Ostrvo u Jonskom moru veoma je popularna turistička destinacija za turiste širom svijeta.

Krf je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru i predstavlja najsjevernije ostrvo Grčke. Sjeverni dio ostrva nalazi se na svega devet kilometara udaljenosti od albanske obale. 

Prema legendi, ostrvo je dobilo naziv po nimfi Kerkiri, ćerki starogrčkog riječnog boga Asopa, koju je zbog izuzetne ljepote oteo Posejdon i odveo na ostrvo Plada. Druga priča o porijeklu imena ostrva vezuje se za prijevod naziva Kerkira, što na grčkom znači „greben pun vrhova“. 

Ukoliko se odlučite da na Krf krenete autobusom ili automobilom, morate doći do grčkog grada i luke Igumenica, koja je oko 1150 kilometara udaljena od Sarajeva, a zatim iz Igumenice trajektom do Krfa.

Trajektom do glavnog grada 

Vožnja trajektom od Igumenice do luke u gradu Krf traje oko jedan i po sat a trajekti iz luke Igumenica za Krf kreću na svaki sat. Ukoliko ste planirali da odsjednete u nekom od ljetovališta na južnom dijelu ostrva, dobro je znati da postoji direktna trajektna linija od Igumenice do grada Lefkimija, koji se nalazi oko 40 kilometara južno od grada Krfa. Vožnja trajektom na ovoj liniji traje oko jedan sat. 

Autobuski prijevoz po ostrvu uređen je u dvije vrste autobuskih linija. 

Plavi autobusi su gradske autobuske linije koje saobraćaju po gradu Krfu i do nekih bližih mjesta u okolini, do mjesta Benitses, 10 kilometara južno od grada Krfa i do Dasie i Ipsosa, 15 kilometara sjeverno od grada Krfa. 

Zeleni autobusi su prigradske autobuske linije, autobusi koji povezuju glavni grad Krf sa ostalim mjestima po ostrvu.

Nudi odmor za porodicu s djecom, ali i bogat noćni život 

Ukoliko razmišljate o ljetovanju u Grčkoj, Krf će biti dobar izbor za vas, bilo da želite odmor da provedete sa djecom i porodicom, bilo da želite da se opustite i zabavite sa prijateljima. Na Krfu postoji veliki broj turističkih mjesta koja nude različite sadržaje, tako da turistička ponuda na ostrvu izlazi u suret svim kategorijama turista. Krf je ostrvo na kome su duž obale Jonskog mora locirana manja ili veća turistička mjesta, puna hotela, privatnog smještaja, restorana i drugih aktivnosti za turiste. Najveća prednost ljetovanja na Krfu je to što ćete, bez obzira na mjesto u kome ste smješteni, moći da obiđete cijelo ostrvo i svaki dan sebi priuštite posjetu nekom novom mjestu ili plaži.

Kavos – centar noćnog života 

Ukoliko svoje ljetovanje na Krfu želite da upotpunite bogatim noćnim životom, Kavos je pravo mjesto za vas. Kavos je ljetovalište na južnom kraju ostrva i ovdje svake godine ljetuje veliki broj mladih ljudi, kako iz regije, tako i iz Italije, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja Evrope. Dnevne žurke na plažnim barovima, parti putovanja i dobar noćni provod su glavne karakteristike ovog ljetovališta na ostrvu Krf. Ukoliko ipak želite da provedete nešto mirniji odmor, preporučujemo da odaberete neko od manjih mjesta kao što su Guvija, Moraitika, Dasija i Ipsos na istočnoj strani ostrva ili pak Kasiopi i Sidari na sjevernoj strani. Ako ste turista koji je u potrazi za luksuznijim smještajem, hotelima visokih kategorija i sadržajima poput golfa ili jahanja, onda je Glifada pravi izbor za vas.

Ovdje možete biti aktivni 

Jedna od najboljih stvari vezanih za boravak na Krfu je što možete vrlo lako obići ostrvo i bez obzira na to u kom mjestu ste smješteni, možete obići i druge destinacije, svakoga dana otići na neku novu plažu ili napraviti izlet. Izlete možete uplatiti u nekoj od lokalnih turističkih agencija kojih ima u svakom mjestu na ostrvu ili možete sami sebi organizovati izlete sopstvenim automobilom. Ukoliko na ljetovanje niste došli sopstvenim kolima, možete iznajmiti auto u nekoj od rentakar agencija, a za mlade ljude je veoma atraktivno iznajmljivanje skutera kojima obilaze plaže i mjesta u bližoj okolini. Za iznajmljivanje automobila u nekoj od rentakar agencija potrebno je da imate važeću međunarodnu vozačku dozvolu i minimum 23 godine. Cijene iznajmljivanja manjih automobila se kreću od 25 do 30 eura po danu i najam svakog automobila uključuje obavezno osiguranje. 

Izlet do grada Krfa 

Nešto što ne smijete da propustite u toku vašeg ljetovanja na Krfu, ma gdje da ste smješteni, jeste obilazak glavnog grada Krfa. Grad je osnovan u 8. vijeku p.n.e. i vijekovima je bio zaštićen tvrđavama koje su gradili Vizantijci i Venecijanci tokom burne istorije grada. Uske, kamenom popločane ulice, mali trgovi ispunjeni brojnim lokalima i restoranima, prepune živopisne pijace i radnje, lijepo uređeni parkovi su glavne karakteristike grada Krfa koje nijednog posjetioca ne ostavljaju ravnodušnim. Izleti do glavnog grada Krfa organizuju se iz svakog turističkog mjesta, a cijene se kreću od 25 do 35 eura, u zavisnosti od toga iz kog mjesta se organizuju i da li se organizuju autobusom ili brodom.

Dvorac Ahilion i muzej školjki 

Dvorac Ahilion se nalazi 15 kilometara južno od grada Krfa, blizu grada Benica. Dvorac je izgrađen kao ljetnja rezidencija austrougarske carice Elizabete, supruge cara Franca Jozefa, jer je mjesto gdje je izgrađen dvorac preporučeno od ljekara za liječenje plućnih bolesnika. Dvorac je dobio naziv po Ahilu, mitskom junaku kome se divila i sama carica Elizabeta. Za sve posjetioce najimpresivnije su freske u unutrašnjosti dvorca, prelijep vrt sa statuom Ahila koja je visoka 11,5 metara, postavka mermernih statua bogova sa Olimpa, kao i 9 muza zaštitnica umjetnosti. Nedaleko od dvorca Ahilion, na samom ulazu u grad Benicu, nalazi se muzej školjki, koji je po veličini drugi, a po značaju i kolekcijama prvi muzej ove vrste u Evropi.

Poluostrvo Paleokastrica 

Na zapadnoj strani ostrva nalazi se nekoliko veoma interesantnih plaža koje turisti rado posjećuju bez obzira na to u kom mjestu na Krfu ljetuju. Jedna od njih je poluostrvo Paleokastrica sa šest uvala koje svojom čistoćom, providnošću i smaragdnom bojom mora ostavljaju bez daha. Na brdu iznad jedne od uvala nalazi se istoimeni manastir koji potiče iz 1225. godine. Ukoliko posjetite bilo koju od šest plaža u uvalama, imaćete priliku da se pridružite vožnji brodićem po okolini i uplovite u neku od pećina u koje se more zavlači.

Kasiopi 

Kasiopi je gradić smješten na sjeveroistočnom dijelu ostrva, a u blizini grada se nalaze četiri prelijepe plaže koje je moguće obići, udaljene desetak minuta hoda jedna od druge. Sve četiri plaže su kamenite ili šljunkovite, a ljepota ovih plaža ogleda se u izuzetno čistoj vodi i kontrastu bijele boje kamena i prozirnoplave boje mora. Iz mnogih mjesta na Krfu organizuju se izleti do Kasiopija, a najatraktivniji su oni koji se organizuju vožnjom brodom duž istočne obale ostrva, jer se prave pauze radi obilaska nekoliko pećina i kupanja na predivnim plažama do kojih se može doći samo sa mora. 

Plaža Glifada 

Glifada je plaža koja se nalazi na zapadnom dijelu ostrva i predstavlja jednu od najljepših dugih i pješčanih plaža na ostrvu. Pored finog, sitnog pijeska, posjetioci vole ovu plažu i zbog kristalno čiste vode, ali i zbog velikih talasa, što je česta pojava na ovom dijelu ostrva. Glifada je moderni turistički centar, sa veoma velikim brojem luksuznih hotela i restorana, terenima za golf i konjičkim klubom, pa je često mjesto gdje odsjeda klijentela nešto većih platežnih mogućnosti.

Kanal ljubavi i Sidari 

Na sjeverom dijelu ostrva nalazi se mjesto Sidari, čuveno po plaži na kojoj je smješten „kanal ljubavi“. Zapravo riječ je o glinenim stenama, koje su formirale izgled kanala pod dejstvom vjetra i vode, a legenda kaže da zaljubljeni par koji zajedno prođe kroz ovaj kanal ostaje vječno zajedno. Ipak, plaža je poznata po veoma hladnoj vodi, tako da za plivanje kroz kanal treba imati hrabrosti, što za istinski zaljubljene, vjerujemo, nije tako teško. 



Izlet do Albanije 

Među turistima koji svoj odmor provode na ostrvu Krfu veoma je popularan izlet do albanske obale, tačnije do primorskih gradova Sarande i Butrinta, gdje se nalazi veoma značajan arheološki lokalitet iz antičkog perioda koji je uvršten na Unescovu listu svjetske kulturne baštine. 

Krf je svakako destinacija koju svako od nas mora obići jednom u životu. Pored toga što je prepun istorije, kulture, umjetnosti, Krf predstavlja prelijep sklad prozirnog plavetnila mora i zelenih čempresa kopna. Krf je ostrvo za odmor i opuštanje, upoznavanje kulturne i istorijske baštine, ali i ostrvo za uživanje i nezaboravan provod, jednom riječju ljetovanje za svakoga.

U zadnjih nekoliko ljetnih sezona zahvaljujući turističkoj agenciji Kosmopolit i putnicima iz Bosne i Hercegovine omogućeno je da po vrlo povoljnim cijenama ljetuju na ovom “zelenom” otoku i uživaju u svim njegovim čarima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime