Za zimsko uživanje postoji pregršt mjesta u Evropi koja pružaju savršen odmor, predivan ambijent i odličnu zabavu.

Ali ako tražite nešto zaista posebno i magično, razmislite o ovim malim gradovima širom kontinenta. Uživajte u krajnje neobičnim, udaljenim ostrvima, tajanstvenim stazama i zadivljujućim istorijskim mjestima koja biste sigurno propustili ukoliko se držite samo velikih gradova. Obavezno ponesite fotoaparat i spakujte udobne džempere i tople kapute jer ćete ovdje sigurno poželjeti da doživite sva čuda i magije ovih nevjerovatnih evropskih gradića.

Hithorn, Holandija

Ukoliko tražite bijeg iz većih holandskih gradova uputite se u Hithorn (Giethoorn), prelijepi gradić sa svega nekoliko puteva, gdje uopšte nema automobila. Zapravo, da biste stigli do njega, moraćete se dovesti čamcem. Grad je prošaran uskim kanalima i pun je seoskih kućica okruženih vrtovima koji su zimi prekriveni snijegom. Dok budete istraživali ovaj gradić, naići ćete na brojne drvene mostove koji povezuju različite dijelove grada i vode vas ka kanalima gdje mještani koriste prednosti mraza i hladnoće i uživaju u klizanju.

Lofotska ostrva, Norveška

Za doživljaj ekstremne ljepote i divljine uputite se u norveška sela iz bajke smještena na Lofotskim ostrvima. Ostrva se nalaze uz sjeverozapadnu obalu države, a ledom prekrivene obale, blistavi fjordovi i raznobojne ribarske zajednice su tu na dohvat ruke. Mjesto Rejne (Reine), prije svih, pruža neke od najljepših prizora prirodnih ljepota na svijetu. Gradić se nalazi iznad Arktičkog polarnog kruga, što znači da ćete sigurno uživati u sniježnim pejzažima prošaranim žutim kućicama u podnožju planina.

Foto: Manolo Franco from Pixabay

Halštat, Austrija

Čuveni gradić na jezeru, Halštat, izgleda kao sa stranica dječijih knjiga o bajkovitom kraljevstvu. Grad je male površine, ali ogromnog šarma. Neobične kuće krase obalu jezera svojom starom arhitekturom. Alpi u pozadini daju gradu posebnu ljepotu, a kada padne snijeg, ovo mjesto se pretvara u ispunjenje svih vaših snova. Mir prekrasnih šumskih staza i vode u jezeru koja je poput stakla mogu narušiti samo pahulje snijega.

Kong, Irska

Vjerovatno ste čuli za Kork, a možda i za Viklov. Ove destinacije u Irskoj su zaista nevjerovatne, ali mjestašce Kong izgleda kao u stihovima irskih pjesama. Grad se nalazi na ostrvu koje se graniči sa okruzima Mejo i Golvej, a obiluje jezerima, prostranim, zelenim livadama i čuvenim irskim klisurama. Mjesto je prepuno kamenih mostova, tradicionalnih kućica sa slamnatim krovovima i posjetiocima nudi miran odmor na “Smaragdnom ostrvu” tokom hladnih dana. Sklupčajte se pored kamina, popijte šolju toplog čaja i uživajte u pogledu na prirodu koja vas okružuje.

Bled, Slovenija

Bilo da ste krenuli na drugi medeni mjesec, putujete sa djecom ili sami, Bled u Sloveniji je jedno od najslikovitijih mjesta u Evropi. Mnoštvo fotografija svjedoči o ljepoti grada, ali tek kada ga posjetite uvjerićete se koliko je šarmantan i romantičan. Dvorac u srednjovijekovnom stilu, zadivljujući planinski masivi i veličanstven crkveni zvonik oslikavaju ovaj grad. Šetajte se pored jezera, ispijajte tople napitke pored kamina ili se opustite uz neku dobru knjigu. Samo, ne očekujte da ćete dugo čitati jer će nevjerovatni prizori zaokupirati vašu pažnju i razigrati maštu više od bilo koje stranice u knjizi.

Foto: E-klasse2010 from Pixabay

Dinan, Francuska

Na jugu Francuske, mali grad Dinan, dočekuje posjetioce svojim savršenim bajkovitim izgledom idealnim za fotografisanje. Kaldrma na ulicama i prelijepa arhitektura daju ovom gradu specifičan šarm u zimskom periodu, a posebno tokom praznika. Željećete da isprobate sireve, vina i druge lokalne specijalitete, dok udišete svjež, oštar zimski vazduh šetajući obalom ili obilazeći gradić krivudavim sokacima. Ovaj srednjovijekovni grad obiluje istorijskim znamenitostima, prelijepim građevinama kao i zvucima bretonskog, keltskog jezika koji se još uvek govori u Dinanu i drugim gradovima Bretanje.

Rotenburg povrh Taubera, Njemačka

Ovaj mali njemački grad nudi neke od najljepših prizora na kontinentu. Jedinstvena arhitektura i koloritne građevine sa raznolikim fasadama navešće vas da sanjarite o srednjovijekovnim vremenima u staroj gradskoj četvrti koja je odolila vijekovima. Grad se u decembru pretvara u zimsku zemlju čuda, sa prijatnim tavernama, ulicama okićenim magičnim svjetiljkama, prelijepim dućanima i snježnim krovovima koji upotpunjuju ambijent ovog mjesta izuzetne ljepote tokom čitave zime. Na svakom koraku ćete se osjećati kao da ste zakoračili u bajku braće Grim.

Foto: Maurice LE BAIL from Pixabay

Mostar, Bosna i Hercegovina

Ako želite da posjetite mjesto van svih utabanih staza u Evropi, put do očaravajućeg Mostara je neizbježan. Upečatljiva ljepota rijeke Neretve i istorijskog Starog mosta osvojiće vas tokom ljetnog obilaska grada. Međutim, tokom zime, prirodna ljepota ovog mjesta je neopisiva. Neobavezno prošetajte uzanim ulicama grada okruženi istorijskom ljepotom, predivnim prizorima i noćima za prepričavanje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime