Pandemija Covid-19 nije samo promijenila način na koji putujemo, već i način na koji radimo. Međutim, iako većina nas trenutno radi na daljinu, i to nikad više u svom životu, to ne znači da nam je takav vid posla omogućen bilo gdje. Neki gradovi ipak imaju uspostavljenu scenu u kojoj se freelance radnici odmah osjećaju podržani. U pitanju su mreže kafića, poslovnih prostora i zabavnih sadržaja koje mogu da vam pruže poseban životni stil. Evo naše edicije najboljih mjesta u Evropi za rad na daljinu.

Ericeira, Portugal

Ovo suncem orijentisano surfersko mjesto je zapravo vikend odmaralište za gradsko naselje Lisboetas. Posljednjih godina je postalo popularno među freelance radnicima koji žele da svoje e-mailove šalju sa sunčanih plaža, dok pijuckaju Sagres. I pozicija mjesta je sjajna, shodno činjenici da se Ericeira nalazi na samo 48 kilometara od portugalske prijestolnice! Mjesto ima opuštenu, ali progresivnu atmosferu, sa snažnom međunarodnom zajednicom te je vrlo prijateljski usmjeren ka digitalnim nomadima u Lisabonu, gdje su Airbnb i tržište iznajmljivanja smještaja povećali cijene zakupa. Cowork Surf and Salt Studio su sjajna mjesta za početak, dok Amour Soul Space nudi jogu, saunu i holističku atmosferu. Ericeira je posebno sigurna i pogodna za putnike LGBTQ + populacije.

Budimpešta, Mađarska

Mađarska prijestolnica već nekoliko godina je utočište kreativaca koji traže sjajan, urban a opet opušten grad. Budimpešta je također vrlo pristupačna za život. To znači da je moguće da iznajmite stan u modernom kvartu kao što je Okrug VII, sa visokim plafonima, za duplo manje para nego što biste dali u Kopenhagenu, Parizu ili Barceloni. Kafići poput Flow-a i zajednički prostori kao što je Kaptar nude brzi internet i prijateljsku atmosferu. A u pauzi, možete svaki dan da ručate u nekom drugom restoranu shodno odličnim cijenama i ponudama, ili pak da posjetite neku gradsku banju i spa (Gellert i Rudas su dobri). Budimpešta ima sve pogodnosti i usluge kosmopolitskog glavnog grada, bez pozamašne cijene i visokog nivoa stresa koji možete naći negdje drugdje.

Sofija, Bugarska

Ono što Sofiji nedostaje ako je uporedite sa Budimpeštom, ona nadoknađuje modernom atmosferom i blizinom skijaških staza i pješačkih / biciklističkih staza moćne planine Vitoša, koja se fotogenično nadvija nad gradom. Široki bulevari i besprijekorno uređeni parkovi, kao i  arhitektonski procvat poput baroknih crkava i osmanskih džamija čini radost za istraživanje grada pješice ili biciklom. Također je istaknuta sovjetska prošlost grada, ali kulturni i kulinarski preporod Sofije je sveobuhvatan, sa mnogim događajima na otvorenom, kao i muzejima, galerijama i inovativnim restoranima za istraživanje. Greenwich Book Center, Veda House i Barista Coffee popularna su okupljališta međunarodne publike koja radi na daljinu.

Aberistvit, Vels

Ovaj živahni univerzitetski grad ima boemsku atmosferu, sa starinskim buticima, kafićima i organskim restoranima, te bogatom muzičkom scenom noću. Tokom ljetnih mjeseci, obala je prepuna ljudi, dok izvan sezone daje gradu poseban šarm i eleganciju. Glavna zabava freelance radnika je surfovanje, zbog savršenog položaja Aberistvit-a u zalivu Kardigan. Budući da je univerzitetski grad, dobro je oskrbljen u pogledu kafića sa brzom Wi-Fi mrežom. Tu su i veliki javni prostori poput Nacionalne biblioteke u Velsu i hipsterski barovi prilagođeni freelance radnicima.

Helsinki, Finska

Sve nordijske prijestolnice zasluženo su popularne među brigadama ljudi koji rade na daljinu, ali Helsinki je možda najgostoljubiviji, sa pristupačnijom stanarinom, opuštenijom i intrigantnijom kulturom jedenja i pića, revolucionarnom savremenom scenom dizajna i prirodnim pejzažom koji njeguje dušu. To je kosmopolitska, kulturno prenatrpana urbana metropola, sa prelijepim ostrvima, gustim šumama i prostranim parkovima i baštama koji su dio svakodnevnog života. Holiday Bar na ostrvu Kanavaranta je jako voljen od međunarodne publike i sjajno je mjesto za osjećaj da ste pronašli sjajno mjesto za rad na daljinu.

Kluž-Napoka, Rumunija

Drugi po veličini rumunski grad poznat je po dobroj klimi, sa pulsirajućom scenom noćnog života, grandioznom arhitekturom i neobičnim muzejima i galerijama. Kao univerzitetski grad, Kluž je jedna od omiljenih evropskih destinacija Istočne Evrope za radnike na daljinu, sa povoljnom kirijom i obiljem restorana i barova. Takođe nudi jednostavan pristup planinama Apuseni i seoskoj idili Maramureš. U gradu vas čeka mješavina srednjovijekovnih kula, baroknih rezidencija, gotičkih crkava i porušenih tvrđava, te je pravi užitak za istraživanje pješice.

Njegovi muzeji zaslužuju posebno pominjanje, posebno Zbirka istorije apoteka, najstarija gradska apoteka sa intrigantnom kolekcijom medicinskih zanimljivosti i djelimično Etnografski muzej Transilvanije na otvorenom, za sveobuhvatan pogled na seljačko naslijeđe Rumunije. Kafa je ovdje religija, a grad vrvi od kafića pogodnih za rad. Narcoffee i Roots su dva najbolja.

Tenerife, Španija

U ljetnim mjesecima Tenerife je prepun ljudi, ali van sezone iznajmljivanje smještaja je pristupačno, barovi i restorani su prazni, a ostrvo se vraća u ruke lokalnog stanovništva i sve većeg broja slobodnih emigranata. Robusna turistička infrastruktura ostrva čini ovaj rajski kutak posebno laganim za rad na daljinu, sa brzim internetom, dobrim saobraćajnim vezama i velikim znanjem engleskog jezika. Većina freelance radnika odlučuje se za grad La Laguna na sjeveru ili za Santa Cruz, glavni grad ostrva. Kirija? Oko 500 funti mjesečno sa pogledom na more. Ovdje nema mnogo gradskih usluga, ali pripadnike rastuće ostrvske zajednice na daljinu nije briga; ovdje dolaze zbog povoljne klime tokom cijele godine i planinarenja, biciklizma i surfovanja.

Folkeston, Velika Britanija

Na manje od sat vremena vožnje vozom od Londona, ovaj obalni grad jedno je od najkreativnijih mjesta Velike Britanije, sa umjetničkom, modernom atmosferom, kao i velikim primorskim naslijeđem. Folkeston djelimično svoj nedavni preporod duguje Creative Folkestone-u i biznismenu  Rodžeru De Hanu, koji nude pristupačan prostor i podršku ambicioznim umjetnicima i trgovcima. Steep Street je omiljeni kafić za kreativne nomade grada, dok kulturni centar Quarterhouse ima sjajan program svirki, predstava i razgovora. Za kreativne radnike na daljinu kojima je potreban lak pristup Londonu, ali žude za opuštenijim mjestom, Folkeston je najbolja moguća opcija.

Hajdelberg, Njemačka

Njemačka nije baš idealna opcija za ljude koji praktikuju rad na daljinu, jer njeni kafići nisu digitalizovani u velikoj mjeri, ali Hajdelberg je nešto sasvim drugo. Najpoznatiji njemački univerzitetski grad, koji je inspirisao ljude poput Getea, Ernesta Hemingveja i Marka Tvena milostivo je pošteđen uništenja koje su mnogi njemački gradovi vidjeli tokom Drugog svjetskog rata. Odlikuju ga uske kaldrmisane ulice u Starom gradu (Altstadt), fotogenični dvorac na brdu i obilje prelijepe barokne arhitekture. Uprkos svojoj relativno maloj veličini u poređenju sa Frankfurtom (udaljen samo sat vremena), Hajdelberg je kulturno raznolik i međunarodno orijentisan, sa više od 30.000 učenika i značajnom američkom emigrantskom populacijom zahvaljujući staroj bazi američke vojske.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime