Ako ste umorni od velikog broja turista i destinacija koje su na svačijoj listi za posjete, vrijeme je da potražite mir u gradićima Srednje Evrope.

Romantični, obično barokni gradovi i gradići u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj su blizu ali rijetko se nađu u planu puta običnog turiste.

Zbog posebne arhitekture i urbanističkog načina uređenja gradova od srednjeg vijeka pa do danas, područje Srednje Evrope oduvijek mami uzdahe posjetilaca. Čak i mali gradovi i sela imaju stila i odišu gospodstvom, a nerijetko su nastali u podnožju kakvog dvorca, starog grada ili kraljevske palate.

Češki Krumlov

Češki Krumlov

Takav je i Češki Krumlov, živopisan gradić u meandru brze i čiste planinske Vltave, omiljene češke rijeke kojoj je Bedžih Smetana iskomponovao čuvenu simfonijsku poemu. Gradom dominira impresivni srednjovijekovni zamak, podno koga se uvijaju uzane, kaldrmisane ulice prepune kafanica i galerija. Jedan je od najvećih turističkih centara u Češkoj. Nalazi se na jugu, nedaleko od grada Češke Budjejovice, u kome je nastalo čuveno Budweiser pivo. Češki Krumlov možete posjetiti ukoliko krenete na putovanje u Prag sa Kosmopolit turističkom agencijom.

Mikulov

Mikulov

Još jedan Češki gradić privlači veliki broj turista. Za posjetu Mikulovu, u Južnoj Moravskoj, nedaleko od Brna, razlog je veoma stari zamak. Sagrađen je u XII vijeku u renesansnom stilu.

Telč

Telč

Rijetko koji grad u Češkoj nema svoj zamak. Telč je samo jedan od mnogih, ali osim po zamku ovaj gradić u kome živi tek oko pet hiljada ljudi, poznat je po svom veleljepnom i šarenom centralnom trgu zbog koga je dospio na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Kutna Hora

Kutna Hora

Zbog svog istorijskog i religioznog značaja, Kutna Hora je među omiljenim češkim destinacijama. Grad u centralnom dijelu zemlje, istočno od Praga, poznat je po raskošnoj gotskoj crkvi Svete Barbare.

Trenčin

Trenčin

I susjedna Slovačka ima gradića kojima može da se ponosi. Trenčin, u Zapadnoj Slovačkoj, iako nije baš mali grad (ima preko 50 hiljada stanovnika), nalazi se na ovoj listi zbog svoje nevjerovatno velike i značajne tvrđave. Ona datira još iz II vijeka n. e. iz perioda Rimskog carstva. Iz tog perioda je ostala samo Rotunda, a tvrđava je kasnije nadograđivana i sređivana prema raznim arhitektonskim stilovima.

Banska Štiavnica

Banska Štiavnica je veoma živopisan i romantičan gradić na južnim padinama Tatri nedaleko od Banske Bistrice. Grad je najljepši primjer srednjovijekovne arhitekture u Slovačkoj.

Sopot

Sopot

Poljska je poznata po svojim prelijepim i velikim gradovima, ali i oni mali imaju čime da se pohvale. Sopot, je primorski gradić na obali Baltičkog mora, u metropolitenskom području Gdanjska. Idealna je ljetnja destinacija zbog svojih velikih pješčanih plaža i zelenila.

Sandomjež

Jedan od najstarijih poljskih gradova je prelijepi Sandomjež. Nalazi se u jugoistočnoj Poljskoj. U njemu se nalazi srednjovijekovni zamak, a stari centar grada je prepun crkva u raznim stilovima i šarenih kuća iz raznih umjetničkih epoha. Veoma je značajan za istoriju Poljske. U njemu se u XII vijeku odigrala žestoka bitka tokom najezde Tatara, kada je grad poprilično stradao.

Kazimjež Dolni

Na obalama Visle, u centralnoj Poljskoj se nalazi jedan od najskrivenijih i misterioznijih gradića. Sa manje od tri hiljade žitelja ovaj grad ima istoriju kojoj bi pozavidjele i mnoge metropole. Stari grad, trgovi, bogate gradske kuće i palate i naravno srednjovijekovni zamak čine ga pravim ljepotanom među gradovima.

Tokaj

Tokaj

Tokaj je grad za koga je čuo cijeli svijet zahvaljujući vinu. Čuveno slatkasto, dezertno vino istog imena vodi porijeklo iz okoline ovog grada gdje se nalaze brojni vinogradi i vinarije. Tokaj je poznata destinacija za vinske ture, a uživanje u vinu upotpunjuje prelijepa i raskošna arhitektura.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime