U Portugal se lako možete zaljubiti jer ovdje postoji nešto što vam se na čudesan način uvlači pod kožu.

Do prije nekoliko godina, ono po čemu je cijeli svijet najviše znao ovu malu zemlju koja se graniči sa Španijom i Atlantskim okeanom bio je njen fudbalski heroj, Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih igrača svih vremena. Iako je on možda i dalje sinonim za Portugal, svijet je počeo da otkriva njene nove strane i čini se da tome nema kraja. Portugal ima odličnu hranu i vino, zadivljujuću kulturu, intrigantnu umjetnost i arhitekturu, fascinantnu istoriju, ljubazne ljude, a povrh svega povoljne cijene. Ovakva neobična kombinacija je dobar razlog ne samo za jednu posjetu, već i savršen recept za povratak u Portugal.

Lisabon

Poznat kao grad na sedam brda, prijestolnica Portugala je živopisno mjesto okupano sunčevom svjetlošću. Uzane ulice Lisabona oživljavaju noću uz mnoštvo dobre hrane, muzike i zabave. Noćni život je uzbudljiv i to se osjeća dok kaldrmisanim ulicama odjekuju ritmovi fada, a u barovima se poslužuje slatki liker od trešnje koji zovu žinžinja (Ginjinha). Lisabon je grad sa dušom, ali može i da se pohvali prelijepim plažama, uspješnom umjetničkom scenom i restoranima svjetske klase. Grad je izuzetno bezbjedan, a po mnogima, Lisabon postaje najprivlačnija prijestolnica Evrope, preuzimajući tu titulu od Barcelone.

Foto: Martin Fuchs from Pixabay

Fado

Fado je tradicionalna muzika Portugala, kamen temeljac portugalske kulture, a mnogi ga nazivaju muzikom sa dušom. Doživljaj slušanja fada uživo u nekom od mnogobrojnih barova je jedinstveno iskustvo. Nevjerovatan je i dirljiv osjećaj čuti sjajne soliste kako izvode melanholične stihove. Prate ih zvuci autentičnih kruškastih portugalskih gitara sa 12 žica koje se često nazivaju i “jedinim gitarama koje plaču”. Jednostavno i prelijepo.

Plaže koje oduzimaju dah

Značajan dio nekretnina u Portugalu nalazi se u priobalju. Atlantska obala je prepuna primamljivih plaža za sunčanje ili surfovanje, od kojih je svaka jedinstvena. Najljepše se nalaze u regionu Algarve. Vjetrovi i talasi su vijekovima oblikovali litice, pećine i grota. Plaže na jugu zemlje, koje podsjećaju na filmski set, posebno je zabavno istražiti brodom ili kajakom. Krajolici Portugala su san svakog fotografa.

Foto: Julius Silver from Pixabay

Vino svjetske klase

Portugal je podijeljen u 11 vinskih regija sa više od 250 sorti grožđa koje treba otkriti. Kvalitet je izvanredan, a posebno treba imati u vidu generalno niske cijene, što izuzetno pogoduje vinskom turizmu koji cvjeta. Porto je lučki grad na sjeveru i mjesto odakle potiče svjetski poznato slatko vino identičnog naziva – Porto, koje se tradicionalno servira poslije večere. Dolina rijeke Duero, koja se poslije 900 km toka uliva u Atlanski okean u gradu Porto, jedna je od najslikovitijih vinskih regija na svijetu, sa terasastim brežuljcima koji se nižu duž rijeke i koji podsjećaju na amfiteatar. Zanimljivo je i da je u regionu Alentežo zasađeno više vinove loze nego u poznatoj američkoj Napa dolini.

Portugalska kuhinja

Portugal je raj za ljubitelje hrane i donedavno je bila dobro čuvana tajna. Portugalci su među najvećim potrošačima morskih plodova u Evropi, a bakalar je ovdje “kralj kuhinje”. Svježe sardine sa roštilja vladaju kulinarskom scenom tokom ljetne sezone. Meso od crne svinje je legendarno, a kada je sušeno topi se u ustima. Paštel de nata, kremasti kolač, smatra se draguljem nacionalne kuhinje. Regionalne kuhinje dominiraju, ali kulinarsku scenu Portugala osvjetljava sve veći broj kreativnih i inovativnih kuhara.

Foto: marcelkessler por Pixabay

Živopisna putovanja po selima Portugala

Najprijatnija iskustva možete doživjeti obilazeći sela u Portugalu. Lokalni putevi se veoma dobro održavaju, pa je vožnja uživanje, posebno uz pomoć navigacije. Krivudavi putevi kroz vinograde, polja suncokreta i hrastove šume će vas dovesti do gradova na vrhu brda kao što je Monsaraš, ili do istorijskih gradova poput Evore i Koimbre. Ne propustite da obiđete svjetionike u Sagrešu, za koje se, u davnim vremenima, prije osvajanja novih teritorija, mislilo da predstavljaju kraj svijeta. Za Vaska da Gamu i ostale portugalske istraživače, ovi svjetionici su imali simboličan značaj – njih su posljednje vidjeli kada su napuštali Portugal, a ako su imali sreće da prežive putovanje i vrate se, prvo bi njih ugledali sa pučine na povratku kući.

Nevjerovatna arhitektura

Portugalsku arhitekturu karakterišu upečatljive fasade zgrada, obljepljene plavo-bijelim keramičkim pločicama koje zovu azuležu (azulejos), kao i različiti arhitektonski stilovi poput mavarskog, romanskog, ranog i kasnog gotskog i baroknog stila. Obratite pažnju na detalje kao što su veličanstveni duborezi u crkvama i dvorcima. Impresivan je i željeznički gvozdeni most Maria Pija na rijeci Duero u Portu, koji je sagrađen 1877. godine istom tehnologijom kao i Ajfelov toranj.

Foto: Barbara Bumm from Pixabay

Fascinantna istorija

Portugal je jedna od najstarijih zemalja u Evropi i prava je riznica za ljubitelje istorije, ali i dom moreplovaca i istraživača koji su potpuno promjenili kartu svijeta. Na teritoriji Portugala živjeli su i ostavili svoj trag Kelti, Feničani, Grci, Rimljani, muslimani, vitezovi Templari i drugi. Ovdje ćete otkriti brojna arheološka nalazišta, monolite, ukrašene palate, crkve i džamije, kao i rimski hram Dijane. Portugal se može pohvaliti da na svojoj teritoriji ima 17 lokacija koje se nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Neponovljivo gostoprimstvo

Portugalci su vjerovatno među najljubaznijim narodima koje ćete susresti na svojim putovanjima. Umjesto da im smeta povećan broj turista, većina uživa u druženju sa njima, nudeći uputstva, savjete i informacije o sebi i svojoj zemlji. Engleski jezik se govori gdje god da krenete, što vam olakšava boravak. Ponosni su na svoju kulturu i svoju zemlju i žele da turisti makar djelić toga ponesu sa sobom kada napuste Portugal.

Foto: alexanderfriedrichmsc from Pixabay

Pristupačna za svakoga

Sve više ljudi širom svijeta otkriva raznoliku ponudu Portugala, ali i pored toga posjeta ovoj zemlji je još uvijek pristupačna. Čist, udoban i šarmantan smještaj lako je pronaći, a uživanje u izvrsnom i obilnom regionalnom kulinarskom doživljaju, uz lokalno pivo ili vino, koštaće vas često manje od 15 eura.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime