Rim nije samo jedan od kulturno najznačajnijih gradova na svijetu, već i jedan od najromantičnijih. Sa preko 3000 godina istorijskog naslijeđa za istraživanje, u Rimu vam svakako neće biti dosadno. Međutim, jednom kada „ovjerite“ Koloseum, fontanu di Trevi i Rimski forum, vrijeme je da krenete u istraživanje okoline koja nudi jedan čaroban svijet. Od mondenske obale do masivnih toskanskih vinograda, od srednjovijekovnih sela do gradskih pejzaža, jednodnevni izleti iz Rima samo na vas čekaju.

Pogledajmo najbolja jednodnevna putovanja iz Rima:

1. Firenca

Ako ste fanatik po pitanju kulture, strastveni ljubitelj likovne umjetnosti ili ste jednostavno po profesiji kustos i umjetnik, sigurno ćete se zaljubiti u Firencu. Dom bezbrojnih muzeja, galerija i modnih ateljea nudi onome ko ima oko za fine stvari, jedno temeljno istraživanje i uživanje. Muzeji koje treba posjetiti uključuju galeriju Uffizi u kojoj se nalaze remek-djela Rafaela, Botičelija i Karavađa. Muzej brenda Gucci pruža fascinantan uvid u evoluciju moderne mode kroz oči svjetski poznate modne kuće. Mikelanđelovu veličanstvenu skulpturu „David“ pronaći ćete u galeriji Galleria dell’Accademia.

2. Pompeja

Antički grad Pompeja koji se nalazi pored Napulja, jedno je od najstarijih istorijskih mjesta na svijetu i datira sve do 79. godine nove ere kada je Vezuv uništio cijeli donji grad. Do vrha Vezuva moguće je prepješačiti za samo 20 minuta. Pješačenje vas vodi pored starih tokova lave i neravnina te mekog vulkanskog pepela. Pogledi sa vrha, dole u ​​krater su nevjerovatni, a kako je vulkan još uvijek aktivan, para iz kamenih ventilacionih otvora izlazi u vazduh. Kada se vratite na nivo tla, možete da lutate po drevnim ruševinama Pompeja i naučite kako je izgledao život u rimsko doba.

3. Hadrijanova vila i vila D’Este

Grad Tivoli dom je ne jedne, već dvije najraskošnije i najbolje očuvane rimske vile u Italiji. Hadrijanovu vilu sagradio je strašni car Hadrijan u 2. vijeku i ona je u besprijekornom redu, uzimajući u obzir sve stvari. Jednom kada posjetite terme, hramove i palate možete preći na vilu D’Este. Nekadašnji dom kardinala Ipolita, sina Lukrecije Bordžije, koji ju je dao izgraditi u 16. vijeku ima prelijepe bašte, desetine složenih fontana i vodopada. Priče koje ćete čuti u vili D’Este prilično su nevjerovatne, a sama vila je dio UNESCO kulturne baštine i najbolje ju je  istražiti uz pratećeg turističkog vodiča.

4. Napulj

Napulj je grad u čijoj blizini se nalazi Pompeja, te ako imate dovoljno vremena spojite u jednom danu posjetu Pompeji i ovom obalnom gradu. Iako, prema našem mišljenju Napulj je toliko zanimljiv i veliki da su vam dva cjelodnevna dana potrebna da ga istražite. Kraljevska palata u Napulju je poslastica koju treba istražiti, kao i Nacionalni arheološki muzej. Za svakog putnika kog strastveno zanima rimska istorija, posjeta Napulju je od suštinske važnosti. U Napulju se nalaze neki od najboljih picerija u cijeloj Italiji, te trošne ali prelijepe palete i odlične gradske plaže. Da biste isprobali neku od najboljih pica na svijetu, bukirajte sebi sto u Pizzeria Dal Presidente ili Pizzeria Starita. Nećete biti razočarani.

5. Cinque Terre

Jedan od najslikovitijih dijelova obale u cijeloj Evropi je dio italijanske rivijere koji je poznat pod imenom Cinque Terre. Ovaj potez tradicionalnih sela i autentičnih gradova istražite obavezno ako imate dovoljno vremena. Svako od pet sela ima drugačiji vajb, ali svako mjesto nudi živopisne kuće, porodične restorane i prekrasan pogled na italijansku rivijeru. Ovo područje je poznato po tome što je autentični dom pesto-a, pa obavezno probajte ili kupite neki sos.

6. Assisi & Orvieto

Ako želite da pobjegnete od rimske vreve, jednodnevni izlet u Assisi & Orvieto prijaće vam. Prva stanica na tom izletu trebalo bi da bude umbrijski grad Orvieto u kom dominira veličanstvena katedrala Orvieto. Neposredno ispred grada Orvieto pronaći ćete desetine izvrsnih i svjetski poznatih vinarija otvorenih za degustacije tokom cijelog dana. Ovo područje Toskane je najpoznatije po vinima Chianti i Brunello di Montalcino. Posjeta Asizu čini lijepu spregu sa Orvijetom i tamo ćete pronaći rodno mjesto Svetog Franje i baziliku koja je po njemu nazvana. Tu su i Hram Minerve i Narodna palata koju vrijedi posjetiti.

7. Vrtovi Ninfe

Jedan od najljepših baštenskih kompleksa u cijeloj Evropi, vrt Ninfa (Giardino di ninfa) nije samo opuštajući, već je zaista fascinantan. Ovi rajski vrtovi bili su inspiracija Virdžiniji Vulf da napiše neka od svojih čuvenih djela. U vrtovima Ninfa i okolnim selima postoji preko 1.300 biljnih vrsta i svaka igra vitalnu ulogu u ovom uspješnom eko-sistemu. Posjeta vrtu Ninfa idealna je za botaničare, strastvene fotografe i ljubitelje prirode. Vrtovi se nalaze na 70 kilometara od Rima…

8. Sijena

Grad Sijena ima isto toliko istorijskog i kulturnog šarma kao i Rim, samo nudi daleko intimniju, mirniju atmosferu od italijanske prijestolnice. Prvi susret sa Sijenom trebao bi da vam bude na trgu Piazza del Campo koji leži u srcu grada. Najznamenitija znamenitost gradskog trga je Torre del Mangia koja se nadvija nad gradom i zapravo je srednjovijekovni zvonik. Katedrala u Sijeni je pravi spektakl, iznutra i izvana. Sa romaničko-gotičkim karakteristikama katedrala u Sijeni je arhitektonsko čudo.

9. Castel Gandolfo

Smješten usred brda Alban, gradić Castel Gandolfo gleda na mirno jezero Albano a nalazi se na 25 kilometara od Rima. Ovdje možete saznati više o istoriji, umjetnosti i kulturi ako posjetite palatu Palazzo Pontificio i Papske vile. Ako se radi o modernijem jednodnevnom izletu, možete rezervisati sobu u nekom od hotela ili čak otići na jezero Albano. Castel Gandolfo zaista nudi ponešto za svakoga, a nalazi se blizu vrtova Ninfa pa možete da ga vidite u paru sa bujnom baštom.

2 KOMENTARI

  1. I?m satisfied, I must claim. Actually seldom do I come across a blog site that?s both enlightening and also entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your concept is impressive; the concern is something that not nearly enough people are speaking wisely about. I am really satisfied that I stumbled across this in my look for something associating with this. Fernando Hack

  2. I must express my respect for your generosity in support of individuals who need help on in this niche. Your personal dedication to passing the solution throughout was certainly insightful and have all the time enabled regular people much like me to get to their endeavors. Your personal informative publication indicates a great deal a person like me and much more to my fellow workers. Thanks a lot; from each one of us. Luigi Smart

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime