje i doživi neka nova iskustva.

I dok je super diviti se gradovima, nekako se u ovo vrijeme godine mnogo boljom opcijom čini nam se odmor u prirodi. Jezera, rijeka, sport, tu je moguće sve, a iskreno, ljepše nam zvuči leći na ležaljku i voziti bicikl nego se gurati s morem turista da biste na koju minutu ugledali Mona Lisu ili Rođenje Venere…

Zato, pročešljali smo malo diljem dobre stare Europe, i pronašli neke zemlje koje nude više od ostalih. Vežite se – polijećemo!

Italija

Teško je napisati neki tekst gdje spominjete umjetnost a da ne spomenete Italiju. Isto je i s modom. Automobilima. Hranom. Vjerujte, ništa drukčije nije ni kad je priroda u pitanju. Za početak, ako želite odmor na jezeru i kafu u društvu Georgea Clooneyja i ostalih celebova s A-liste, svratite do jezera Como na sjeveru zemlje. Ako želite manje glamura, ali i dalje biti „in“, odite do jezera Garda (ako ste “nastavili lozu”, neka vam bude jasno kako izlet neće proći bez Gardalanda). Ako pak tražite mir i ljepotu, neka vaš izbor bude jezero Iseo. S jedne strane priroda, a s druge tri mala grada na obalama – Lovere, Iseo i Sarnico. Trajekt će vas začas prebaciti s jedne na drugu stranu, a pješačkih staza, kao i onih biciklističkih, ima i previše.

Como

Nemoguće je ne posjetiti i otok Monte Isola koji „izvire“ iz jezera, na kojem nisu dozvoljeni automobili, tako da ćete se propisno nahodati. Kako od puno hodanja čovjek ogladni, isplati se sjesti u restoran i pojesti ribu poznatu kao tinca, što je ovdje lokalni specijalitet.

Smještaja ima koliko vas volja, a ako vam odgovara svježi zrak i želite biti u skladu s prirodom, nemoguće je ne preporučiti kampiranje u Campeggio Cave.

Iseo

Finska

Nakon lijepe nam Italije, vrijeme je da pogledamo što se nudi na sjeveru Europe, točnije – u Finskoj. S obzirom na nadimak (Zemlja 1000 jezera), ovdje možete birati gdje ćete se ići opustiti i uživati. Jedno od najboljih jezera na koje se možete zaputiti je Paijanne (drugo najveće u zemlji), na kojem se možete baviti mnogobrojnim vodenim sportovima i održavati formu, ali i guštati na – pješčanim plažama.

Jezero je inače dio nacionalnog parka, a ako ne znate gdje biste rado potrošili novce za smještaj preporučamo Lehmonkarki Resort. Ako vam zafali „betona“, zaputite se do ne predaleke Jyvaskile, u kojoj je renovaciju mnogih zgrada potpisao slavni arhitekt Alvar Aalto.

Naravno, nismo zaboravili ni zaljubljenike u saune, ali kad je o Finskoj riječ, dobro je poznato kako su one već odavno – dio kulture.

Paijanne

Njemačka

Hm, a kako vam zvuči kampiranje u blizini glavnog grada? Naime, njemačka savezna država Brandenburg doslovno je zemlja jezera i šuma, što je čini perfektnim za odmor u prirodi. Jezero Tonsee, 50 – ak kilometara udaljeno od metropole, dobar je izbor za početak. Iako vas neće oduševiti veličinom, iako nećete susresti ni Clooneyja, kvaliteta vode je izvrsna, a na plaže se neće buniti niti ljubitelji pijeska. Ako ste tip od kampiranja, isplati se ostati usred ove opuštajuće šume.

Za baciti nije ni jezero Schmoldesee, udaljeno sat vremena od Berlina. Ovdje će na svoje doći oni koji vole vodene sportove, pa ako ste vi više od ležaljke i knjige, držite se Tonseeja…

Tonsee

Slovenija

Malo, pomalo, i eto nas i do Dežele. Planine, ali i jezera su ono što čini nama prijateljsku zemlju prepoznatljivom među gostima, koji zimi rado skijaju, a ljeti pješače, voze bicikl ili jednostavno – čilaju. Naravno svima vam je najbolje poznato Bledsko jezero, ali nemojte propustiti otići i na obližnji Bohinj koji se nalazi u nacionalnom parku Triglav. Jasno, kad ste ovdje, svakako odite i na izvor Save, koja izvire iz – stijene!

Odlična opcija je i odlazak na rijeku Soču, gdje ćete postati neustrašivi kad jednom „preživite“ rafting. Eh, a kad ste već ovdje svratite se kod najbolje svjetske kuharice Ane Roš i počastite se božanstvenim okusima u Hiši Franko.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime