Najnovija hit serija „Emily in Paris“ iza koje stoji Daren Star koji je lansirao čuvenu „Sex and the city“, postala je opsesija mnogih za vrijeme pandemije. Šarmantna serija u kojoj Lili Kolins igra Amerikanku, menadžerku društvenih mreža, koju su u inostranstvo poslali iz matične kuće u luksuznu marketinšku agenciju, snimljena je u francuskoj prijestolnici prošle godine. Mi smo je odgledali i možemo da vam kažemo da Pariz nikada ljepše nije izgledao. Grad „treperi“ poput disko kugle na ekranu zahvaljujući sjajnoj fotografiji i lokacijama na kojima se snimala serija čiju drugu sezonu iščekujemo sa nestrpljenjem.

Place de L’Estrapade

Iako su scene iz stana snimljene u studiju, spoljašnjost njene zgrade nalazi se na ovom živopisnom trgu u Latinskoj četvrti. Smješten nekoliko koraka od Panteona, njegova istorija je prilično zastrašujuća. Nekadašnje mjesto javnog linča, ime je dobilo po „estrapadi“ ili strappado mučenju. Danas je to, međutim, miran prostor sa ljubičastim cvjetovima drveća Paulovnija koji cvjetaju oko šarmantne fontane.

Prekoputa, gledaoci će prepoznati crvenu tendu italijanskog restorana koji „glumi“ Les Deux Compere, gdje radi Emilin zgodni komšija Gabrijel. Sljedeća vrata su Boulangerie Moderne, gdje Emili voli prije posla da svrati i kupi svoje omiljeno pecivo sa čokoladom, kao i Cafe de la Nouvelle Mairie, njeno mjesto za doručak.

Place de Valois

Česta scena u seriji je trenutak kada vidimo Emili kako se po kaldrmi približava kancelarija marketinške firme Savoir, smještene na trgu Valois. To je tiho dvorište ušuškano iza ugla kod Palais Royal, a lutajući elegantnim lukovima obožavaoci će primjetiti poznatu Galerie Patrick Fourtin, u prizemlju. Ova galerija izlaže dekorativnu umjetnost i luksuzni namještaj iz 20. vijeka, a nalazi se pored ulaza u Savoir.

Jardin du Palais Royal

Na samom početku serije, Emili često ruča sama, nako što kolege odbiju da joj se pridruže. U tim trenucima glavna junakinja se smjesti u obližnji park, gdje upoznaje simpatičnu i luckastu Mindi. Park je Jardin du Palais Royal, mala javna bašta obložena lipom i urednom živom ogradom. Ovaj park je prepun klupa za sjedenje i divljenje centralnoj fontani ili za živopisan ručak na otvorenom. Uzmite samo svoj baget i sir poput Emili.

Rue de l’Abreuvoir

Prije nego što je šefica Silvi primora da izbriše svoj nalog na Instagramu, Emili zajedno sa Mindi provodi nezaboravnu noć na top mjestima u gradu, uključujući i „najljepšu ulicu u Parizu ”, Rue de l’Abreuvoir na Montmartru. La Maison Rose, ružičasti restoran na kraju ulice postao je omiljeni pariski kutak na Instagramu, dok je ulica kasnije bila dio i jedne marketinške kampanje za novi dušek.

Pont Alexander III

Jedna od prepoznatljivijih lokacija za snimanje koja je korištena u seriji „Emily in Paris“ je most Pont Alexandre III, za koji mnogi vjeruju da je najljepši most u Parizu. Bogato ukrašen most u stilu Beaux Arts ( miks arhitektonskih stilova neoklasičnog i grčkog preporoda) odlikuje se upečatljivim stubovima u obliku secesije, nimfama i krilatim konjima, kao i zapanjujućim pogledom na Senu. U seriji na mostu se snima kontroverzna reklama za parfem. Inače, ovo je mjesto koje gledaoce može da podsjeti i na filmove Sabrine, A View to a Kill i Midnight u Parizu, ali i na Adelin spot za pjesmu „Someone like you“.

Le Cafe de L’Homme

Glamurozna zabava koju je Savoir priredio za taj isti parfem održana je u Le Cafe de L’Homme. U pitanju je savremena pariska braserija poznata po nesmetanom pogledu na Ajfelov toranj, koja se nalazi na trgu Trokadero. Jelovnik nudi tradicionalnu francusku kuhinju, ali obavezno insistirajte na stolu na terasi, jer iako se enterijer može pohvaliti stilskim dekorom inspirisanim art dekoom iz 1930-ih, ne može se mjeriti sa spoljnim i veličanstvenim pogledima na Pariz i Ajfel.

Musee des Arts Forains

Sedma epizoda uključuje još jednu Savoir zabavu, koja se ovog puta odvija u magičnom muzeju. Musee des Arts Forains je privatni muzej zabavnih predmeta koji je obično otvoren samo za posebne događaje, mada gosti mogu da rezervišu sezonske ture sa vodičem kako bi istražili njihovu zbirku zanimljivosti, igrali stare arkadne igre i slušali muzičke automate. Za pravu poslasticu provozajte se drvenom vrteškom ili vrtuljkom od velosipeda starom preko 120 godina.

Cafe de Flore

Ovaj jedan od najstarijih kafića u Parizu je posebna institucija grada, simbol francuske prijestolnice. Upravo ovdje Emili upoznaje svog prvog francuskog dečka Tomasa. On joj objašnjava značaj kafića, opisujući ga kao „najcool kafić u cijelom Parizu“. Uprkos klasičnom francuskom meniju i bogatoj vrućoj čokoladi, najpoznatiji je po svojoj poznatoj klijenteli. Ovdje su – kako kaže Tomas, pili kafe Žan Pol Satr i Simon de Bovoar. Kao što je prikazano u emisiji, i dalje je popularno mjesto za posmatranje ljudi ako imate dovoljno sreće da sjednete ispred.

Palais Garnier

U seriji „Emily in Paris“ jedan izlazak Tomasa i Emili rezervisan je za balet „Labudovo jezero“ u ovoj blistavoj Palais Garnier, čuvenoj pariskoj operi. Ako ne možete da nabavite kartu za jedan od baleta ili koncerata, rezervišite obilazak iste i divite se raskošnoj neobaroknoj arhitekturi galerije, mermernom stepeništu i gledalištu u obliku potkove u italijanskom stilu, gdje se Emili suočava s oholim dizajnerom mode Pjer Kadotom.

La Monnaie de Paris

U posljednjoj epizodi prve sezone „Emily in Paris“, Pjer Kadot organizuje iznenađenje na modnoj pisti ispred La Monnaie de Paris, francuske kovnice novca. Vidimo samo njenu impresivnu neoklasičnu fasadu iz 18. vijeka, ali posjetioci mogu da uđu unutra kako bi saznali više o istoriji kovnice novca, uživali u izložbama savremene umjetnosti ili isprobali neko jelo sa menija luksuznog restorana u kojem radi Michelinov kuhar sa tri zvjezdice Gaj Savoj.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime