Svake godine postoje novi trendovi kada je u pitanju hrana. Kolači postaju neon, sirevi dobijaju preljeve u bojama duge, a peciva mirišu na đumbir. Međutim, neka jela i tradicija su daleko bitniji od svih trendova. Posebno danas kada se iz časa u čas otvaraju novi restorani, a malobrojni opstaju. Mi danas govorimo o restoranima koji su tu ne nekoliko decenija, već nekoliko vijekova.

NetCredit, provajder finansijskih usluga, analizirao je istorijske podatke i napravio listu najstarijih restorana u više od 115 zemalja širom svijeta. Da bi došao do svog zaključka, jednostavno je koristio kvalifikaciju da restoran „poslužuje i danas“, što znači da je mogao promjeniti vlasnika i ime ali da je i dalje u funkciji.

Najstariji restoran je ugostio i Mocarta i Klinta Istvuda

Na 10. mjesto nalazi se Gostilna Gastuž, restoran koji u Sloveniji poslužuje hranu od 1467. godine. Prema NetCredit-u, odavno je poznat po supi od pečuraka i kaši od heljde.

Honke Ovariya u Japanu zauzeo je deveto mjesto na listi. Izdvaja se po svojoj čuvenoj supi od soba nudli, zatim pečuraka, jaja, škampi, nori algi, mladog luka i daikon rotkvica koju pravi od 1465. godine. Osmi najstariji restoran na listi je Hotel Gasthof Lowen, koji se nalazi u Lihtenštajnu. Od 1380. godine poslužuju zadovoljnim gostima teletinu sa povrćem. Prati ga kao sedmi najstariji restoran, Sheep Heid Inn u Škotskoj, koji od 1360. godine služi odreske i pečene pečurke.

Daleke 1345. godine, šesti najstariji restoran svijeta, La Couronne u Francuskoj, otvorio je svoja vrata, nudeći patku, pečenje i meze. Početkom 12. vijeka (1198.) počeo je da radi peti najstariji restoran, Brazen Head u Irskoj, koji je posluživao kobasice i kaše. Na četvrtom najstarijem mjestu nalazi se kineska Ma Yu Ching kuća piletine iz 1153. godine.

Nekoliko godina ranije (1147.), treći najstariji restoran,  The Old House u Velsu, počeo je da servira pite sa krompirom i graškom. Samo godinu dana ranije, drugi najstariji restoran, Wurstkuchl u Njemačkoj, spremao je svoje kobasice i kiseli kupus zadovoljnim gostima.

Iako sva ova mjesta zasigurno imaju bogatu (i ukusnu) ​​istoriju, nijedno se ne poklapa sa onom koju ima restoran St. Peter Stiftskulinarium. Ovaj restoran koji se nalazi u Salzburgu (Austrija), otvoren je još davne 803. godine. Tada je služio tafelspitz (kuhanu govedinu sa mljevenom jabukom i hrenom).

Ako vas zanima koji je najstariji restoran na tlu SAD-a, NetCredit je to otkrio. Možete se uputiti u Newport, Rhode Island i rezervisati u Tavern White White Horse, koju je gusar po imenu Villiam Mayes otvorio 1673. Zanimljivo je da je na spisku najstarijih restorana Evrope mjesto našla i čuvena beogradska kafana Znak pitanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime