Bolonja je jedna od italijanskih kulinarskih prijestolnica, ali je i grad koji nudi mnogo više od gomile tanjira tjestenine. Zato, ako možete da uživate u razgledanju Bolonje između preukusnih obroka pasti, pica i drugih specijaliteta, bićete bogato nagrađeni.

Od bazilika na brdu do skrivenih pogleda na šarene žaluzine, Bolonja nudi atrakcije koje odgovaraju svakoj vrsti putnika. Ljubiteljima arhitekture svidjeće se katedrale sa spiska UNESCO-a. Tragači za pogledom oduševiće se panoramama sa vrha kule Asinelli i San Luke. A ljubitelji istorije će se čuditi muzejima svjetske klase, ispunjenih drevnim relikvijama i izuzetno očuvanim freskama.

Bez obzira na vaše želje, toplo preporučujemo da provedete najmanje tri dana u Bolonji. Ovaj grad zaslužuje da se uživa u njemu, a ne da se samo projuri kroz njega.

Quadrilatero

Quadrilatero je srce bolonjske prehrambrene kulture. Glavna gradska četvrt je ujedno i mjesto gdje se nalazi gradska pijaca i to od srednjeg vijeka, sa uskim uličicama prepunim prodavnica i tezgi koje prodaju svježe proizvode, meso, sireve, tjestenine i drugu zanatsku robu. Čak i ako ne planirate da jedete ili kupujete, jutarnja šetnja Quadrilaterom je i dalje jedna od najboljih stvari koje možete da uradite u Bolonji.

Stakleni izlozi su vizuelni užitak. Ovdje možete da nađete sve od ljekovitih šunki i žutih tortelina, do najboljih sireva i divnih cvjećara. Topla preporuka je da svratite u ranim jutarnjim satima kako biste izbjegli turističke grupe i posjetioce restorana koji zakrče ulice za vrijeme ručka i večere.

Cattedrale Metropolitana di San Pietro

Poznata i kao bolonjska katedrala, Mitropolitska katedrala Svetog Petra stara je skoro hiljadu godina. Iako spoljašnjost izgleda prilično obično, unutrašnjost je izuzetno lijepa, sa visokim lukovima i stubovima od bijelog kamena. Međutim, impresivna struktura koju danas vidite prilično se razlikuje od svog izvornog oblika. Katedrala je obnavljana tokom 17. i 18. vijeka, iako je masivni zvonik ostao nepromijenjen.

Bolonjska katedrala je daleko jedna od najboljih besplatnih bolonjskih atrakcija. Ali ako ste spremni da potrošite malo novca, možete da platite 5 eura da se popnete na zvonik subotom popodne!

Dvije kule Bolonje

Kula Asinelli i kula Garisenda su relikvije bogate bolonjske prošlosti. One stoje (i naslanjaju se) u samom srcu grada, duž raskrsnice Via San Vitale i Strada Maggiore. Da ste obilazili Bolonju tokom 1300-ih, vidjeli biste preko 100 kula koje sežu ka nebu. Istoričari vjeruju da su ih bogate porodice izgradile da brane svoja imanja. Danas, više od desetak kula i dalje ponosno stoji, mada su Asinelli i Garisenda najpoznatije.

Penjanje na 97 metara visoki toranj Asinelli jedna je od najpopularnijih atrakcija u Bolonji, uprkos zapanjujućih i vrlo izazovnih 498 stepenica. Srećom, postoje brojni prostori za pauzu i odmor na putu do nevjerovatnog pogleda sa vrha. Ulaz košta 5 eura i potrebna je rezervacija putem Interneta.

Museo Civico Archeologico

U Bolonji ćete pronaći mnoštvo muzeja svjetske klase. U Arheološkom muzeju u Bolonji smješteni su egipatski, etrurski i rimski predmeti unutar raskošne palate. Između sačuvanih mumija i oklopnih odijela, Arheološki muzej je jedno od najboljih mjesta za posjetu u Bolonji sa djecom. Iako je većina displeja napisana na italijanskom jeziku, mnoge sobe imaju kartice opisa na engleskom jeziku.

Muzej je veći nego što se čini, sa eksponatima raspoređenim na više spratova. Planirajte da ovdje provedete najmanje 90 minuta, ako želite da vidite sve. Posebno ćete uživati u postavci rimske crnofiguralne keramike. Ulaz je 6 eura.

Museo Internazionale e Biblioteca della Musica

Mnogi posjetioci ne shvataju da Bolonja ima duboke muzičke korijene. U stvari, Bolonja je proglašena za grad muzike UNESCO-a zahvaljujući svojoj milenijumskoj tradiciji muzičkog proučavanja, kompozicije i izvođenja.
Međunarodnom muzeju i muzičkoj biblioteci dobićete pogled izbliza na stare i rijetke instrumente, rukopise, pa čak i lične stvari poznatih izvođača poput Farinelija. Ko voli muziku ili svira neki instrument, uživaće ovdje. I poput Arheološkog muzeja, cjelokupna kolekcija smještena je u ljupkoj palati sa raskošnim freskama i namještajem. Ulaznice koštaju 5 eura.

Santuario Madonna di San Luca

Ako želite posebno bajkovito iskustvo, uputite se do manastira Santuario Madone di San Luca na brdu. Ova 300 godina stara bazilika okružena je šumom, a udaljena je tek nekoliko kilometara od centra grada. Kako da dođete do nje? Uhvatite zeleni gradski autobus (koji je zapravo šarmantni mini voz) od Piazza Maggiore, a koji ide do manastira. To je prelijepa vožnja koja dolazi sa višejezičnom audio turom o Bolonji i njenoj istoriji.

Porticoes

Pored čuvenog Portica di San Luca, centar grada Bolonje može se pohvaliti i sa preko 35 km prolaza. Ovi natkriveni prolazi-hodnici dio su gradskog dizajna još od srednjovijekovnih vremena, što im je donijelo mjesto na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime