Zaboravite Prag, Budimpeštu i Krakov – Vroclav, četvrti po veličini poljski grad, bi trebalo da bude vaša sljedeća city break destinacija.

Ovaj predivan grad, nekada jedan od najvećih evropskih gradova i kulturnih središta danas je sačuvao svoj duh.

Bićete očarani ljepotom arhitekture starog grada i kulturnom ponudom. Vroclav je prelijep grad, nije zatrpan turistima i veoma je povoljan. Pravi je izbor kao alternativa među gradovima Istočne Evrope.

Lov na patuljke

Foto: Wroclaw Official

Patuljci su naselili Vroclav 2002. godine kada su gradske vlasti u znak sjećanja na anti-komunistički pokret „Solidarnost“ čiji simbol je bio čovječuljak, postavile figure dva patuljka. Kako su oni bili toliko slatki i simpatični, građani su krenuli da postavljaju svoje patuljke, pa su se i firme koje posluju u ovom gradu ponijele tim trendom i postavljale su svoje ispred poslovnih zgrada.

Procjene su da ovaj grad danas naseljava preko 400 patuljka. Turistička organizacija je čak napravila mapu grada koja pomaže turistima da pronađu sve ili bar što više patuljaka skrivenih na najrazličitijim mjestima u gradu. Potraga za patuljcima ponekad poprimi razmjere lova na pokemone.

Nacionalni muzički forum

Godinu dana prije nego što će Vroclav biti Evropska prijestolnica kulture (2016), završena je izgradnja veličanstvene muzičke dvorane. Nacionalni forum muzike je najveća koncertna dvorana u Poljskoj i jedna od najmodernijih i najboljih na svijetu. Glavna dvorana ima kapacitet za 1800 posjetilaca, a osim nje postoje i tri kamerne sale koje imaju od 250 do 400 sjedišta. Ova dvorana je mjesto održavanja brojnih koncerata i festivala, a prilikom posjete možete imati priliku da je posjetite. Uobičajena karta za koncerte košta manje od deset eura.

Filmski Novi horizonti

Vroclav je mjesto u kome se održava najveći i najznačajniji poljski filmski festival svake godine krajem jula i početkom avgusta. Festival se održava u umjetničkom bioskopu Novi Horizonti (Nowe Horyzonty). Tokom cijele godine u ovom se bioskopu prikazuju filmovi nezavisne i umjetničke produkcije.

Možda bi bilo pretjerano reći da je Vroclav poljska Venecija, ali ovaj grad je definitivno grad na vodi. Grad se nalazi na Odri i njene četiri pritoke: Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Nekada je u gradu postojalo preko 300 mostova, a danas ih je stotinjak manje. Mnoge od njih možete vidjeti obilazeći grad brodom. Možete otići na neko od mnogih krstarenja vroclavskim rijekama malim katamaranima koji primaju do 14 putnika. Cijene su od 5 do 10 eura. Oko 4 eura košta i najam kajaka i čamaca.

Japanska bašta

Foto: Visit Wroclaw

Za vrijeme Svjetske izložbe 1913. u Vroclavu je sagrađena Japanska bašta, koja je nakon detaljne rekonstrukcije 1999. ponovo otvorena za javnost. U njoj se nalaze brojne japanske biljke, jezero, paviljon za čaj. Nedaleko odatle je i prelijepi vroclavski zoološki vrt, najstariji u Poljskoj. U okviru njega je i prvi poljski okeanarijum. Posebno zanimljiv dio ovog kompleksa je Odrarijum, neobičan vrt sa poljskom florom i faunom koja naseljava dolinu Odre.

Minijaturni Vroclav

Foto: Visit Wroclaw

Za ljubitelje željeznice i modelarstva, Kolejkowo je nazobilazno mjesto. U ovoj staroj željezničkoj stanici danas se nalazi najveća maketa željeznice u Poljskoj. Na maketi je predstavljen region Donje Šlezije dok će maketa vroclavskog starog grada svakoga ostaviti bez daha zbog svoje nestvarne preciznosti.

Katedrala Svetog Jovana Krstitelja

Jedna od znamenitosti Vroclava je katedrala Svetog Jovana Krstitelja. Ova predivna gotička crkva ima zvonik visok 60 metara na koji se možete popeti i uživati u veličanstvenom pogledu na stari grad.

Između obilazaka veoma zanimljivih znamenitosti Vroclava, pronađite malo vremena da svratite u lokalne pabove i kafane. Obavezno probajte poljski specijalitet piroge. To je neka vrsta valjušaka. Prave se od kuhanog tijesta oblika školjke punjenog raznim nadjevima: gljivama, kupusom, sirom, mesom. Mogu biti kuhani ili zapečeni. Poslužuju se na mnogim mjestima u gradu. Vroclav ima veliku kafansku tradiciju, koja se održala do danas, kada su kafići i barovi poprimili moderan izgled i nude najraznovrsnija pića i zakusku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime