Mala Venecija je prelijepo mjesto smješteno u londonskoj raskošnoj četvrti Maida Vale, sjeverno od Padingtona u samom središtu Velikog i Regentskog kanala. Upravo ovdje se nalaze prelijepe viktorijanske vile bogate londonske klase, tik uz kanale po kojima plove čamci, svi obojeni u jarke, žive boje. Mjesto krasi bujna vegetacija koja stvara utisak da ste daleko od grada i njegove vreve. Ukratko: ovo je mjesto koje ne želite da zaobiđete prilikom posjete britanskoj prijestolnici. Zato, ukoliko se zateknete u Maloj Veneciji, evo šta sve možete da vidite u njoj.

1. Istražite vrtove Rembrandt

Šetnja kroz prelijepi park Rembrandt prijaće vam sigurno. U proljeće, kada cvjetovi cvjetaju, to je kaleidoskop boja ali je čarolija i u nekim jesenjim mjesecima kada lišće poprimi one zlatne nijanse. Inače, vrtovi Rembrandt prvobitno su nosili ime Warwick Gardens. Preimenovani su na 700. godišnjicu osnivanja Amsterdama, kada je hiljade i hiljade lala poklonjeno baštama.

2. Pogledajte lutkarsku predstavu

Zašto biste gledali neku predstavu bilo gdje drugdje kada to možete da uradite na šlepu? Lutkarsko pozorište Barge je savršeno (i možda jedino) mjesto u Londonu za „ulov“ plutajuće predstave. Gledajte kako talentovani lutkari kontrolišu marionete sa dugim žicama dok plutate londonskim plovnim putevima. Ulaznice obično koštaju oko 5 funti, a na web stranici nalazi se kompletan program.

3. Uplatite krstarenje brodom

Dok ste u Maloj Veneciji, zašto se ne biste provozali brodom? Iako je malo vjerovatno da će biti toplo kao u stvarnoj Veneciji, krstarenje kanalom je i dalje sjajno iskustvo. Ulaznice za obilaske možete kupiti svakog dana na samom ulazu u brod ili ih rezervisati putem sajta.

4. Bukirajte odmor u Londonu za vrijeme trajanja Cavalway Cavalcade festivala

Jedan od najljepši praznika Londona svakako je Cavalway Cavalcade koji se održava svake godine u maju na kanalima Male Venecije. Vijugavi kanali postaju mjesto zabave, prepuni šarenih barki, štandova za hranu i piće, te lokalaca koji plešu tradicionalni engleski ples morris.

5. Nasmijte se u pozorištu Canal Cafe

Ako želite da se kikoćete, onda je Canal Cafe Theatre odlično mjesto za posjetu. Ovdje za otprilike 5 funti možete pogledati neku komediju – a četiri puta sedmično „najdugovječnija humoristička emisija na svijetu“ nudi urnebesno zabavne vijesti. Ulaznice možete kupiti na web lokaciji.

6. Popijte kafu u restoranu Waterside

Ako tražite mjesto za lagano jelo ili kafu, ovaj plutajući kafić je odlično mjesto za to.

7. Uživajte u pecivima u pekari Baker & Spice

Iako se ne nalazi na šlepu, Baker & Spice ima izvrsne pekarske proizvode. U svakom slučaju, lijepo je mjesto za kafu i tortu, ali možete naručiti i divna jela.

8. Posjetite dvorac Warwick

Ovaj ljupki viktorijanski pub priprema ukusno pečenje, dok vam zimi nudi idilu kraj kamina!

9. Uslikajte nezaboravne momente iz kafića Kafe Laville

Smješten iznad kanala Regent’s Canal, Cafe Laville oživljava u sunčanim danima kada širom otvori svoje panoramske prozore. Možda i najljepši pogled na Malu Veneciju daje vam priliku da uživate u torti i gledajte kako brodovi prolaze!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime