Luksemburški park i palatu, daleke 1615. godine, naručila je Marija Mediči, žena tadašnjeg francuskog kralja Anrija IV.

Ko god je bar jednom posjetio Pariz, put ga je sigurno naveo ka ovom prelijepom parku koji se nalazi nedaleko od Panteona.

Palata Piti – glavna inspiracija za Luksemburški park i palatu

Cijelio prostor je bio projektovan tako da izgleda kao kraljičin dom iz djetinjstva, firentinsku palatu Piti.

Radovi su trajali skoro pa 30 godina, a palata i vrt su dobili ime po porodici Luksemburg, koja je živjela na kupljenom posjedu.

Luksemburška palata – sjedište Senata

Novoizgrađena palata je dobila naziv „Palata Luksemburg“, dok je manja vila koja je već postojala na posjedu nazvana „Petit Luxembourg“, odnosno u prijevodu „Mala palata Luksemburg“.

U velikoj se danas nalazi sjedište francuskog Senata, dok mala služi kao rezidencija predsjednika Senata. Inače, za vrijeme francuske revolucije palata je služila kao zatvor, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je sjedište njemačke avijacije Luftwaffe. 

Luksemburški park se prostire na 22.5 hektara

U Luksemburškom parku nalaze se i statue francuskih kraljica, pisaca i umjetnika.

Pored impresivne palate, posjetioce najviše oduševljava niz skulptura (Kiklop, Akis i Galateja) i fontana koje se nalaze u njemu, kao i osmougaono jezero.

Jezero se nalazi ispred palate, a okružuju ga terase i pošumljene aleje koje se pružaju sve do raskršća kod Opservatorije.

Tu je i red prirodnih atrakcija u vidu stabala pomorandži, palmi u saksijama, travnjaka na kojima možete napraviti piknik, pa čak i eksperimentalnih voćnih bašti.

Strasni čitači, kartaši, džogeri, šahisti, djeca i muzičari…

Ovdje se takođe održavaju škole pčelarstva, a ljeti je najveća gužva kada stolice oko jezera zauzmu strasni čitači i oni koji samo žele da uživaju na suncu.

Ljeti ćete vidjeti i dosta džogera, te šahista i kartaša koji zauzimaju hlad ispred Oranžerije, kao i muzičare koji na podijumu za orkestar štimuju instrumente.

Fontana Mediči – omiljeno mjesto lokalaca

Skrivena od vreve, u senci drveća nalazi se romantična barokna fontana Mediči, koja je izgrađena oko 1630. godine.

U njenom središtu je skulptura koja prikazuje grčku mitološku figuru Polifemusa, koji posmatra ljubavnike Akisa i Galateju.

Zanimljivo je da se druga najljepša fontana ovog parka, nalazi iza fontane Mediči.

U pitanju je fontana di Leda, koja je sagrađena 1809. godine, za vrijeme Prvog carstva, na uglu ulica Vaugirard i du Dist.

Fontana prikazuje priču o Ledi i labudu kog drži na kolenima, dok Amor puca u nju strijelom. Voda je tekla iz labudovog kljuna u hemisferični bazen koji se nalazio u podnožju fontane.

Daleke 1856. godine, kada je baron Hausmen htio da proširi nekoliko ulica, Gabrijel Davud, koji je dizajnirao većinu gradskih fontana, klupa i kapija tokom Drugog carstva, a koji je i sam bio vajar, htio je da sačuva fontanu. Dvije godine kasnije fontana je preseljena u Luksemburški park.

Pošto je u pitanju bila zidna fontana, morala je da se za nešto pričvrsti, pa ju je Gabrijel stavio na „leđa“ fontane Mediči, gdje i danas ostaje, nezapažena od strane prolaznika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime