U ovo doba godine, Holandija je prekrivena tepisima raznobojnih lala, koje obično privlače milione posjetilaca. Ove godine, ljubitelji cvijeća i lijepih pejzaža opet će moći da uživaju u ovim bajkovitim prizorima, ali iz sigurnosti svojih domova. Budući da su i u Holandiji sva javna mjesta zatvorena u cilju prevencije širenja virusa Covid-19, čuvena Keukenhof bašta otvorena je virtuelno.

Izložba cvijeća Keukenhof, koja se održava još od 1857. godine, ove godine je otkazana zbog pandemije. Keukenhof bašta nalazi se u gradu Liseu. Proteže se na 32 hektara i najveći je vrt pod lukovicama na svijetu. Ovdje se godišnje zasadi više od sedam miliona biljaka i preko 800 vrsta lala.

Keukenhof je otvoren samo osam sedmica tokom godine, od marta do maja. Tada milioni posjetilaca pohrle kako bi uživali u maštovitim cvijetnim aranžmanima od lala, narcisa i zumbula u punom cvatu.

Ipak, uprava festivala odlučila je da na svom sajtu pokrene dio „Keukenhof Virtually Open„. Ovdje zainteresovani mogu da pogledaju seriju videa o ovogodišnjim cvijetnim aranžmanima. Baštovan Owen u jednom od videa pokazuje najljepše zumbule u parku, dok jedan od menadžera, Bart, gledaoce virtuelno vodi na svoje omiljeno mjesto u Keukenhofu. Baštovan Daan će vas upoznati sa lokalitetima Beach Garden, Mill Forest i fontanom.

„Prethodnih mjeseci je uloženo jako puno truda i rada u stvaranje ove ljepote“, kažu iz Keukenhofa. „Park je u punom cvatu i sljedećih sedmica postaće još ljepši. Želimo da to pokažemo ljudima, pod sloganom ‘Ako ljudi ne mogu da dođu u Keukenhof, mi ćemo Keukenhof približiti ljudima’.“

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime