O Parizu ne treba trošiti puno riječi. Rijetko koja osoba ne želi da ga posjeti, a one koje su ga vidjele, imaju konstantnu želju da mu se vrate, i to ne samo jednom, već svake godine. Grad umjetnika, boema, hedonista krije toliko divnih kutaka, koji su skriveni pa čak i od nekih lokalaca. Bilo da su u pitanju neki skriveni barovi, knjižare ili vidikovci, francuska prijestolnica će vam prilikom svake nove posjete otkriti neki svoj novi svijet. Mi se ovoga puta osvrćemo na najljepše skrivene bašte Pariza, pa da li ste spremni da sa nama zakoračite u njih? Bar virtuelno?

Luksemburski park je najlepsa oaza Pariza

Bašta hotela Particulier Montmartre

Da biste otkrili jednu od najljepših bašta Pariza, morate da se popnete na sam vrh boemskog Montmartra, gdje se nalazi čuvena bazilika Svetog srca (Sacre-Coeur). Smještena između avenije Junot, ovo je jedna od većih bašta i pripada hotelu Particulier Montmartre. U nekadašnjoj stambenoj kući koju je dizajnirao Pjer Lakroa (Pierre Lacroix), veliki broj lokalaca voli da dođe predveče na laganu večeru ili koktel. Šef kuhinje Luji Rikard (Louis Ricard) predlaže svima da probaju marinirani losos u spoju sa cveklom i crnim rotkvicama ili mariniranu ribu Dorado u kalamansi sosu, serviran sa sezonskim povrćem.

La Boite a Images u Jeu de Paume

Terasa art centra Jeu de Paume, u kojem se mahom izlaže postmoderna i moderna fotografija, se nalazi u prelijepoj oazi lipa. Nekadašnji dom teniskih terena koji pripada čuvenoj bašti Tuileries Gardens, ima i kafe-restoran La Boite a Images, u kojem možete da degustirate preukusnu japansku street food hranu, od poke-a do mariniranog pilećeg donburija. Kuhinjom rukovodi Hana Bento, koja je izučavala japansku kuhinju dugi niz godina.

Maison de l’Amérique Latine

Na poznatom bulevaru Boulevard Saint-Germain, smjestio se Masion de l’Amérique Latine, raskošna vila koja posjeduje draž buržoaskog doma iz 18. vijeka. Posvećena latinsko-američkoj kulturi, ova kuća će vas očarati svojom baštom koja se nalazi sa zadnje strane. U pitanju je tipična francuska terasa na kojoj možete uživati u čaši vina. Ako razmišljate o nekoj večeri, rižoto sa bijelom šparglom je topla preporuka šefa kuhinje Tijeri Vasiera (Thierry Vaissiere).

Bašta muzeja Delacroix

Nedaleko od crkve Saint-German-des-Pres, nalazi se apartman u kojem je živio čuveni francuski slikar, Ežen Delakroa, u periodu od 1857.-1863. Danas je baš ovdje smješten njegov muzej u kojem možete da provedete cijelo jedno popodne. Muzej sadrži obimnu zbirku njegovih radova, crteža i skica. U bašti će vas čekati nekoliko klupica za potpuni mir i uživanje u prelijepoj aleji lala. Ovo je definitivno mjesto koje će se dopasti ljubiteljima umjetnosti ali i tišine.

Pekara Rose u Muzeju de la Vie Romantique

Dizajnirana od strane Emili Bonaventure, ova kuća je must see na vašoj listi. Unutar čarobnog muzeja koji je posvećen romantičnom životu, nalazi se bašta u kojoj je smještena pekara Ruža (Rose). Među lejama divljih ruža i ljubičica, uživaćete u kroasanima, kolačima ili pak doručku sa jajima.

Cafe Renoir

Smješten na obodu brda, na samo jedan korak od mjesta du Tertre i muzeja Montmartre nalazi se vrt Renoir, odakle se pruža divan pariski pejzaž. Među ljiljanima, ružinim grmljem i voćkama, kafić Renoir privlači gurmane iz cijelog grada sa svojim poslasticama, slanim grickalicama i cijeđenim sokovima. Naravno, mamac je i zelena bašta koja se nalazi odmah pored bazilike Sacre-Coeur. Pogled na najstariji gradski vinograd Vigne du Clos Montmartre, sjedenje u ovoj bašti će učiniti još ljepšim, a hranu još slađom.

Kuća Onore de Balzaka

Skrivena od prolaznika, kuća u kojoj je živio i pisao veliki Onore de Balzak ima i prelijepu smaragdnu baštu. Čuveni pisac je ovdje živio uzmeđu 1840 i 1847. godine, i to je mahom proveo dane skrivajući se od utjerivača dugova. Upravo je ovdje Balzak napisao veliki dio svoje Ljudske komedije (zajednički naziv svih njegovih romana, od kojih je najpoznatiji Čiča Gorio). Na skoro 650 m2, koliko zauzima njegova bašta nalazi se najviše lipe i voćnih aleja.

Muzej Zadkine

Vrlo tiha uličica rue d’Assas krije jedan miran i relativno nepoznat kutak. U pitanju je muzej Zadkine, nekadašnji dom kubista, koji su ovdje živjeli i stvarali između 1928. i 1967. godine. Galerija gleda na prilično divlju baštu, ali upravo je ta divljina njen najveći magnet za slučajne prolaznika i posjetioce galerije.

Japanska bašta Budističkog Panteona

Vrlo lako može da vam se desi da samo prođete pored kuće Alfreda Hajdelbaha, koja se nalazi u aveniji d’Iena. Ali baš pored muzeja Musee Guimet, nalazi se Buddhist Pantheon, u kojem je izloženo više od 250 japanskih radova iz kolekcije Emili Gujimet (Emile Guimet). Ovdje možete popiti tradicionalni japanski čaj (chashitsu) od Nakaure Mase, okruženi japanskom trešnjom, drvom bambusa, laticama nane, azeleje i drugih biljki. Da, u srcu Pariza jedan mali (zen) djelić Tokija svakako će vam prijati ako volite azijsku kulturu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime