Na današnji dan, 31. marta 1889. godine otvorena je jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, a ujedno i simbol Pariza – Ajfelov toranj.

Tim povodom donosimo vam neke manje poznate činjenice o njemu.

1. Ajfelov toranj je izgrađen je za 2 godine, 2 mjeseca i 5 dana u spomen stogodišnjice Francuske revolucije.

2. Gustav Ajfel nije idejni tvorac Ajfelovog tornja. Strukturni proračun i dizajn je uradio Moris Kešlen, ali nažalost nije nikad dobio odgovarajuće priznanje. Čak i sam Ajfel nije bio ni oduševljen ovom idejom, ali je ipak poslao glavnog inženjera Stivena Silvestra zahvaljujući čijim preporukama je Ajfel odlučio da kupi patent.

3. Ajfelova kula je visoka 324 metra sa postavljenom televizijskom antenom, do samog vrha ima 1710 stepenica

4. Plan je bio da se poslije 20 godina sruši. Sama struktura tornja nije trebalo da bude stalna. Na kraju je grad Pariz odlučio da ga zadrži jer je značajna radio-televizijska stanica, a ne zbog toga što je prelijepa, svjetski poznata građevina ili slično.

5. Visina Ajfelovog tornja varira tokom godine. Ljeti visina tornja poraste za oko 17,2 cm. Razlog tome je jer je izgrađen od čelika. Dok se zimi skupi pa je za 15 centimetara niži kada je hladno vrijeme, a kada puše vjetar, pomjera se pet do sedam centimetara.

6. Postoji više od 40 replika širom svijeta, uključujući upola manju verziju u Las Vegasu i repliku u vjernoj veličini u Tokiju.

7. Svakih sedam godina se Ajfelov toranj farba. Za ovo je potrebno 60 tona farbe, 1.500 četki i tim od 25 ljudi.

8. Potrebno je 20.000 sijalica kako bi sijao svako veče. Ovaj posao zahtjeva tim od 43 čovjeka. To objašnjava zašto se boja sijalica mijenja samo u posebnim prilikama.

9. Ajfelov toranj je igrao važnu ulogu u Prvom svjetskom ratu. Toranj je presreo mnoge neprijateljske radio-komunikacije. Tokom Drugog svjetskog rata je zamalo bio srušen, kada je Hitler naredio vojnom guverneru Pariza da uništi Ajfelov toranj, general je odbio da to uradi.

10. Zabranjeno je fotografisanje Ajfelovog tornja noću. Dozvola za noćno slikanje se mora tražiti od Društva za komercijalnu eksploataciju Ajfelovog tornja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime