Prošle godine Portugal je posjetilo 22,8 miliona turista, a najpopularnije destinacije su Algarve sa 30,2% i Lisabon sa 25,9% ukupnih noćenja.

Lisabon je proteklih godina postao omiljena portugalska destinacija kako zbog noćnog života, arhitekture i brojnih istorijskih spomenika, tako i zbog široke ponude okolnih atrakcija koje se mogu istražiti u okviru jednodnevnih izleta. Evo samo nekoliko zanimljivih prijedloga za kratak obilazak drugih destinacija tokom posjete Lisabonu.

Religija i tradicija na zapadu

Osim što se radi o važnoj regiji za katoličke vjernike, zapadni dio Portugala posebno je značajan za neke od najvažnijih perioda konsolidacije portugalske države. Neka od nezaobilaznih mjesta su Fatima, manastir Batalha, Nazaré i Óbidos. Fátima je od Lisabona udaljena samo sat vremena. U njoj se nalazi kompleks vjerskih objekata u čast događaja iz 1917. godine, kada se Bogorodica ovdje ukazala lokalnoj djeci.

Odatle možete nastaviti ka dominikanskom manastiru Batalha (na portugalskom bitka), koji predstavlja jedan od naljepših primjera gotske arhitekture u zemlji. Izgrađen je u čast pobjede Portugala nad Kastiljom u bitki kod Alžubarote 1385. godine. Tokom posjete možete vidjeti i mjesto na kome se odigrala bitka. Zatim slijedi Nazare, maleni grad sa možda najljepšim plažama u Portugalu. Popularan je među turistima, posebno surferima. Ovdje se na vrhu brda sa koga puca spektakularan pogled na obalu, nalazi barokni vjerski objekat – Utočište gospe od Nazarea, podignut u čast još jednog lokalnog religijskog čuda. Posjetu ovom dijelu zemlje možete završiti obilaskom izuzetno očuvanog srednjovijekovnog sela Obidosa.

Foto: titosoft from Pixabay

Ruta vitezova Templara

Ako ste ljubitelj istorije i misterioznih evropskih viteških redova, preporučujemo vam jednodnevni obilazak grada Tomara, koji se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Lociran je u centralnom dijelu zemlje, oko 140km sjeveroistočno od Lisabona. Ovo je posljednji grad čiju izgradnju su u 12. vijeku poručili vitezovi Templari. Izgrađen je oko manastira Hristovog reda koji još uvijek postoji. Najveća atrakcija je templarski zamak koji je služio kao utvrđenje protiv Mavara. U njemu se nalaze brojna umjetnička remek-djela iz više istorijskih perioda. Zatim slijedi posjeta još jednom templarskom zamku – Almurolu. On je izgrađen na ostrvu na rijeci Težo (Tagus) i vitezovima je služio kao posljednja linija odbrane. Ovaj izlet možete završiti posjetom selu Konštansija, u kome je utočište svojevremeno pronašao Luis de Kamois, nacionalni pjesnik Portugala.

Foto: Pablo Valerio from Pixabay

Plaže na jugu i vinska regija

Nedaleko od Lisabona, između Sesimbre i Setubala, na površini od preko 108 kilometara kvadratnih, prostire se park prirode Arrabida. U okviru parka se nalaze i tri predivne plaže – Galapinhos, Portinho da Arrábida i Figueirinha. Obližnji Setubal poznat je po morskim specijalitetima, a nedaleko odatle u gradiću Azeitão, u lokalnoj vinariji možete degustirali čuveni moscatel.

Kraljevska farma konja i Estremoz

Stara kraljevska farma konja je mjesto na kome je nastala jedna od najpoznatijih rasa konja na svijetu – lusitano. Nju je u 18. vijeku stvorio portugalski kralj i od tada su se lusitano konji koristili za sve potrebe kraljevske porodice i svih državnih institucija. Farma je od Lisabona udaljena samo dva sata i tokom vođene ture posjetioci će saznati više ne samo o konjima, već i o portugalskom umjeću jahanja, koje je priznato kao Svjetska nematerijalna baština UNESCO-a. Zatim slijedi posjeta gradiću Estremozu, koji je još od rimskog doba poznat po svom rudniku finog mermera. Iako se ovdje mogu pronaći razne boje i nijanse ovog kamena, od bijele i krem pa sve do crne, najpoznatija i najcjenjenija je ružičasta nijansa estramoz pink.

Foto: INFOpaty from Pixabay

Évora

U pokrajini Alentežo, u centralnom dijelu zemlje, u blizini Estremoza nalazi se i Evora. Od Lisabona je udaljena 130km. Ova izuzetna destinacija značajna je po očuvanom starorimskom naslijeđu, zbog čega se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a. U starom gradskom jezgru možete istražiti brojne jedinstvene i značajne istorijske spomenike, kao što su rimski hram, katedrala iz 12. vijeka i kapela-kosturnica. Ručajte u obližnjem selu Monsaraz, sa odlično sačuvanom arhitekturom u okviru zidina zamka iz 8. vijeka. U povratku ka Lisabonu, obiđite neke od vinarija i isprobajte odlična lokalna vina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime