Alberobello je jedinstven grad u južnoj Italiji, poznat po drevnom graditeljstvu, piše National Geographic Srbija.

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, navešće vas u grad sa druge planete, gdje su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bijele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzane kaldrme čine Alberobello.

Alberobello – gradić kao iz bajki braće Grim

Prije oko 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40 kilometara udaljen od lučkog grada Bari. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci. Oni su masovno naseljavali Italiju, za vrijeme kolonizacije u periodu između 8. i 5. vijeka p.n.e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

I danas neke građevine u Alberobelu datiraju iz 14. vijeka, zbog čega ne čudi da je ovaj grad od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Tradicionalna mediteranska gradnja, bez maltera, od suhog kamena, stara nekoliko hiljada godina, karakterističan je izbor gradnje za regiju Apulije. Zidovi kuća su bijele boje, a krovovi kupolastog oblika i često na vrhovima imaju šiljke (pinnacoli).

Šiljci variraju po obliku, što je bio svojevrstan potpis njihovih graditelja. Takođe, na pojedinim krovovima su bijelom bojom iscrtani različiti simboli, poput krsta ili zlog oka – neki od njih su hrišćanski, neki paganski.

“Međutim, njihova uloga je samo da zadovolje radoznalost posjetilaca”, objasnila je profesorka savremene istorije sa Univerziteta u Napulju, Anuzijata Berino.

Ovo kulturno blago zahtijevalo je napor lokalnog stanovništva da bi zadržalo svoj tradicionalni oblik. Građevine su kao takve zaštićene od 1910. godine, tako da je čitava populacija morala da se pomiri sa tim da su bilo kakve izmjene na njihovim kućama zabranjene.

Italijanske kućice za patuljke su među najvažnijim atrakcijama regije Apulija, ali nisu jedino što posjetioce ovdje čeka. Lokalni vodiči preporučuju šetnju ili biciklistički obilazak čitave regije, jer se na taj način najbolje doživljava brdoviti, mediteranski reljef i mirisi divlje nane i mirte, a nezaobilazna usputna stanica u ovom slučaju su i vinogradi pokraj puta.

U blizini se nalaze i: Lokorotondo – naselje poznato po svojoj kružnoj strukturi, Čisternino – jedno od najfotogeničnijih naselja regije i bijelo blago Italije – grad Ostuni, prepoznatljiv po dominantnoj bijeloj boji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime