Da li ste čuli da se bilo koji sir čuva u nekoj banci? Priznajemo da mi nismo, i da nam nije palo napamet da tako nešto uopšte postoji. Ali da, jedan sir je toliko bitan i vrijedan da se čuva u banci, kao da je u pitanju zlatna poluga. U pitanju je parmezan, vrsta tvrdog granularnog sira. Naime, u italijanskoj regiji Emiliji-Romanji, proizvođači sira su iznajmili „banku za sir“ ne bi li zaštitili svoje „blago“ od lopova. Sir se čuva u kontrolisanim uslovima vlage, sve sa kamerama, alarmima i antiseizmatičkom opremom.

Parmigiano-Reggiano – princ parmezana

Regija koja se nalazi na sjeveru zemlje je jedina koja ima ekskluzivu da koristi ime parmezan „Ređiano„, koji se smatra princem parmezana, toliko dragocijenim da ga mnogi smatraju simbolom Italije. Samo jedan kolut sira sadrži čak 550 litara mlijeka. Inače, Italija je nakon višedecenijske borbe za zaštitu brenda postigla 2008., da na tržištu EU bude zabranjena upotreba imena „parmezan“.

„Ukupna vrijednost sira koji se nalazi u skladištu banke je između 120 i 140 miliona eura“, objasnio je Roberto Frignani, direktor banke CREDEM.

Da je ovaj sir nalik zlatu te mamac lopova, dokazuje cijena samo jednog pakovanja koja ide i to 400 eura, pa nas ne čudi što su neke banke spremne da zadrže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata. Sa druge strane, proizvođači sira su sretni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali dio kamate novcem.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime