Bernina Exress, kompanije Rhaetian Railway, vijuga kroz nestvarne pejzaže u švajcarskim Alpima. Ovo je zanimljiv način za obilazak čuvenih bajkovitih predjela, a smatra se i jednim od najnezaboravnijih putovanja vozom na svijetu. Njegova ruta vas vodi od istorijskog švajcarskog grada Hura (Chur), koji se smatra najstarijim u zemlji, kroz planine i doline sve do palmi i kaldrmisanih ulica italijanskog Tirana u Lombardiji.

Spektakularna avantura i obilazak

Spektakularna avantura privlači ljude iz cijelog svijeta, bez obzira da li su ljubitelji prirode, istorije i kulture ili jednostavno žele da vide što više tokom uzbudljivog četvorosatnog putovanja. Ovaj svojevrsni meandar dužine 120 kilometara čvrst je podsjetnik da putovanje vozom može biti moderan, zanimljiv i održiv način za istraživanje i obilazak.

Naravno, dobro dođe i kada je putovanje prepuno prvoklasnih sadržaja. Ovdje se ističu sjajni panoramski prozoriaudio vodič dostupan na tri jezika i Wi-Fi, preko potreban onima koji žele da odmah postavljaju svoje očaravajuće fotografije na društvene mreže. A prilika za to je pregršt jer se tokom cijelog putovanja prolazi pored brojnih lokacija koje oduzimaju dah. U vozu vas očekuje i suvenirnica, kao i prvoklasan mini bar i pladanj regionalnih delikatesa, koji se moraju rezervisati unaprijed. U nastavku vam dajemo neke od najzanimljivijih činjenica o čuvenoj željezničkoj ruti.

Prolazi kroz mjesta pod zaštitom UNESCO-a

Tokom 2008. godine, dionice željezničkih pruga Albula i Bernina dodate su na listu svjetske baštine UNESCO-a. Izgrađene ranih godina 19. vijeka, obje su inženjerska remek-djela.

Na ruti vas očekuje 196 mostova

Među njima se izdvaja kružni vijadukt Brusio, koji predstavlja zadivljujuću arhitektonski podvig zakrivljujući se za 360 stepeni. Ne treba zanemariti ni kultni šestolučni vijadukt Landvaser (Landwasser). Prostirući se preko doline Landvaser, na visini od 65 metara i dužinom od preko 130 metara, ovaj krečnjački most je najspektakularnija znamenitost Albula željeznice.

Tu je i 55 tunela

Na ruti se nalazi nekoliko zavojitih tunela, izgrađenih kako bi se savladale ozbiljne visine zahtjevnog terena. Čuveni tunel Albula, između Prede i Spinasa, trenutno je u fazi preuređenja i očekuje se da bude otvoren 2024. godine.

Ovo je najviši željeznički prijelaz u Evropi

Putovanje Bernina Express-om doseže vrhunac na 2.250 metara nadmorske visine na stanici Ospicio (Ospizio). Ovdje posjetioci mogu uživati u spektakularnim pogledima na okolne Alpe.

Ekološki je svjestan

Od januara 2013. godine, usredsređenost kompanije “Rhaetian Railway” na održivost znači da 100% električne energije za rad željeznica crpi iz lokalne hidroelektrane.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime