Kada govorimo o atrakcijama Rumunije, prva asocijacija nam je svakako Transilvanija, odnosno Drakula, fiktivni lik iz romana Brema Stokera, koji je živio u ovom dijelu zemlje.

Međutim, najveća država jugoistočne Evrope nije samo dom “vampira”, već je i zemlja nepreglednih šuma, bajkovitih gradića, vlaške magije i vrlo pristupačnih cijena. Tu je i Bukurešt, grad koji i dalje ima reputaciju “malog Pariza” istoka.

Smještena u jugoistočnom dijelu Evrope, na obali Crnog mora, Rumunija je do sada uspješno uspijevala da izbjegne masovni turizam. Međutim, pitanje je samo vremena kada će turisti otkriti ljepote ove zemlje, koja je nastala spajanjem kneževina Moldavije i Vlaške 1859.

Kada otkriju, to će sigurno biti zbog sljedećih njenih atrakcija…

Zamak Bran

Ovaj srednjovijekovni zamak nalazi se u blizini šarmantnog grada Brašov i smatra se spomenikom nacionalnog ranga Rumunije. Poznat je i kao “Drakulin zamak”, zbog dodirnih tačaka sa rumunskim nacionalnim herojem, Vladom Cepešom. Navodno, u ovom zamku je boravio Vlad, vlaški vojvoda koji je vladao Vlaškom u tri navrata tokom 15. vijeka.

Foto: Nomadic Julien from Unsplash

Cepeš je ostao upamćen u istoriji kao vladar sa surovim metodama mučenja i ubijanja (nabijao na kolac zarobljenike, mahom Osmanlije), ali i po tome što je irskom piscu Bremu Stokeru poslužio kao inspiracija za lik Drakule. Čak i da ne vjerujete u vampire, položaj ovog zamka, kao i njegov izgled, unosi malu jezu nakon susreta sa maglom, sivim planinama koje ga okružuju i starom fasadom. Kao da ste na setu za snimanje horora. Zanimljivo je da je zamak Bran tokom 20. vijeka bio ljetna rezidencija rumunske kraljevske porodice. Tada je u njemu, neko vrijeme živjela i buduća jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević, ćerka rumunske kraljice Marije od Edinburga.

Oslikane crkve i manastiri Bukovine

Rumunija je zemlja izuzetnih umjetnika i zanatlija. To shvatite kada se uputite na sjeveroistok zemlje, između Karpata i rijeke Prut, gdje se nalazi Bukovina. Upravo ovdje vidjećete sijaset crkvi i manastira iz 15. vijeka, koji su pod Unesco zaštitom i čije unutrašnje freske predstavljaju riznicu najljepše moldavske umjetnosti. Za većinu fresaka koje se nalaze u ovim crkvama i manastirima, glavna inspiracija je bio život moldavskog princa i heroja, Stefana Velikog (Stefan cel Mare). Pored scena iz njegovog života, freske ilustruju i biblijske scene, koje se tiču osvajanja i pada Konstantinopolja iz 15. vijeka.

Među najveličanstvenijim freskama se izdvajaju one koje se nalaze na manastiru Voronet.

Ovaj manastir je podigao upravo Stefan Veliki, 1487. godine, a posvećen je Sv. Đorđu.

Voronet predstavlja spoj gotskog, lokalnog i vizantijskog stila. Unutrašnje freske prikazuju scenu Sudnji dan iz pet dijelova, i zbog izuzetne likovnosti mnogi ih nazivaju sveobuhvatnim imenom “sikstinska kapela istoka”. Na freskama dominira jaka plava boja, poznata kao neponovljiva “Voronet plava”.

Čudesni Maramureš

Maramureš, rumunska pokrajina koja se nalazi na sjeveru zemlje, iznad Transilvanije daje vam priliku da zakoračite u prošlost, u svijet prepun izolovanih seoceta koje razdvajaju šumski predjeli i niz drvenih crkvi koje su pod Unesco zaštitom. Među najpoznatijim crkvama Maramuša su Barsana, Budesti, Desesti i Surdesti. Upravo u Barsani se nalazi prelijepi manastirski kompleks, posvećen dvanaestorici svetih apostola. Izgrađen od kamena i drveta, Barsana je danas ženski manastir u kojem živi 11 monahinja. U njemu se nalazi i muzej sa bogatom kolekcijom knjiga i ikona.

Krstarenje deltom Dunava

Nakon duge plovidbe kroz evropski kontinent (2800 km toka), moćan Dunav se uliva u Crno more na sjeveru Rumunije. Ulivanje u modro more, stvara Deltu Dunava – drugu po veličini i najbolje očuvanu deltu Evrope. Zahvaljujući velikom broju agencija, danas deltu posjeti preko 70.000 turista godišnje.

Foto: Stefan Cosma from Unsplash

Jedna od novijih atrakcija ove ture svakako je neobičan eko-turistički muzej (Central Eco-Tourism Museum of the Danube Delta), koji se nalazi kod rumunske luke Tulčea (Tulcea). U njemu možete da vidite razne primjere flore i faune koji postoje u ovom dijelu delte. Kada znamo da je više od polovine rezervata i biosfere delte Dunava netaknuta priroda, onda nas ne čudi što postoji toliko interesovanje.

Saksonsko nasleđe Transilvanije

Prije više od 800 godina, mađarski kraljevi su pozvali njemačke Saksonce da se nastane na brdovitim predjelima Transilvanije. Želja Mađara je bila da im Saksonci pomognu u odbrani od Osmanlija, koji su rapidno napredovali ka Evropi.

Saksonci su Rumuniji ostavili u nasljeđe prelijepe i očuvane gradove kao što su Brašov, Sibinj i Sigišoara.

Foto: Freestocks from Unsplash

Najočuvanijim srednjovijekovnim mjestom Rumunije smatra se upravo Sigišoara. U njoj nezaobilazna stanica svakog turiste je očuvana citadela iz 12. vijeka. Ukoliko se nađete u blizini ovih gradova, ne propustite priliku da posjetite i bajkovita saksonska seoceta Bertan (Biertan) i Vičri (Viscri).

Karpati

Masivni Karpati koji mnogi nazivaju i “Transilvanijskim Alpima” predstavljaju prirodnu granicu između Transilvanije i Moldavije. Rumunski Karpati su idila za sve one koji vole planinarenje, zimske sportove i vidikovce sa kojih se pruža pogled na netaknutu prirodu. Posebno je veličanstven Retezat, koji se nalazi na jugozapadu Transilvanije i jedan je od najvećih planinskih masiva zemlje. Ovdje se nalazi prvi nacionalni park Rumunije, u kome postoji čak 80 glacijalnih jezera i 55 vrhova koji su na 2000m nadmorske visine.

Foto: Toa Heftiba from Unsplash

Dvorac Peleš

Šezdeset kilometara od Brašova, nalazi se jedna od najočuvanijih kraljevskih palata Evrope. Dvorac Peleš, okružen masivnim Karpatima, izgrađen je u neo-klasicističkom stilu na srednjovijekovnom putu između Transilvanije i Vlaške. Ovaj prelijepi dvorac je podignut za prvog rumunskog kralja, Karola I, a krasi ga miks različitih evropskih klasičnih stilova. U dvorcu postoji čak 170 soba i 30 kupatila, ručno oslikani vitraži iz Švajcarske, skupocjeni kineski porcelan i preko 2000 slika.

Foto: Nomadic Julien from Unsplash

Veličanstvena zgrada Parlamenta

Prošle godine širom Rumunije, obilježeno je 30 godina od smrti diktatora Nikolaja Čaušeskua. Iako je prošlo dosta od trenutka kada su se građani ove zemlje oslobodili čovjeka koji je sebi dodjelio, između ostalog, titulu “Vođe”, te naredio da mu se izradi skiptar, po ugledu na rumunske kraljeve, uspomena na njega ostaje i u vidu impresivne zgrade Parlamenta.

Po veličini i izgledu ovoj zgradi mogu samo da pariraju zajedno Pentagon i Tadž Mahal, a ona sama se smatra jednom od najljepših i najekstravagantnijih zdanja 20. vijeka. Čaušesku je zgradu Parlamenta počeo da gradi u trenutku kada je njegov narod najviše gladovao – poslije velikog zemljotresa koji je pogodio Bukurešt 1977.

Njegova želja je bila da sagradi zgradu u skladu sa veličinom i snagom komunističkog režima. Prilikom izgradnje koja je koštala preko 4 milijarde dolara, Nikolaj je “očistio” prostor oko nje. Čaušesku je naredio da se sruši više od 20 crkvi, kuća i drugih institucija koje su se nalazile oko gradilišta, te da raseli preko 20.000 ljudi.

Danas se u njoj nalazi Senat i Dom poslanika, kao i Muzej savremene umjetnosti, a čak 70% prostorija je prazno.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime