Na Siciliji nije važno da li se stvari rade dobro ili loše; grijeh koji mi Sicilijanci nikada ne opraštamo jednostavno je „činjenje“ uopšte. – Đuzepe Tomazi di Lampeduza, ‘Leopard’

Lampeduzine riječi u njegovom romanu iz 1958. godine, u kojem je zabilježio pad plemenite sicilijanske porodice tokom Ujedinjenja Italije, lijepo sažimaju stanje koje vas čeka kada zakoračite na tlo Sicilije. Posebno ako posjetite Lampeduzin stari plemeniti grad, Palermo, te se provozate do ribarskog mjestašceta Skopela i drevnog Agriđenta, baroknih čuda na jugoistoku, pa za kraj ostavite istočnu obalu i zavodljivu Taorminu.

Najlepsa sela Italije

Palermo

Na svakom uglu ulice u Palermu nalazi se crkva – „raspadnuti kameni sjaj zaliven medom, a zatim pečen na suncu“. Veče umije da „topi“ ove medene nijanse u zamućeni i mirni lavirint restorana i vinskih barova na otvorenom. Stare palate Palerma, splet telefonskih žica i drevne statue uhvaćene u sjaju lampiona iz 18. vijeka, daju poseban šmek gradu koji je stalno bio na meti velikih osvajača. Jutra su najljepša da ih provedete na suncu, ispijajući kafu dok uživate u slatkom pecivu – prženoj ciambelli u kafiću Prestipino, uz pratnju neobično vrućeg povjetarca. Iznajmite vespu i istražite grad, a potom svratite na ručak i naručite arancini al ragu.

Palermo na Siciliji

Foto: Guiseppe Buccola from Unsplash

Prohladniji kraj popodneva prikladan je za posjetu normanskim palatama sa mavarskim mozaicima i velikim španskim dvorištima koje su izgradili višestruki okupatori grada. Topla preporuka je da svratite do neke lokalne pijace na kojima ima drangulija na pretek – lusteri, vaze i pozlaćena ogledala, sve što poželite možete da nađete na ovim buvljim pijacama koje podsjećaju na marokanske sukove. Potom zalutajte u tihe ulice i otkrijte njihova blaga: mini knjižare sa mermernim etažama i klasicima koji, kad se prevedu, zaviruju u sicilijansku dušu te restoranima poput Osterije Ballaro. U pitanju je stara dvorska konjušnica koja je pretvorena u restoran.

Palermo

Foto: Antonio Magri from Unsplash

Palermo posjeduje isti duh mogućnosti koji je vaskrsnuo Atinu nakon finansijske krize. Ovdje vrijedni i talentovani mladi ljudi mapiraju budućnost grada vrijednostima koje odgovaraju njegovim drevnim zidinama.

Eolska ostrva

Skopelo

Ostavljamo Palermo i njegove sjajne palate i hitamo ka ribarskom mjestašcetu Skopelo na sjeveroistočnoj obali Trapanija. Ovo mjesto je odavno hvaljeno zbog svoje ljepote (Homer je ovdje smjestio Odiseja prije njegovog povratka na Itaku) a nalazi se od Palerma na nešto više od sat vremena vožnje. Italijani ovdje ljenčare kao foke na betonskoj ploči koja je umočena u mirnu, tirkiznu vodu. Iznad njih izblijedljela ružičasta kuća „trepće“ kroz bijele zavjese uhvaćene u morskom vazduhu. Ovdje će da vam se učini kako nema ljepšeg mjesta na svijetu…

Skopelo na Siciliji

Foto: Samuel Ferrara from Unsplash

Agriđento

Zaobilazeći obalu, gdje se ruševine pješčanih livada i maslinika susreću sa plavetnilom, na jedno dva sata od Skopela ka jugu, uputite se ka drevnom Agriđentu. Posebno je zanosno zagledati se u vodu iz Agriđenta, sa njegovih drevnih stubova visoko podignutih na brdu, i zamisliti da Grci čine isto dok trupe Kartagine se probijaju na horizontu. Na putu ka Agriđentu nalazi se vila Mandranova koja podsjeća na veliku špansku hacijendu, sa pozlaćenim ogledalima, svijećnjacima od kovanog gvožđa i originalnim kamenim podovima unutra. Ovdje morate da probate izuzetno jednostavna jela – poput paste rigatoni sa brokolijem i pinjolima.

Agrigento na Siciliji

Foto: Dario Crisafulli from Unsplash

Agriđento je ogromno arheološko nalazište na Siciliji, okruženo stablima masline i badema u kom se nalaze antički grčki hramovi, uključujuči i Konkordijin hram koji je jedan od dva preostala donekle čitava hrama na Siciliji, i jedan od tri najbolje očuvana grčka hrama uopšte.

Šikli, plaža Sampijeri i hotel Relais Chiaramonte

Barokno blago krije blistavu arhitekturu i priče o divljim zabavama, porodičnim dinastijama i prošlom prosperitetu. Ovdje možete probati tradicionalno sicilijansko pecivo cannoli koje će izazivati nevjerovatnu radost kod vas. Obližnja plaža Sampijeri odmoriće vas i resetovati poslije puta. Posmatrajte lokalno stanovništvo kako uživa u moru, provlačeći se pod toplom vodom poput vidri, prije nego što i vi uronite u vodu ili osvježite se sa pivom Birra Messina. Zalasci sunca na ovoj plaži su ravni i tamnocrveni kao sicilijansko crno vino Donnafugata Tancredi.

Scicla na Siciliji

Foto: Antonio Sessa from Unsplash

Na 35 minuta vožnje od Sampijerija nalazi se savremeni hotel Relais Chiaramonte. Ovaj hotel nudi kratak odmor od baroknih fasada i fresaka. Njegovi balkoni i terasa vire preko maslinika i rogača, te preko lijepo uređenih polja pšenice u dolini Irminio. Vino će najbolje ovdje ići uz jagnjetinu (na raguzanski, a ne na sicilijanski način) i topli hljeb natopljen maslinovim uljem.

Modika

Još jedan barokni grad Sicilije čeka vas sa jakom kafom i izvrsnom čokoladom. Grad sa stotinu crkava podsjeća na Jerusalim, a simbol Modike je veličanstvena crkva Svetog Petra. Okupirajući Siciliju nešto više od tri vijeka, Španija je ostavila naslijeđe koje se može vidjeti i u blistavoj Modikinoj arhitekturi i u njenoj čokoladi. Modika je prva uvezla astečki način izrade čokolade zahvaljujući španskim osvajanjima Južne Amerike. Modička čokolada je zbog svoje mrvičaste teksture definisana kao „hladna“, a lokalni poslastičari i dalje koriste postupak koji im je indirektno proslijeđen od Asteka. Degustirajte razne vrste čokolade u Antica Dolceria Bonajuto, najstarijoj fabrici čokolade na Siciliji.

Modika na Siciliji

Foto: Antonio Sessa from Unsplash

Raguza

Ovaj grad iz bajke, sa svojim krečnjačkim lavirintom kuća, baroknim palatama i crkvama, zaslužuje da mu poklonite dva dana. Raguza je glavni grad istoimene provincije na jugu Sicilije. Zajedno sa preostalih 7 baroknih gradova u dolini Val di Noto je pod zaštitom UNESCO-a. Raguza, koja je nekada bila značajna grčka kolonija, podijeljena je na niži dio grada – Ragusa Ibla i gornji grad – Ragusa Superiore. Ova dva dijela su razdvojena uvalom koja je ispresijecana sa 4 mosta. Hotelski biser Raguze je Locanda Don Serafino koji se prostire kroz nekoliko starih kuća a poznat je po svojim pećinskim sobama.

Raguza Ibla

Foto: Antonio Sessa from Unsplash

Noto

Više od sat vremena istočno od Raguze i neposredno ispred grada Noto nalazi se Dimora delle Balze, utvrđeni zamak iz 18. vijeka koji danas funkcioniše kao hotel. U gradu Noto, dominira njegova rimokatolička katedrala: sjajan, pozamašan bastion barokne slave. Upečatljiva arhitektura ostaće vam u pamćenju jednako kao i sladoled od pistaćija iz Gelati Bianca. Nešto dalje, korzom Vitorsio Emanuele, nalazi se Caffe Sicilia, velika kafe dama Notove scene koja datira iz 1892. godine.

Noto Sicilija

Foto: Mateo Badini from Unsplash

Taormina

Ostavite Kataniju i Mesinu za neku drugu posjetu a sada se uputite do Taormine, prelijepog italijanskog gradića. Taormina je prelijepa danju, ali je uveče potpuno očaravajuća. Bilo da preferirate šetnju srednjovijekovnim ulicama ili večeru u restoranu na litici odakle se pruža fantastičan pogled na Etnu i obližni Giardini Naxos. Obavezno posjetite grčko-rimski amfiteatar, koji je jedan od najvećih na Sicilji. Stare vile i palate Taormine čuvaju brojne rimske mozaike iz tog doba. U blizini Taormine je i Čefalu (Cefalu), biser Tirenskog mora koji ima jednu od najljepših gradskih pješčanih plaža.

Cefalu na Siciliji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime