Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i prijestolnica istoimenog kantona. Ekonomski je i saobraćajni centar Švajcarske, a smatra se i jednim od najvažnijih finansijskih centara svijeta.

Jedan je od gradova sa najboljim i najvišim standardom života na svijetu i poznat je po luksuzu, skupoći i vrhunskoj čokoladi.

Šarmantni stari grad savršeno je očuvan i u njemu posjetioci mogu da istražuju brojne istorijske i kulturne sadržaje. U gradu saobraćaju autobusi, tramvaji i brodići na rijeci Liman – po savršeno tačnom redu vožnje.

Ali osim kulture, istorije i fantastičnih urbanih iskustava kakvi su vrhunski šoping i gastronomija, Cirih je idealna destinacija za ljubitelje prirode, budući da se nalazi na prelijepom istoimenom jezeru i u podnožju Alpa. Zanimljiv je podatak da sa svih dvjestotinjak česmi u gradu teče čista izvorska voda najvišeg kvaliteta.

Pročitajte sedam glavnih razloga za posjetu Cirihu.

Muzeji i Galerije

Iako nema ni pola miliona stanovnika, Cirih se može pohvaliti sa preko 50 muzeja i 100 umjetničkih galerija. Upoznavanje njegovog kulturnog i umjetničkog blaga treba započeti u Švajcarskom nacionalnom muzeju (Landesmuseum). Ovo je najposjećeniji muzej u zemlji i nalazi se preko puta glavne željezničke stanice u centru. Muzejska zbirka je bogata i sadrži artefakte još iz perioda praistorije. Obavezna je posjeta Kunsthaus-u (Muzej savremene umjetnosti) i muzeju konceptualne umjetnosti Konstruktiv. Među zanimljivijim muzejima je Cabaret Voltaire, mjesto rođenja dadaizma u Švajcarskoj. Ovdje su Ugo Bal, Hans Arp i drugi važni umjetnici 1916. stvorili jedan od prvih modernih globalističkih pokreta u umjetnosti 20. vijeka.

Posjetioci sa djecom mogu da krenu u porodični obilazak i obiđu neki od 14 muzeja osmišljenih specijalno za djecu. Teme koje se obrađuju u muzejima su razne – od dinosaurusa, preko kulture, do savremene nauke. Djeci u Cirihu svakako neće biti dosadno. Ukoliko se odlučite za kupovinu Zurich City Pass-a, imate pravo na besplatan ili ulaz sa popustom za 40 ciriških muzeja, kao i na 50% popusta za vođeni obilazak Starog grada.

Ciriško jezero i rijeka Limat

Da bi pokazao koliko je jezero čisto, poznato je da je gradonačelnik Ciriha u nekoliko navrata čašom zahvatao vodu iz njega i pio je pred kamerama. Tokom toplih, ali kratkih ljeta, lokalci, ali i turisti, osvježavaju se u jezeru, ali i u rijeci, u oblastima predviđenim za kupanje (poznate kao „badi“). Ali obale jezera privlačne su tokom cijele godine – za šetnju, trčanje, vožnju bicikla, ili uživanje u vožnji brodićem i zalasku sunca.

Šoping

Bahnhofstrasse je meka za šopingholičare. Ulica koja je dugačka oko 1km dom je najekskluzivnijih radnji i tržnih centara. Naravno, u Cirihu ima još šoping distrikta, ali Bahnhofstrasse je najpoznatija ulica i jedna od gradskih turističkih atrakcija. Visoka moda, skupi satovi i bunde, ferariji i poršei, uobičajene su slike u ovom dijelu grada, a dovoljno je da se prošetate Bahnhofstrasse-om da biste stekli utisak o tome kako žive dobrostojeći stanovnici Ciriha. Ako nemate puno novca, a poželite da i vi obavite šoping u Bahnhofstrasse-u, možete svratiti u čokolateriju Sprüngli i odabrati neke od brojnih ukusa božanstvenih švajcarskih čokoladnih pralina.

Istorija i zabava

Stari grad je najpopularnija turistička atrakcija Ciriha. Sa zapadne strane Limata je brdo Lindenhof, na kome je nekada bilo rimsko utvrđenje, a zatim karolinški kompleks utvrđanja sa palatom. Danas je ovdje jedini park u okviru starih gradskih zidina i registrovan je kao švajcarska nacionalna baština. Odavde se pruža fantastičan pogled na grad.

Na istočnoj strani rijeke je drugi dio Starog grada, a njegov najpopularniji dio je ulica Niederdorfstrasse. Ova pješačka zona obiluje malim prodavnicama, knjižarama, antikvarnicama, kao i kafeima, restoranima i barovima. Od Starbucks-a, preko indijske hrane, do švajcarskog Fondue-a, izbor je na ovim starim kaldrmisanim ulicama gotovo neograničen. Ipak, ne treba zaboraviti da je Cirih skup grad, a cijene u Starom gradu su iznimno visoke.

Gradske crkve

Tri najvažnije crkve su ujedno spadaju u najvažnija gradska zdanja. Fraumunster je u 9. vijeku podigao kralj Ludvig II Njemački za svoju ćerku Hildegard, i ova crkva je bila otvorena samo za bogate žene Ciriha. U srednjem vijeku je jedno vrijeme bila centar političke moći, a danas je poznata po vitražima Marka Šagala.

Grossmunster je jedan od simbola grada. Vjeruje se da je na ovom mjestu Šarlemanj otkrio grobove svetaca zaštitnika grada – Feliksa i Regule i tu je podigao crkvu. U 12. vijeku je podignuta velika romanička crkva, a prepoznatljivi tornjevi dodati su u 15. vijeku.

Crkva svetog Petra, odnosno St. Peter Kirche se smatra najstarijom parohijskom crkvom u Cirihu. Izgrađena je u 8. vijeku na brdu Lindenhof, na mjestu nekadašnjeg hrama posvećenog bogu Jupiteru. Obnovljeno zdanje je iz 13. vijeka. I Grossmunster i crkvu svetog Petra odlikuju jedinstveni vitraži koje vrijedi pogledati.

Ciriška planina za izlete

Uetliberg je planina iznad Ciriha, koja nudi panoramski pogled na grad, jezero i Alpe. Visoka je 871m, a posjetioci mogu da se popnu i na panoramski toranj, za još bolji pogled. Na vrhu je i hotel Uto Kulm, gdje se možete osvježiti, popiti piće ili ručati. Tokom cijele godine Uetliberg je popularno mjesto za rekreaciju – moguće su vožnje biciklom ili šetnja nekom od više staza za hajking. Duž staza su brojne česme sa izvorskom vodom i mjestima za kampovanje. Ukoliko niste u formi, do planine saobraća voz, takozvana linija Uetliberg, na svakih pola sata. Vožnja traje oko 20 minuta i dovozi vas na visinu od 812m.

Noćni život

Cirih je poznat po veoma aktivnoj elektronskoj noćnoj sceni. Od japijevskih klubova do underground žurki, posjetioce će iznenaditi količina opuštene i lude atmosfere u ovom gradu. Za popularne i „mainstream“ klubove posjetite nekadašnju industrijsku četvrt grada – Zurich West. Tokom ljeta, žurke se prenose i na obale rijeke i jezera, sa koktel barovima na otvorenom i odličnom zabavom od popodneva do kasno u noć. Među najpoznatijim mjestima za izlazak su klub Mascotte sa stogodišnjom istorijom, underground klub Gonzo i snobovski Alice Choo u distriktu Zurich West.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime