Bilbao je najveći i najznačajniji grad Autonomne zajednice Baskije. Takođe je jedna od najvažnijih španskih luka, ali i značajan kulturni centar na Pirinejskom poluostrvu.

Inače, u Baskiji živi narod Baski, odnosno Baskijci, starosjedioci Pirinejskog poluostrva. Danas ih ima oko tri miliona i u najvećoj mjeri žive u Baskiji, dok ih oko 230.000 živi u Francuskoj. Njihov jezik je jedini neindoevropski jezik u Evropi i o porijeklu Baskijaca još uvijek se vode stručne debate. Ovaj narod je izrazito ponosan na svoju specifičnu kulturu, tradiciju i jezik, koji se veoma razlikuju od onih u ostatku Španije.

Bulbao je čudnovati miks tradicionalne i hipermoderne arhitekture

Foto: tenbarbosa309 from Pixabay

Pozicija

Bilbao se nalazi na sjeveru zemlje, oko 19km od Baskijskog zaliva, relativno blizu Francuske. Leži na rijeci Nervion i jedan je od najvažnijih španskih industrijskih gradova. Mnogim turistima ovo može zvučati odbojno, ali sa brojnim spektakularnim primjerima savremene arhitekture i prelijepim Starim gradom, naslijeđem, umjetnošću i vrhunskom gastronomijom, Bilbao je jedan od najvažnijih turističkih centara Španije.

Bilbao je jedan od najznačajnijih španskih turističkih destinacija

Foto: javier alamo from Pixabay

Planina Artksanda

Sa vrha planine Artksanda posjetioci će vidjeti jedinstvenu poziciju grada, okruženog planinama i moćnom rijekom. Možete se popeti uspinjačom do vidikovca, a zatim se lagano spustite niz planinu, sa gradskom panoramom pred vama. Obavezno pozirajte pored velikog znaka za Bilbao!

Guggenheim Bilbao

Zdanje za muzej savremene umjetnosti Guggenheim Bilbao koje je projektovao čuveni Frenk Geri, stavilo je Bilbao na turističku mapu svijeta. Velika srebrna građevina podignuta je u industrijskom dijelu grada. Otvorena je 1997. godine i od tog trenutka posjetioci su počeli da u velikom broju pristižu u grad. Ispred muzeja mogu se vidjeti legendarni Pauk, odnosno Mama, djelo umjetnice Luize Buržoa i Štene Džefa Kunsa. Unutar muzeja je stalna postavka koju u velikoj mjeri čine instalacije i elektronske forme važnih umjetnika 20.vijeka. Među njima se ističe metalna instalacija Ričarda Sere. Slika i skulptura ima u manjoj mjeri, a vrijedi se raspitati i o aktuelnim izložbama. Najbolje fotografije zgrade muzeja napravićete sa obližnjeg mosta.

Muzej savremene umetnosti Gugenhajm Bilbao

Foto: javier alamo from Pixabay

Casco Viejo

Stari dio grada, Casco Viejo, čini lavirint uskih i strmih uličica, lukovi, trgići, šarmantne radnje i kafei. Među brojnim crkvama ističe se Catedral de Santiago, dio sjeverne rute čuvenog hodočasničkog puta Camino de Santiago.

Katedrala de Santjago je deo hodočasničke rute Camino del Santiago

Foto: Juan Manuel Garcia Bilbao from Pixabay

U Starom gradu vrijedi posjetiti muzej Euskal, koji nudi zanimljiva arheološka saznanja o regiji i Teatro Arriaga, koji je podjednako spektakularan i danju i noću. Savjet za one koji nisu u top formi je da u ovoj brdovitoj četvrti za uspon iskoriste brojne liftove koji su im na raspolaganju.

Stari grad Bilbao je izuzetno očuvan

Foto: Senovia Nova from Pixabay

Museo De Bellas Artes De Bilbao

Muzej lijepih umjetnosti je jedan od najboljih španskih muzeja van Madrida. U njemu je izložena impresivna zbirka baskijske, španske i evropske umjetnosti, uključujući djela El Greka, Goje, Van Dajka, Sezana, Gogena, Fransisa Bejkona i Ričarda Sere. Jutro u muzejskom vrtu predstavlja posebno iskustvo.

Pomorski muzej

Lociran na starom gradskom brodogradilištu, Pomorski muzej je posvećen pomorskoj i istoriji grada kao velike trgovačke luke. Prostor je interesantan spolja i iznutra, sa više zanimljivih izložbi duž rijeke, van glavne zgrade. Ovdje ćete više saznati o Bilbau u srednjem vijeku i tokom Industrijske revolucije, kao i o različitim vrstama brodova.

Mostovi

Jedan od najstarijih mostova u gradu je Biskaja, izgrađen 1893. godine po projektu Ajfelovog studenta. Danas je ovaj most na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Početkom 20.vijeka izgrađeno je više pokretnih mostova preko rijeke Nervion i svi predstavljaju inženjerske dragulje.

Dno Belog mosta prekriveno je staklom

Foto: Finn Bjurvoll Hansen from Pixabay

Bijeli most (na baskijskom jeziku Zubizuri) izgrađen je krajem 20. vijeka i odlikuje ga neobična konstrukcija koja podsjeća na brodska jedra. Specifičan je i po tome što mu je dno izgrađeno od stakla.

Beli most je jedan od najinteresantnijih u Bilbau

Foto: Michael Schüller from Pixabay

Šetnja uz rijeku

U Bilbau je jedna od najljepših turističkih atrakcija upravo rijeka Nervion. Šetnju možete započeti kod željezničke stanice Abando, preko puta Starog grada. Duž obale ćete proći pored Gradske vijećnice, i imaćete priliku da uživate u čudnovatom miksu lijepo očuvanih istorijskih fasada i hipermoderne arhitekture. Zatim slijedi već pomenuti Bijeli most, pa Gugenhajm i kroz park stižete do Pomorskog muzeja. Tokom povratka kroz grad prođite pored Muzeja borbi bikova, kroz šoping distrikt, preko trga Plaza Moyua.

Reka Nervion je žila kucavica Bilbaa

Foto: javier alamo from Pixabay

Gastronomija

Hrana je u Bilbau atrakcija za sebe. Svako ko dođe u grad mora da proba specijalitete od ribe i morskih plodova i pinćos. Pinćosi su baskijska verzija španskog tapasa. Najčešće se serviraju na čačkalicama uz čašu dobrog vina. Na trgu Plaza Barria u Starom gradu nalazi se nekoliko restorana sa čuvenim pinćosima.

Ljubitelji poslastica ne smiju da preskoče ćurose, tijesto prženo u dubokom ulju, posuto šećerom i cimetom i najčešće posluženo sa sosom od čokolade za umakanje. Da biste umirili savjest zbog ovog izuzetno kaloričnog slatkiša, kupite porciju za ponijeti na nekom od brojnih štandova pored rijeke, i grickajte ih dok se šetate.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime