Prošle sedmice Evropska komisija je predložila produženje zatvaranja spoljnih granica EU, najmanje do 15. maja. Ovo je samo jedna od mjera zemalja u Šengenu, kojom se pokušava obuzdati širenje pandemije virusa Covid-19.

Ova mjera produžava privremenu suspenziju ulazaka u EU, dogovorenu od strane zemalja članica 17. marta.

Od tada, avionski letovi ka EU smanjeni su „praktično na nulu“ i skoro da nema letova za prijevoz robe i Evropljana koji su zarobljeni u drugim zemljama, zbog postojećih mjera karantina.

Procjena epidemiološke situacije koju je sprovela Evropska komisija pokazuje kontinuirani porast broja slučajeva i smrti od COVID-19 u Evropskoj uniji.

Ovo je jasan pokazatelj da je virus i dalje prisutan i da se širi.

Brisel – u ovom trenutku najbitnija je distribucija hrane i lijekova unutar EU

Zbog toga je Brisel odlučio da produži zatvaranje granica i ograničenje kretanja unutar Evropske unije.

„Još je izrazito rano da pričamo o otvaranju granica“, kaže u izjavi Margaritis Schinas, potpredsjednica Evropske komisije, zadužena za migracije.

„Sada nam je najbitnije da naše unutrašnje tržište funkcioniše, a vitalni proizvodi kao što su hrana i lijekovi  stižu do odredišta bez odlaganja“, dodala je Ilva Johansson, evropski komesar za unutrašnje poslove.

Brisel granice drzi zatvorenim do 15. maja

Foto: Sherise from Unsplash

Upravljanje granicama je isključivo pitanje država članica, tako da zatvaranje zajedničke spoljne granice zavisi od koordinacije nacionalnih odluka, o kojima su se složile vlade.

Dok su se države EU i njihovi partneri iz Šengena složili o zatvaranju spoljnih granica, iste mjere nisu primjenjene u zajedničkom prostoru.

Čak 13 zemalja EU i dvije partnerske zemlje u Šengenu, drže zatvorene unutrašnje granice. Brisel nije podržao ovu mjeru u rješavanju pandemije, čak ju je i osudio.

U međuvremenu, francuski predsjednik Macron je najavio mogućnost da granice EU budu zatvorene do septembra.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime