Kako smo ranije mogli pročitati, gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, za septembar je najavio uvođenje turističke takse za posjetioce grada.

Navedeno je da bi taksa trebalo da košta između 2,5 i 5 eura, odnosno čak 10 eura u udarnim ljetnjim mjesecima. U početku je najavljivano da će svi posjetioci morati da plate taksu, ali je naknadno odlučeno da će se ona naplaćivati samo posjetiocima koji u gradu borave jedan dan. Taksa je posebno usmjerena na turiste sa kruzera, koji u Veneciji prave najveće gužve i tokom svog kratkog boravka minimalno doprinose ekonomiji grada, a uz to uspjevaju da izbjegnu i postojeću gradsku taksu koju naplaćuju hotelijeri.

Iako je najavljivano da će sa naplatom grad početi u septembru, zbog žalbi turoperatora da ne mogu da ovu odluku implementiraju tako brzo, njena primjena je odložena za 01. januar 2020. Budući da u Veneciji godišnje pristane oko 600 kruzera, od takse se očekuje prihod od oko 50 miliona evra, koji će, po riječima gradonačelnika, pomoći obnovi i očuvanju grada.

Inače, UNESCO je zaprijetio Veneciji da će je staviti na crnu listu zbog toga što ne čini dovoljno da zaštiti svoje nasljeđe. Gradonačelnik Brunjaro je i sam od ove organizacije tražio da grad stavi na crnu listu, frustriran zbog odbijanja italijanskih vlasti da podrže plan dogovoren sa prethodnom vladom o zabrani ulaska velikih kruzera u Veneciju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime