Danas kada se priroda oporavlja od ljudske nemarnosti, a cijeli svijet se bori sa pandemijom korona virusa, koja će ostaviti nezapamćene posljedice na ekonomiju i dosadašnji način života, umjetnost je jedan od načina da prebrodimo sve.

Muzeji su pokrenuli svoje virtuelne ture, dizajneri krenuli da prave maske, a finski umjetnik svjetlosti Kari Kola, transformisao je planine Konemara (Connemara) u Irskoj, uz pomoć zadivljujućih prikaza boja i svjetlosti.

Golvej i posljedice korona virusa

Irski grad Golvej je Evropska kulturna prijestolnica za ovu godinu.

Nažalost, većina planiranih javnih događaja u čast ove titule je otkazana, uslijed restrikcija koje je pokrenulo otkrivanje i širenje virusa Covid-19.

Jedan od planiranih art projekata trebalo je da bude „Savage Beauty“, koji je u početku bio zamišljen kao trodnevni javni događaj, da bi postao posebno digitalno iskustvo.

Projekat je inače ime dobio po irskom književniku, Oskaru Vajldu, koji je planinu Konemara opisao kao „divlju ljepoticu“ (savage beauty).

Svjetlosna instalacija na brdima Konemara

Savage Beauty je umjetničko djelo finskog umjetnika Karija Kole.

Kola je osmislio preko 2000 projekata u dramatičnim situacijama, uključujući Stonehenge (2018) i ceremoniju otvaranja Godine svjetlosti u sjedištu Unesca u Parizu (2015).

Njegova svjetlosna instalacija od 1000 svjetla, prostire se na udaljenosti od 5 km u Konemari.

Efekat? Kao da gledate polarnu svjetlost na irskim brdima.

Nestvarno i veličanstveno iskustvo na mjestu koje inače nikako ne bi moglo da vam pruži pravi „aurora borealis“ doživljaj.

Kola je apropo ove instalacije rekao kako smatra da se sve na planeti zasniva na svjetlosti. On i njegov tim radili su 24h pune dvije sedmice, u nekim od najizazovnijih vremenskih uslova da bi postavili Savage Beauty.

„Pošto ne mogu da slikam, slikam svjetlošću, i to onom koja prevazilazi umjetničku vrijednost. Sa apstraktnom svjetlošću postoji toliko priča, koliko i gledalaca. Ako mogu da biram, uvijek bih radio sa prirodom jer je to najbolja umjetnost koju imamo.“

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime