Dolinu Loare krase vinogradi, prelijepa priroda i bogata istorija koju čuva oko 300 dvoraca.

Ovaj dio Francuske se uvijek smatrao otmjenim zbog raskošnih dvoraca koji ga krase, koji su se tu našli zbog pitome i plodne prirode. Dolina Loare predstavlja bogatstvo Francuske kroz vijekove, materijalno i nematerijalno, a sve što je poteklo iz mnogobrojnih srednjovijekovnih gradića ove doline se i dan-danas veoma cijeni.

Château d’Ussé

Ovaj dvorac se nalazi u blizini rijeke Indre i šume Šinon, i izgleda kao da je osmišljen za neku bajku. U početku je ovaj dvorac imao vojne namjene, a onda je pretvoren u raskošni renesansni dvorac.

Ponekad se ovdje odigravaju scene borbi između Francuza i Vikinga, a cijelo zdanje se nalazi pod zaštitom Uneska. Vrt dvorca Uze opravdava zašto se cijela dolina naziva “vrt Francuske”, ovdje se mogu naći stoljetna stabla pomorandže kao i 10.000 ljubičica koje se svake godine sade nove.

Château de Chambord

Dvorac Šambor okružen je šumom nastanjenom jelenima i divljim svinjama, što stanovništvu Pariza, udaljenom svega dva sata, pruža bijeg u prirodu i utisak da se nalaze u aristokratskom lovištu.

Ovo je najveći dvorac u dolini Loare, a izgrađen je kao ljetnikovac Fransoa I. Arhitekta je ostao nepoznat, pa nemaju kome da se pripišu zasluge za, kako mnogi smatraju, najljepšu renesansnu građevinu.

Château de Villandry

Vilondri posjeduje jedan od najpoznatijih vrtova Francuske. Postoji šest odvojenih vrtova i svaki od njih je uređen po posebnoj tematici. Najzanimljivija je kuhinjska bašta, koja je podijeljena u devet kvadrata, a u svakom je zasađeno šarenoliko povrće.

Ovo zdanje je posljednje djelo renesansnih umjetnika izgrađeno na obali Loare, a u obližnjoj šumi postoji vidikovac sa kojeg se pruža pogled na cijelo imanje.

Château de Montrésor

Ovaj neobičan zamak se rijetko spominje uz grandiozne dvorce u ovoj dolini, ali ima svoju posebnu čar. Nalazi se u slikovitom mjestu Montrezor koje se smatra jednim od najljepših sela u Francuskoj.

Dvorac Montrezor je izgrađen na temeljima drevnog utvrđenja na obali rijeke Indre, a okružuju ga kaldrmisane ulice i starinske kuće. Dvorac je još u vlasništvu grofovske porodice koja je bila u prijateljstvu sa Napoleonom, a iza zidina se krije velika kolekcija lovačkih trofeja i umjetnina.

Château de Loches

Loš je srednjovijekovni dvorac koji je kroz svoju istoriju imao razne namjene, pa je tako osim sjedišta aristokratije bio i vojno utvrđenje i državni zatvor, a danas se ovdje nalazi muzej sa najvrijednijom kolekcijom srednjovijekovnih oklopa. Dvorac krase kraljevka kapija visoka 36 metara, a sa tornjeva se pruža divan pogled na dolinu Indre.

Château d’Amboise

Dvorac Ambuaz nalazi se na rijeci Loari, a kroz vrijeme je imao veliku političku važnost jer je ovdje bila rezidencija kralja Šarla VIII i Fransoa I. U ovo zdanje su oduvijek dolazile važne ličnosti, akademici, umjetnici, plemići, a Leonardo da Vinči je toliko bio očaran dvorcem da je tražio da ga tu sahrane.

Dvorac Ambuaz je uređen izuzetnom kolekcijom renesansnog i gotičkog namještaja, a iz vrta se pruža jasan pogled ka gradu.

Château de Chenonceau

Ovo je jedan od zamkova čije fotografije možete vidjeti svuda, zbog lukova iznad rijeke Šer. Dvorac Šenonso je bio poklon kralja Anrija II njegovoj ljubavnici Dijani od Poatjea. Nakon smrti kralja, njegova udovica Katarina Mediči prisvaja ovaj posjed.

U Prvom svjetskom ratu dvorac je pretvoren u vojnu bolnicu, a u toku Drugog svjetskog rata je služio da pomogne onima koji su se našli na strani rijeke okupirane nacistima. Danas je ovo turistički tražen dvorac zbog autentične uređenosti, piše “Cultural trip”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime