Ako je putovanje u Pariz vaša velika želja ili ako sanjate o prvom velikom međunarodnom putovanju nakon pandemije, možda vas dočeka veliko iznenađenje kada stignete do najčuvenije građevine “grada ljubavi”. Ajfelov toranj očekuje blistavi preobražaj uoči Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, koje bi trebalo da se održe u Parizu. Ideja je da sportiste i posjetioce iz cijelog svijeta dočeka simbol Pariza u novom ruhu.

Pariz Trijumfalna gradonacelnica

Uskoro će započeti radovi kako bi rešetkasta struktura od kovanog gvožđa, poznata po nijansi smeđe boje, poprimila novu zlatkasto-smeđu nijansu. Ovi radovi bi trebalo da učine Ajfelov toranj još impresivnijim. Biće to svijetla, zadivljujuća pozadina svih olimpijskih takmičenja i svečanosti. Što se troškova tiče, očekuje se da će preuređenje koštati čak 60 miliona dolara.

Prethodni slojevi boje moraju se u potpunosti ukloniti. Međutim, prilikom prethodnih farbanja, korištena je boja na bazi olova, za koju se sada zna da je toksična za ljude. Utvrđeni su posebni zdravstveni protokoli kako bi se osigurala bezbijednost radnika, a početni radovi su već započeti.

Najopsežniji preobražaj u istoriji

Planirani preobražaj će biti najopsežniji u 130-godišnjoj istoriji Ajfelovog tornja. Zanimljivo je da bi i najveći frankofili mogli biti iznenađeni činjenicom da čuvena gradska znamenitost nije oduvijek bila u postojećoj nijansi smeđe boje. Tokom godina smjenjivale su se različite nijanse žutenarandžaste, pa čak i crvene.

Kada je toranj zvanično otvoren, bio je crvene boje i to na zahtjev inženjera Gustava Ajfela. Međutim, samo tri godine kasnije nanijeta je nova boja i toranj je poprimio oker ton (tačnije, svijetlo narandžasti). Deceniju nakon debijaosnova je ofarbana narandžasto-žutom, a vrh svijetlo žutom bojom. Tako je toranj izgledao do 1968. godine, kada je konačno obojen u crvenkastosmeđu nijansu koju danas poznajemo.

Sa prosječno 7 miliona posjetilaca godišnje, prije pandemije, čini se da je odavno vrijeme za novi sloj boje, ali i novu boju. Za posao će morati da se pripreme velike zalihe jer će za farbanje biti potrebno čak 60 tona boje. Procjene su da će radovi trajati dvije godine do potpunog preobražaja i osvježenja tornja. I za same radnike će ovo biti jedinstvena prilika jer ni oni nemaju priliku svaki dan da rade na visini od 300m uz impresivan pogled. Očekuje se da će posjetioci moći da uživaju u svježoj zlatkastoj boji od 2022. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime