Suncem okupano odmaralište Saint Tropez (Sen Trope) na jugu Francuske, koje je nekada bilo skromno ribarsko selo, postalo je mondensko mjesto za poznate ličnosti 1950-ih kada se „plava bomba“ Brižit Bardot pojavila na sceni. Smješten u zalivu Saint Tropez, na dva sata od Kana, Saint Tropez je prvenstveno poznat po prelijepim plažama sa bistrim, akvamarinsko plavim morem i po hedonističkom načinu života. Evo šta sve ne smijete da propustite kada se zateknete u njemu …

1. Stara luka

Luka La Vieux (stara luka na francuskom) je bila prvobitna luka Saint Tropez-a i centar sela. Luka ima preko 700 vezova za jedrilice, ribarske i turističke brodove, ali i luksuzne jahte velikih razmjera, koje privlače bogate i poznate. Kafići, barovi, noćni klubovi i restorani okružuju luku u malim zgradama koje su obojene mediteranskim nijansama senfa, oker, kajsije i blijedo ružičaste boje.

2. Citadela

Visoko iznad Saint Tropez-a nalazi se Citadela koja je izgrađena početkom 1600-ih. Prvobitno utvrđenje je imalo tri kupole i dosta topova za zaštitu, a do njega se moglo doći samo pokretnim mostom. Sada je to muzej koji govori mnogo o dugoj istoriji pomorskih aktivnosti na tom području. Takođe o mornarima i ribarima koji su se istakli u ponekad opasnim vodama. Muzej sada posjetiocima omogućava pristup originalnim tamnicama, koje su donedavno bile zabranjene.

3. Sentier Du Littoral

Sentier du Littoral je planinarska staza koja oduzima dah i duga je 8 km, a pješačenje traje oko dva sata. Staza vodi do plaža, potoka i čudesnih divljih prostranstava.

4. Plaže

Razlog broj jedan za dolazak u Saint Tropez su plaže koje su neke od najboljih u Francuskoj. Plaža Pampelonne je mjesto gdje se Bardot zaljubila u grad kada je 1956. godine snimala jedan od svojih prvih filmova „Bog je stvorio ženu“. To je plaža dugačka skoro tri milje sa klubovima na plaži i gostima sa A liste.

Postoje izvrsni objekti sa javnim toaletima i tuševima, a spasioci dežuraju od juna do septembra, u jeku sezone. Plaža Escalet u Ramatuelleu je mirna nudistička plaža sa malim uvalama koje su odlične za ronjenje na dah, a tu su i lagane staze za šetnju. Smještena na ulazu u Saint Tropez, plaža La Bouillabaisse je još jedna popularna omiljena lokacija sa ležernim kafićima i ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje.

5. Muzeji

Početkom 20. vijeka umjetnici kao što su Pol Sinjak, Matis, Pjer Bonard i Albert Market pohrlili su u Saint Tropez, jer je prirodna ljepota mjesta bila toliko impresivna. U to vrijeme tamo su se pojavili umjetnički pokreti fovizam i poentilizam. Sljedeća generacija umjetnika s kraja 20. vijeka, Bernard Bufe, Dejvid Hokni i Donald Sultan, također su stvarali svoja djela baš ovdje. Koje muzeje posjetiti? Le Musee De L’Annonciade je mali, ali značajan muzej, a nalazi se u kapeli koja datira iz 1510. godine. Muzej slavi avangardnu umjetnost od 1892. do 1950. U stvari, Le Musee de l’Annonciade se smatra prvim muzejom moderne umjetnosti u Francuskoj.

Zatim tu je vrlo zanimljiv Muzej za policiju i bioskop (Musee De La Gendaramie Et Du Cinema) posvećen ulozi policajaca u francuskoj kinematografiji. Ovaj muzej se posebno fokusira na filmove koji su snimani u Saint Tropezu pedesetih godina prošlog vijeka, sa fokusom priče na detektive i policajce. Ukoliko ste fan serijala Žandar u Sen Tropeu, ovo je mjesto koje morate da posjetite.

6. Tart Tropezienne

Druga oda slavnoj Brižit Bardot je tart Tropezienne, koji je zapravo brioš punjen šlagom. Pecivo je 1955. godine izumio Aleksandre Micka, vlasnik poslastičarnice Saint Tropez koji ga je nazvao po gradu, navodno prema prijedlogu slavne glumice. Brižit je tart prvi put probala dok je boravila u Saint Tropezu tokom snimanja filma „Bog je stvorio ženu“. Tarte Tropezienne možete probati u skoro svakoj poslastičarnici u gradu.

Najbolji restorani u Saint Tropezu

Za prilično malo mjesto, Saint Tropez ima impresivnu ponudu finih i ležernih restorana i kafića.

La Table Du Marche: u prizemlju zgrade nalazi se La Table Du Marche – omiljena pekara sa terasom, dok je na spratu gurmanski restoran. Poznati šef kuhinje Kristof Leroj nudi jelovnik sa iznenađujuće povoljnim cijenama, pa je dnevni meni za ručak od dva jela ispod 20 eura.

Restoran La Vague D’Or: vrhunac obroka u Saint Tropez-u je kulinarsko iskustvo koje možete da dobijete u restoranu sa Mišlen zvjezdicom. Glavni kuhar Arnaud Donkel je umjetnik koliko i kuhar, jer stvara kulinarska remek-djela. Poslastičar Florent Martini nudi meni za deserte nazvane po voćnjacima, ali tu je i i meni sa pet odvojenih čokoladnih deserta, što ga čini odličnim mjestom za čoko fanatike.

Le Pationata: ogromna terasa sa mirisnim drvećem narandže čeka vas u Le Pationati. Šef Michelinove zvijezde Majkl Guerin nudi meni vrhunskog kvaliteta za razumnih 50 eura za tri jela tokom večere. Le Pationata se nalazi u elegantnom hotelu de Paris, pa se ovdje služi i doručak. Opsežna vinska karta uključuje preko 350 izbora, a u baru se nalazi dugačka lista koktela i međunarodnih alkoholnih pića.

L’Isoletta: šarmantni italijanski bistro čeka vas u hotelima Relais i Chateau La Bastide de Saint Tropez. Specijaliteti uključuju rižoto sa tartufima i tikvicama, kao i tjesteninu sa plavim jastogom i džinovskim škampima. Primamljivi deserti uključuju bakin tiramisu, kolač od tamne čokolade i slanog putera od karamele i baba kolač natopljen limončelom.

Šoping u Saint Tropezu

Saint Tropez ima elegantne butike sa lokalnim dizajnerima i poznatim francuskim dizajnerima kao što su Hermes, Luj Viton i Dior.

Atelje Rondiniručno rađene sandale koje su bile dovoljno dobre za glumicu Marlen Ditrih, dostupne su u ovom ateljeu koji još od 1927. izrađuje sandale od zmijske i obične kože.

Caroline Dechambitorbice, satovi i detalji kao mala umjetnička djela? Ovo je mjesto u kojem možete da kupite vrlo unikatne, ručno rađene modele koji bi mogli da postanu kolekcionarski.

Kiwi Saint Tropez: ovaj butik nudi zabavne i živopisne kupaće kostime za žene, muškarce i djecu, plus pribor za plažu i peškire.

Gdje odsjesti u Saint Tropezu

La Reserve Ramatuelle: za sveopšti luksuz, koji ide ruku pod ruku sa Saint Tropezom, La Reserve Ramatuelle je mjesto sa pet zvjezdica. Smješten u privatnom rezervatu na jednoj od najpoželjnijih plaža u Saint Tropez-u, La Reserve Ramatuelle nudi širok spektar smještaja, od luksuzne sobe za jednu ili dvije osobe do 14 vila, od kojih jedna ima sedam spavaćih soba, privatni bazen, privatni parking za četiri automobila, potpuno opremljenu kuhinju sa roštiljem i prostranu bašta koja se prostire na hektaru zemlje. Njihov spa sa punom uslugom uključuje trodnevne i šestodnevne programe koji se sastoje od joge, pilatesa, dvosatnih šetnji, spa tretmana i uravnoteženih obroka. Erik Kanino, kuhar sa dvije Michelinove zvjezdice, kreira meni u skladu sa Sredozemnim morem i Provansom u restoranu La Voile.

Vila Casabianca: na samo 2,4 km od centra, Villa Casabianca je vrhunski izbor za noćenje sa doručkom. Prostrane sobe imaju klima-uređaj, mini-barove i besplatan Wi-Fi, a pored toga uživaćete u organskom doručku lokalne hrane koji se služi pored bazena. Parkiranje je moguće putem vašeg privatnog daljinskog upravljača.

Mas De Chatelas: seoska kuća iz 18. vijeka pretvorena u hotel, Mas De Chastelas bila je domaćin zvjezdama i poznatim ličnostima, uključujući Džejn Birkin, Serž Gejnzburga, Katrin Denev i Žerar Depardeja. Mas De Chastelas ima sobe, apartmane i vile uređene u romantičnom provansalskom stilu. Vrt od šest hektara gleda na prestižni vinograd. Aktivnosti uključuju golf terene, bazen i terene za tenis. Le Table du Mas nudi raznovrstan meni sa uglavnom lokalnim proizvodima i sastojcima. Vinska karta se fokusira na obližnje regije, uključujući Provansu.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime