Putnici koji se obilaze region često odlučuju da o istom trošku upoznaju sve tri baltičke prijestolnice.

Zbog njihove blizine i dobre povezanosti organizacija ovakvog putovanja nije komplikovana.

Litvanija, Latvija i Estonija izlaze na Baltičko more, po kome je cijeli region dobio ime. Njihove prijestolnice odlično su međusobno povezane autobusima i vozovima. Simple i Lux Express linije, na primjer, povezuju Talin, Rigu i Vilnjus.

Talin, Estonija

Talin očarava posjetioce svojim suprotnostima. Očuvane srednjovijekovne utvrde oko starog grada i dalje ponosno svjedoče o nekadašnjoj trgovačkoj sili. Ali uprkos ljepoti savršeno očuvane stare arhitekture, Talin je moderan, savremen. Širom grada je wi-fi besplatan, a noćni život je veoma raznovrstan.

Foto: Rainer Süvirand from Pixabay

Ako volite da sa putovanja ponesete lokalno proizvedene suvenire, Talin vas neće razočarati. Prodavnice u kojima su izložene zanatske rukotvorine i nakit mogu se vidjeti na svakom koraku. Proizvodi od vune, drveta, kože, pa čak i čokolade, proizvode se ručno i sa puno pažnje. Estonija je poznata i po proizvodnji alkoholnih pića, uključujući i slatki Vana Tallinn. Ovo piće se može konzumirati samostalno, a popularno je i kao dadatak kafi ili koktelima. Gastronomska scena je vrijedna pažnje. Od restorana u podrumima u kojima se služe kobasice, do sofisticiranih restorana sa impresivnim vinskim kartama i vrhunskom uslugom, u Talinu se može naći ponešto za svačiji ukus i džep.

Foto: Nick Tomlinson from Pixabay

Riga, Latvija

Ma koliko pažljivo planirali da vidite sve atrakcije Rige, uvijek će vam nešto ostati za sljedeći put. Stari grad predstavlja samo njen mali dio, ali se u njemu nalaze brojne atrakcije i sadržaji koje obavezno treba obići. A tu su i najpoznatiji barovi, restorani i klubovi.

Foto: Makalu from Pixabay

Osim Starog grada, art nuvo distrikt je još jedna obavezna destinacija. Stara zdanja u pastelnim tonovima sa stilizovanim ukrasima na fasadama daju mu poseban šmek. Muzej art nuvoa dočaraće kako su nekada stanovnici Rige opremali svoje kuće, uz postavku autentičnog namještaja.

Foto: Makalu from Pixabay

Kada su u pitanju baltičke prijestolnice, Riga je poznata kao grad koji sa dobrodošlicom dočekuje mlade turiste – studente i učesnike u momačkim i djevojačkim večerima. Zato je čuvena po noćnom životu, pivskim, vinskim i koktel barovima za svaki budžet. Među posjetiocima je popularan crni balzam, liker koji ima toliko specifičan ukus da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedni će ga obožavati, dok ga drugi mrze.

Foto: Makalu from Pixabay

Vilnjus, Litvanija

Vilnjus je najmanje turistički grad. Dok su druge dvije baltičke prijestolnice bile članice Hanzeatske lige, sa Vilnjusom to nije bio slučaj. Ipak, njegov Stari grad je jedan od najvećih i najbolje očuvanih u Evropi. Ova četvrt je zanimljiva kombinacija različitih arhitektonskih stilova, od rekonstruisanog tornja Gediminas do neoklasične katedrale i Gradske vijećnice. Nećete zažaliti ako za obilazak Starog grada odvojite i nekoliko dana, jer ovdje zaista ima mnogo toga zanimljivog da se vidi.

Foto: Luigi Crosti from Pixabay

Vilnjus je odlično mjesto i za kupovinu ćilibara, koji se skuplja sa baltičkih plaža, a zatim se polira i oblikuje u nevjerovatne ukrase i nakit. Popularni suveniri su i keramika i proizvodi od platna, koji se prave tradicionalnim tehnikama.

Foto: Makalu from Pixabay

Litvanija je ponosna na svoje pivo. U pabovima i pivarama su popularna lokalna piva, ali postoje i barovi specijalizovani za vina. U restoranima se služi litvanska kuhinja, u kojoj dominiraju krompir, svinjetina i cvekla. Postoje i restorani istočnoevropske i azijske kuhinje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime