Da li ste za jednu šetnju po Monmartru?

Pariz ima impresivnu umjetničku scenu koja je dostupna po cijelom gradu, ali prva asocijacija na umjetnost i Pariz, svakako jesu popločane ulice Monmartra, koje i dan-danas vrve od uličnih umjetnika koji slikaju prekrasne poglede na grad, te dvorišta u kojima se kriju iznenađujuće skulpture.

Naravno, to nije sve u ovom fascinantnom pariskom kvartu. Mi vas pozivamo da zaronite u prošlost ovog kraja i otkrijete njegov današnji karakter – u našem vodiču mjesta koje vrijedi obići na Monmartru.

Muzej Monmartra (Musee de Montmartre)

Nema boljeg načina za otkrivanje tajni ovog kraja od posjete Monmartrovom muzeju. Ovaj muzej se nalazi na vrhu samog brda, a unutar njegovih zidova živjelo je 14 poznatih ličnosti, od Renoara i Valadona do Dufija i Poulbota. Istražite slavnu istoriju ovog boemskog kutka kroz originalna djela Morisa Utrila i Tuluz-Lotreka i uživajte u autentičnom, rustičnom ambijentu.

Galerija Salvadora Dalija (Espace Dali)

Ova galerija nudi uzbudljivo, ponovno otkrivanje čuvenog Dalija, otkrivajući njegova ranija djela koja vas pozivaju da se još jednom zaljubite u stvaralaštvo španskog umjetnika. Ako ste, recimo, vidjeli njegove čuvene slike, poput satova koji se tope, možda vam nije poznata kolekcija koja obuhvata promišljeno izrađene skulpture, predmete, gravure i namještaj.

Ova postavka je obavezna za ljubitelje nadrealizma i najveća je stalna izložba posvećena Daliju u Parizu. Dok napuštate izložbu, obavezno svratite do Dalijeve telefonske kabine u kojoj vas čeka iznenađenje u Dalijevom stilu, koje možete ponijeti sa sobom, kao neobičnu i zabavnu uspomenu.

Groblje Monmartr

Posjeta groblju može zvučati depresivno, ali u Parizu groblja nisu sumorna mjesta, već prostor koji može da vam otkrije kulturu prošlih vremena, a može poslužiti i kao nadahnuće. Groblje Montmartre je posljednje počivalište književnih velikana poput Emila Zole, te legendi poput Aleksandra Dime i Edgara Degea.

Muzej romantike (Musee de la Vie Romantique)

Posjeta Muzeju romantike je savršena i logična aktivnost u gradu ljubavi. Ranih 1830-ih holandski slikar Ari Šefer (Air Scheffer) transformisao je svoj dom, hotel Scheffer-Renan, u izložbeni salon. Salon je posjećivao niz umjetnika poput Žorž Sanda, Frederika Šopena, Ežena Delakroe i Franca Lista. Pored stalnih izloženih djela, muzej organizuje i niz privremenih izložbi, muzičkih događaja, književnih večeri i zabavnih aktivnosti za djecu. Obavezno ga posjetite prije oktobra, kada je otvorena čarobna učionica u baštenskom staklencu.

Muzej naive (Musee d’Art Naif – Max Fourny)

Musee d’Art Naif, odnosno Muzej naivne umjetnosti je sjajna atrakcija, ali nije baš toliko poznat. Ako ste cijeli dan proveli u klasičnim muzejima koji vam nude uvid u istoriju umjetnosti Francuske, promjena perspektive, sa savremenijim fokusom, možda bi bila dobrodošla.

Ovaj muzej stavlja u žižu savremenu umjetničku scenu Monmartra, sa više od 500 slika i 80 skulptura. Prvobitno izgrađen kao pijaca, danas je to izložbeni centar i žarište kulturnih događaja. Ovdje se nalazi ukupno 1.400 radova iz više od 55 zemalja.

Trg Tertre (Place du Tertre)

Šarmantni Place du Tertre nalazi se na bezbroj razglednica, te ne propustite priliku da ga vidite i uživo. Na ovom trgu sve vrvi od umjetnika koji zauzimaju svoja mjesta ispred platna, a tu su i šarene tezge, razni suveniri i đakonije.

Bazilika Svetog Srca (Sacre-Cœur)

Bila bi uvreda da na ovoj listi nismo obuhvatili čuvenu baziliku Sacre-Coeur, jer ona predstavlja jedan od glavnih simbola Pariza. Popnite se uz 222 stepenika do vrha Sacre-Cœur i obradovaćete se najboljim i najnevjerovatnijim pogledom na Pariz. Unutrašnjost bazilike je impresivna, a prostor oko nje često se koristi za sastajanje najtalentovanijih gradskih uličnih umjetnika.

Zid „Volim te” (Le Mur des Je t’aime)

Zid „Volim te“ je umjetničko djelo posvećeno ljubavi, osmišljeno od strane kaligrafiste Frederika Barona i umjetnice Kler Kito (Claire Kito) 2000. godine. Po velikoj površini koja se sastoji od 612 pločica, napravljenih od emajliranog kamena vulkanskog porijekla, ispisano je „Volim te“ na raznim jezicima. Zapravo na 250 svjetskih jezika!

Romantične duše koje posjećuju Pariz moraju da pogledaju ovaj zid, koji je ujedno i sjajna pozadina za selfi momenat. Detalji crvene boje predstavljaju slomljeno srce, simbolizujući ljudski rod koji je rastrgan i a ovaj zid simbolično teži da se ponovo ujedini. Ovaj prelijepi spomenik ljubavi nalazi se na trgu Place des Abbesses.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime