Na prvi pogled Maribor je tipičan austrijski grad koji krasi čak 7 mostova, mirna i zelena Drava i ulice bez suvišne buke, čak i u samom špicu dana.

Maribor je administrativni centar regije – Štajerske, a najbliži veći grad je Grac. Drugi je po veličini grad u Sloveniji, odmah iza Ljubljane.

Šta treba da posjetite u Mariboru u kojem živi 130.000 stanovnika, od kojih više od polovine nikada nije bilo u Ljubljani po posljednjim analizama?

Posjetite Staru trtu

Prvo što će vam u ovom gradu pokazati svi lokalci je Stara trta (Stara loza), Ginisov rekorder. Naime, loza je stara oko 450 godina, i još uvijek rađa.

Berba Stare trte je svojevrsni kulinarsko-vinski spektakl, i glavna jesenja manifestacija grada. Kažu da je najviše rodila 1991. godine, kada se Slovenija otcijepila. Od te berbe napravljeno je 64 litra vina.

Popnite se gondolom na Pohorje

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, Pohorje, najveći vrh Maribora će vas oduševiti. Naime, Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar Slovenije, sa stazama za početnike, ali i za prave profesionalce, i to one najzahtjevnije.

Naravno, van sezone Pohorje je skoro pa sablasno prazno. Noći su sablasne, a jutra nestvarno tiha jer posjetilaca skoro da i nema, pa s vremena na vrijeme imate osjećaj da ste se našli unutar kultnog filma „The Shining“ sa Jack Nicholsonom.

Vikend je već daleko drugačiji s obzirom da većina Slovenaca inače pasioniranih skijaša, planinara, trkača već u petak dođe na Pohorje sa porodicom na izlet. Ipak, kod njih izlet ne podrazumijeva ljenčarenje na livadi, lagani ručak, već izlet koji obuhvata bar nekoliko kilometara porodične šetnje, trčanja i penjanja.

Ono što predstavlja specifičan, prelijep doživljaj je sama vožnja gondolom do vrha, odakle se vidi panorama Maribora.

Tu, na 1.050 metara nadmorske visine, tik uz stazu, nalazi se renoviran hotel Bellevue, sagrađen davne 1958.

U njemu je rado odsjedao predsjednik SFRJ Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Hotel je jedan iz ponude Termi Maribor, u koje je prošle godine ušao ruski kapital.

Popijte kafu s pogledom na Dravu

Najljepši dio Maribora nije strogi centar, pa ni Pohorje već šetalište uz Dravu sa koje vas pozdravlja jato najljepših labudova koji se šepure i poziraju pred vama.

Niz Dravu su smješteni kafići i restorani koji su otvoreni od ranog jutra, a posebno je sladak dio tik ispod ljubičastog mosta, s isturenom kamenitom kupolom koji podsjeća na Kotor.

Naša preporuka? Kafić “ Mačka”. Malo iznad, uz kaldrmu nalazi se i super meksički restoran Takos koji ima simpa baštu postavljenu stepenasto.

Za ručak vas savjetujemo da odete u Ancora (Jurićeva) ili Baščaršiju (Poštna).

U Jurićevoj je smještena picerija pa je samim tim preporučljivo da naručite picu, iako su i lignje odlične!

Prostor je zatvorenog tipa ali izgleda otmjeno i svjetski sa ogromnim drvenim stolovima, diskretnom, dekorativnom rasvjetom, uramljenim crno-bijelim vintage posterima i tamnim detaljima.

Baščaršija je za varijantu bašte i one koji preferiraju mesište, odnosno roštilj i balkanske specijalitete. Cijene su ujednačene i slične našim, s tim da je Baščaršija nešto jeftinija pa možete da jedete i pijete ispod 10 eura.

Odete na izlet u Grac

Sa glavne željezničke stanice imate voz kojem treba oko sat vremena do jednog od najljepših austrijskih gradova, koji ima skoro pa 3 puta više stanovnika od Maribora (300.000).

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, mjesto u kom je studirao i Nikola Tesla.

Studentski život (preko 40.000 studenata) daje puls gradu koji ima bogato istorijsko, staro jezgro. Među najvećim atrakcijama grada su zamak Schlossberg, muzej Kunsthaus i ostrvo na rijeci Mur.

Za kraj… šoping!

Iako je generalno mali grad, Maribor ima veliku ponudu butika, tržnih centara i prodavnica raznorazne robe.

Najveći tržni centar je Europark koji se nalazi nedaleko od samog centra grada, s desne strane rijeke Drave.

Naravno, u cijelom gradu nalaze se prodavnice i butici ukoliko više volite intimniji šoping.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime