Zabrana kretanja, vrlo stroge procedure ulaska i ostale mjere, doprinjele su da svjetski muzeji ostanu praktično bez posjetilaca. Međutim, pomoću virtuelnih tura danas je moguće iz sopstvenog doma otkriti nevjerovatna djela umjetnosti i čudesne zbirke radova koje se nalaze širom planete.

Pogledajte naš izbor muzeja koji nude zanimljive virtuelne obilaske.

Muzej Belvedere (Beč, Austrija)

Muzej Belvedere nalazi se u okviru prelijepe palate Belvedere u Beču. Nekadašnja ljetnja rezidencija princa Eugena Savojskog, sada je na UNESCO listi svjetske baštine. Palata je remek-djelo barokne arhitekture, a poslije prinčeve smrti, postala je umjetnička galerija. Među istaknutim dijelovima kolekcije su djela Egona Schielea i Hansa Makarta.

Gornji Belvedere čuva najveću kolekciju umjetničkih djela Gustava Klimta na svijetu. U okviru kolekcije nalazi se i čuvena slika Poljubac. Virtuelna tura je moguća putem Google Art & Culture platforme, a pored eksponata na mreži, tu je i 360° pogled na gornju i donju galeriju Belvedere.

Muzej Izabela Sjuart Gardner (Boston, SAD)

Smješten u izvanrednoj zgradi inspirisanoj venecijanskim palatama, ovaj muzej sadrži zbirku više od 2000 predmeta iz cijelog svijeta. Izabela Stjuart Gardner je bila kolekcionar umjetnina koja je nažalost izgubila svoje jedino dijete zbog upale pluća. Putovanje oko svijeta sa suprugom Izabeli je pružilo utjehu i novu svrhu u životu. Nakon svih tih putovanja Izabela je inicirala izgradnju ovog muzeja na tri sprata, kako bi tu smjestila svoju kolekciju artefakata, uključujući skulpture, slike, fotografije i tekstil.

Nažalost, daleke 1990. godine nepoznati počinioci su izveli najveću neriješenu krađu umjetnosti na svijetu, ukravši trinaest umjetničkih djela iz ovog muzeja. Danas, uz pomoć virtuelne ture možete da vidite i gdje su prvobitno visila ova ukradena remek-djela. Za njihov siguran povratak nudi se nagrada od 5 miliona dolara.

Muzej umjetnosti Metropolitan (Njujork, SAD)

Daleko poznatiji pod imenom The Met, ovo je najveći umjetnički muzej u SAD-u, otvoren 1870. godine. Spektakularnu fasadu dizajnirao je Ričard Moris Hant (Richard Morris Hunt). Met ima jednu od najboljih virtuelnih muzejskih tura za djecu, zahvaljujući svojoj mapi #MetKids, koju su kreirala djeca. Tu je i projekt Met 360 ° – serija od šest nagrađivanih video zapisa stvorenih tehnologijom 360°. Oni omogućavaju gledaocima da otkriju ključne prostore muzeja, uključujući Veliku dvoranu i Hram Dendur.

Muzej Orsej (Pariz, Francuska)

Ovaj poznati pariski muzej, pored samih zbirki, tako posebnim čini i zgrada u kojoj se nalazi. Nekadašnja željeznička stanica, sagrađena je za Svjetsku izložbu 1900. godine. Musee d’Orsai, koji je proglašen istorijskim spomenikom, dizajnirao je Victor Lalouk. Danas sadrži impresivnu kolekciju impresionističkih i postimpresionističkih slika. Virtuelna tura vam omogućava da se divite djelima Renoara, Monea, Van Goga i ostalih velikih umjetnika.

Rijksmuseum (Amsterdam, Holandija)

Rijksmuseum je jedan od najboljih umjetničkih muzeja sa virtuelnim obilascima, obuhvata preko 80 galerija, a prikazuje 8.000 predmeta. Fokusiran prvenstveno na holandsku umjetnost i istoriju, smješten je u veličanstvenoj zgradi u renesansno-gotičkom stilu koji je dizajnirao Pjere Kjupers (Pierre Cuipers).

Istaknuti muzej u svom vlasništvu ima kolekciju keramike Delft, kućice lutaka iz 17. vijeka i čuvenu sliku „Noćna straža“ od Rembrandta. „The Milkmaid“, holandskog slikara Vermara je još jedno suptilno, briljantno umjetničko djelo koje možete da vidite u okviru virtuelne ture.

Galerija Tejt (London,UK)

Najbolje od britanske umjetnosti čeka vas u Galeriji Tejt (Tate Britain) koja se nalazi u veličanstvenoj zgradi na Millbank-u koja datira iz 1897. Virtuelna „šetnja“ britanskom umjetnošću omogućava posjetiocu da putuje kroz vrijeme, diveći se umjetničkim djelima od 1545. godine do današnjih dana. Imate priliku da pogledate slike Džošue Rejnoldsa, Džona Konstablea i Vilijama Blejka. Soba pod rednim brojem 60 slavi rad umjetnika poput Bridžet Rejli i Trejsi Emin.

Državni muzej Ermitaž (Sankt Peterburg, Rusija)

Jedan od najvećih muzeja na svijetu, Ermitaž ima preko 3 miliona eksponata! Osnovan 1764. godine, oduševljava, ne samo umjetničkim djelima, već i arhitekturom. Zgradu je dizajnirao italijanski arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastreli 1750-ih, dok je Državni muzej Ermitaž osnovala Katarina Velika.

U njegovoj zbirci se nalazi preko 17.000 slika, uključujući djela Leonarda da Vinčija, Rubensa i drugih umjetnika. Virtuelna tura vas čeka na ovom linku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime