Ovogodišnji najbolji restoran na svijetu je upravo proglašen, a prestižnu titulu će narednih godinu dana nositi Mirazur, restoran na Francuskoj rivijeri.

Na dodjeli nagrada The World’s 50 Best Restaurants 2019, Mirazur u Mentonu, koji vodi argentinski šef Mauro Colagreco, preuzeo je prvo mjesto od legendarnog italijanskog restorana Osteria Francescana u Modeni, šefa Masima Boture, koji je sada prešao u Best of the Best kategoriju.

Mirazur je poznat po svom atraktivnom pogledu na more, a smješten je u elegantnoj vili iz tridesetih godina prošlog vijeka. U okviru restorana nalaze se cvijetna i bašta začinskog bilja, voćnjak sa različitim vrstama citrusa i bašta sa povrćem koje se koristi u restoranskoj kuhinji. Mirazur je prošle godine bio na trećem mjestu.

Noma u Kopenhagenu našao se na drugoj poziciji. Ovaj restoran odnedavno je na novoj lokaciji i na meniju ima sezonska jela nordijske kuhinje, koja se pripremaju od sastojaka iz restoranske bašte.

Na trećem mjestu je Asador Etxebarri u Akstondu u Španiji. Inače, ova zemlja ima najveći broj restorana u Top 50 najboljih na svijetu, a čak tri su među najboljih 10 (Asador Etxebarri (3), Mugaritz (7) i Disfrutar (9)). I nagrada za najveći pomak na listi pripala je španskom restoranu Azurmendi u Larrabetzu-u u Baskiji, koji se popeo za 29 mjesta i našao se na 14. poziciji.

Više o najboljim svjetskim restoranima možete saznati na sajtu The World’s 50 Best Restaurants.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime