Ekstremne mjere uvedene su širom Italije kako bi se ljudi zaštitili od epidemije virusa korona. Na ulicama nema ljudi, kafei i restorani su prazni, a posebno veliki turistički centri trenutno izgledaju kao gradovi duhova. Venecija je jedan od italijanskih gradova koji zavise od turizma.

Nakon što je tradicionalni Karneval u Veneciji prekinut u februaru zbog epidemije, situacija se sve više zaoštravala. Danas su gradski kanali prazni, gondole ne prevoze turiste, u gradskoj luci nema ozloglašenih velikih kruzera, a Trg svetog Marka, mostovi i ostale atrakcije izgledaju sablasno i pusto. Nešto ovako nije zabilježeno nikada.

Ipak, uz potencijalni krah turističkog sektora, dešava se i jedna pozitivna stvar. Eko-sistem Venecije, koji je posljednjih godina bio na izdisaju zbog velikog broja turista i jakog vodenog saobraćaja, sada ima priliku da se obnovi.

Facebook grupa “Venezia Pulita” (čista Venecija) svakodnevno postavlja slike koje pokazuju da grad izgleda gotovo nevjerovatno čisto.

Kanale, u kojima nema turističkih gužvi, zauzele su ribe i labudovi. Kako se navodi, priroda ponovo uzima ono što je njeno.

Da li je grad stvarno čistiji?

Ovo, nažalost, ne znači da je zagađenje kanala smanjeno. Kako su iz kancelarije gradonačelnika objasnili za CNN, voda sada izgleda čistije jer nema saobraćaja na kanalima. Sedimenti i talog zato ostaju na dnu, omogućavajući da voda izgleda čisto.

Ali iako vode koje okružuju grad nisu iznenada postale čiste, vazduh je svakako boljeg kvaliteta. Manje vodenih taksija, čamaca, brodića, a prije svega kruzera, dovelo je do toga da je vazduh znatno čistiji.

Inače, prije izbijanja epidemije, lokalno stanovništvo se godinama žalilo na sve gore uslove života u gradu koji su turisti potpuno zauzeli. Masovni turizam je počeo da ugrožava ne samo njihovu svakodnevicu već i kulturno-istorijsko naslijeđe Italije, pohranjeno u ovom gradu. Zbog toga su proteklih godina uvođene brojne mjere sa ciljem smanjenja gužvi. Mnogi stanovnici Venecije sada se nadaju da će ovaj prinudni predah od turista omogućiti gradu da se bar malo obnovi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime