Versaj se ubraja u obavezne atrakcije Pariza, budući da je od njega udaljen samo 30 minuta. Čuvena kraljevska palata smatra se vrhuncem francuske dekadencije i jednim od najvažnijih istorijskih spomenika zemlje. O njenoj grandioznosti govore podaci da ima preko 700 soba, više od 2.000 hektara vrtova i parkova, Petite Trianon – mini palatu izgrađenu za Mariju Antoanetu i brojne druge atrakcije, uključujući i malo selo.

U zavisnosti od vaših putnih mogućnosti, palatu i vrtove možete istraživati samo nekoliko sati, ali i cijeli dan. Ukoliko imate dovoljno vremena i volje, u svoj plan bi trebalo da ubacite i gradić Versaj, čija istorija je usko povezana sa istorijom palate, a njegove šarmantne ulice vas pozivaju na istraživanje.

Galerija kočija

Preko puta palate, u pravcu grada, u nekadašnjoj velikoj kraljevskoj konjušnici, nalazi se Galerija kočija. U ovom muzeju izložena je najveća kolekcija kraljevskih antikvarnih kočija u Evropi. Među nekim od najzanimljivijih primjeraka su kočija koja je na vjenčanje odvezla Napoleona, pogrebna kočija Luja XVIII, ona sa krunisanja Šarla X i kočije u kojima su se vozila djeca Marije Antoanete. Dekadentno ukrašene, izrađene su ručno, a na njima su radili najbolji umjetnici i zanatlije tog vremena.

Muzej Lambinet

U vili izgrađenoj u 18. vijeku, danas se nalazi gradski muzej. Na tri sprata u 35 prostorija smješteno je nekoliko tematskih zbirki. Kolekcija fine umjetnosti sadrži predmete iz perioda od 16. do 20. vijeka, sa nekim slikama i skulpturama izuzetne vrijednosti. Najbogatija je kolekcija predmeta iz perioda Francuske revolucije. U muzeju Lambinet izloženi su porcelan, satovi, minijature i brojne slike iz ovog perioda.

Posjeta autentičnoj francuskoj pijaci

Ne potcjenjujte posjetu pijaci u Versaju. Marche Notre Dame je druga po veličini pijaca u Francuskoj i impresioniraće i najizbirljivije gastronome. Izgrađena je početkom 16. vijeka. U četiri identična zdanja smješteni su proizvođači i prodavci lokalnih proizvoda – od voća i povrća do mesa, autentičnih francuskih patea, vina, peciva i sireva. Postoji i više štandova sa brzom hranom, koja se pravi od svježih lokalnih sastojaka, kao i nekoliko kafea i restorana. Iskoristite priliku i kupite svjež hljeb, domaći sir i vino, pa u nekom od vrtova ili parkova uživajte u nezaboravnom pikniku.

Kraljevska opera

Kralj Luj XIV poželio je da ima sopstvenu privatnu operu i 1682. godine naredio je njenu izgradnju po projektu arhitekte Jules Hardouin-Mansart-a. Ali zbog brojnih poteškoća i kašnjenja, opera je izgrađena mnogo kasnije, i to po projektu drugog arhitekte Ange-Jacques Gabriel-a, inspirisanog velikim operama u italijanskim gradovima tog vremena. Opera je inaugurisana 1770. godine tokom vjenčanja budućeg kralja Luja XVI i Marije Antoanete. Prije desetak godina zdanje je obnovljeno i opremljeno najsavremenijim tehnologijama i u njoj se održavaju koncerti, opere i baleti. Unutrašnjost opere gotovo u potpunosti je izrađena od drveta, zbog čega je njena akustičnost fantastična.

Kraljeva bašta (Le Potager Du Roi)

Godine 1678. kralj Luj XIV poručio je od Jean-Baptiste de La Quintinie-a da kreira voćnjak i baštu sa povrćem i začinskim biljem iznad močvarnog tla. Čak i u ovim nepovoljnim uslovima bašta je lijepo napredovala, a Quintinie je dodatno unaprijedio zemljište kako bi pojedine kulture mogle da se gaje i van sezone. I danas je poznato da su se u palati u martu služile jagode iz ove bašte. Ona se prostire na 22 hektara i bilo je potrebno pet godina da se završi. Proglašena je istorijskim spomenikom 1925. godine, a danas je na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Le Potager du Roi je danas u potpunosti obnovljena, a posjetioci u gift shop-u pored nje mogu kupiti voće i povrće koje je uzgojeno upravo u njoj.

Dodatni savjeti

U Versaj se iz Pariza može stići na više načina. U prosjeku se sa više centralnih gradskih stanica vozom stiže za 40 minuta. U Versaju postoje dvije stanice: Versailles Rive Droite i Versailles Rive Gauche (koja je bliža palati). Povratna karta staje oko osam eura.

U gradu Versaju atrakcije ćete obilaziti pješice, ali obavezno odaberite udobnu obuću, budući da one nisu centralno locirane, i razdaljine između nekih mogu predstavljati malo dužu šetnju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime