Veliki italijanski gradovi privlače milione posjetilaca svake godine, i to sasvim s pravom. Ali ova izuzetno raznolika zemlja prepuna je manje poznatih odredišta, od kojih su mnoga daleko izvan utabanih turističkih staza. Ovo je izbor najljepših gradića i sela koji pokrivaju uspavane, suncem okupane ribarske zajednice, sjajne bastione baroka i srednjovijekovne oaze na vrhu brda.

Portofino (Ligurija)

Za Portofino se pročulo kada su pedesetih godina ovdje boravile zvijezde poput Hemfrija Bogarta, Klerk Gejbla, Elizabet Tejlor i Sofije Loren. Gradić je i danas omiljen među poznatima, pa se na njegovim uskim uličicama mogu sresti Madona, Kejt Blanšet, Hajdi Klum ili Gvinet Paltrou. Mjesto je tipično ribarsko selo, koje su kroz istoriju mnogi osvajali pa čak i gusari u XVI vijeku.

Matera (Bazilikata)

Za mnoge Matera je u top 3 gradića Italije. Grad se nalazi na jugu Italije i drugi je po veličini grad regije Basilicata. Na Listu svjetske baštine UNESCO-a dodat je 1993. godine, zahvaljujući lokalitetu Sassi, praistorijskom kompleksu uklesanom u stijenama, za koji je procijenjeno da su u njemu ljudi živjeli još prije 9.000 godina. Tokom istorije, Matera je mijenjala mnoge vladare, a ovo je i prvi italijanski grad koji je ustao protiv njemačke okupacije 1943. godine. Sassi je možda najveća gradska atrakcija, ali daleko od toga da je jedina. Crkve i manastiri iz raznih perioda mogu se vidjeti u Materi, od kojih su mnogi takođe uklesani u stijenama. Katedralu iz 13. vijeka odlikuju 52m visoki zvonik i romanička arhitektura karakteristična za obližnju Apuliju, kao i prijelepa barokna dekoracija iz 18. vijeka.

Četara (Kampanija)

Da biste doživjeli djelić one Amalfi obale, prije nego što su je turisti otkrili, naš savjet je da posjetite malo ribarsko mjesto Cetaru, poznato po proizvodnji slanih inćuna i njihovih nusproizvoda ribljeg sosa. Kao i mnoga sela u ovim dijelovima, Cetarine zgrade pastelnih nijansi nalaze se duboko naslonjene na prirodne klisure, a njene kose ulice vode do malih, pješčanih plaža i luke. Definitivno jedno od ljepših gradića Italije.

Pietrasanta (Toskana)

Smješten duboko u unutrašnjosti, sjeverno od Pize ovaj istorijski, srednjovijekovni gradić često zovu i „malom Atinom“ Italije. Pitoma i stara Pietrasanta odavno je dom živahne zajednice umjetnika i vajara. Njeni spomenici od bronze i mermera privlačili su ljude poput Mitoraja, Botera i Henrija Mura. Izvan sezone je dosadno, ali za vrijeme proljeća i ljeta ovdje je vrlo užurbano. Vi svakako sačekajte da se umjetnička ekipa „odvuče“ do obale pa istražite njihove galerije i nezavisne butike. I naravno naručite jedan Campari spritz na ljupkoj Piazzi del Duomo.

Montefalco (Umbrija)

U vinskom svijetu, šarmantni mali srednjovijekovni grad Montefalco sinonim je za Sagrantino, visoko cijenjeno lokalno crveno vino, čije vinove loze čine okolna brda. Poznat kao „balkon Umbrije“ zbog svojih nevjerovatnih pogleda, grad ima pet ulaznih vrata, od kojih svaka vode kaldrmisanom ulicom do okrugle središnje pijace. Ne odlazite bez degustacije vina i razgledanja izuzetne fresko-serije Benozza Gozzolija iz 1452. godine koja prikazuje život Svetog Franje u Convento di San Fortunato.

Chioggia (Veneto)

Drevna luka Chioggia leži na južnom kraju venecijanske lagune, dok se u pozadini vide snježni vrhovi Dolomita. U ovoj minijaturnoj Veneciji bez gužve, sa kanalima i oronulim starim zgradama, nalazi se impresivna ribarska flota. Vrijeme ručka karakteriše miris pržene ribe koji dolazi iz lokalnih tratorija. Venecija je udaljena tek nekoliko minuta, te je obavezna usputna stanica ako se nađete blizu ovog gradića.

Gallipoli (Apulija)

Ime ovog gradića na Jonskoj obali Apulije prikladno potiče od grčke riječi „lijep grad“. Smješten na sopstvenom malom ostrvcetu, njegov kompaktni istorijski centar otkriva lavirint okrečenih kuća sa ravnim krovom, barokna dvorišta, uske lučne prolaze, neke slavne crkve i tvrđavu Angevin iz 13. vijeka. Ovdje ćete naći niz izvrsnih restorana u kojima možete probati lokalnu hmelj-svježu ribu i morske plodove, dok se izvan njegovih bastiona nalazi blistavo, tirkizno more i neke od najljepših plaža Italije.

Noto (Sicilija)

Smješten u jugoistočnom uglu Sicilije, zlatni grad Noto je izvanredan primjer sjajno razrađenog sicilijanskog baroknog stila. Opsežno obnovljen nakon razornog zemljotresa 1693. godine, sada je popularan među umjetničkom i modnom elitom koja se druži u modernim kafićima i restoranima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime