Zamak Vajdahunyad u Budimpešti nije samo zamak. Podignut u čast jubileja povodom hiljadite godišnjice mađarske države, on je predmet divljenja i mistike zbog načina gradnje i povezanosti sa grofom Drakulom, piše National Geographic Srbija.

Zamak Vajdahunyad je izgrađen 1896. godine i nalazi se u budimpštanskom gradskom parku na vještačkom ostrvu. Podignut je u čast mađarskog osvajanja karpatskog bazena 895. godine i povodom hiljadite godišnjice mađarskog carstva. On predstavlja kompleks sačinjen od 21 građevine koje su svojevrsna replika različitih arhitektonskih stilova i epoha austrougarskog carstva. U njemu se sreću gotika, romanika, renesansa i barok.

Vajdahunyad izgrađen po ugledu na čuveni Hunjad iz Transilvanije, dom grofa Drakule

Kompleks je prvobitno zamišljen kao privremena izložba važnih građevina iz svih dijelova nekadašnjeg carstva. Svi objekti su bili sagrađeni od dasaka i kartona. Zbog toga što je izložba izazvala oduševljenje javnosti, odlučeno je da se pristupi gradnji koja je trajala od 1904. do 1908.

Kompleksom dominira zamak po imenu “Korvin”. On predstavlja repliku zamka “Hunjad” koji se nalazi u Transilvaniji po kome je, prema narodnim predanjima, grof Vlad Cepeš, poznatiji kao grof Drakula, bio privremeno zatočen zbog neslaganja sa mađarskim vladarom Janošem Hunjadijem. Interesantna činjenica je da u kompleksu postoji bista mađarskog glumca po imenu Bela Lugoši koji je prvobitno tumačio Drakulin lik u filmskom ostvarenju iz 1931. godine.

Zamak Vajdahunyad trenutno ima funkciju mađarskog muzeja poljoprivrede i predstavlja najveći muzej te vrste u Evropi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime