Vanredne okolnosti u kojima smo se našli ovih dana zatekle su većinu svjetske populacije nepripremljenu. Nakon nabavke osnovnih potrepština i lijekova, mnogi su se našli kod kuće, sa viškom slobodnog vremena, nelagodnošću i strepnjom. Ali samo zato što ste zatvoreni kod kuće ne znači da morate da se odreknete putovanja, kulture i umjetnosti. Google Arts & Culture sklopio je saradnju sa preko 2.500 muzeja i galerija iz cijelog svijeta i na jednom mjestu skupio virtuelne ture i online izložbe. One su potpuno besplatne i dostupne svim ljubiteljima umjetnosti, čak i iz karantina. U kolekciji Google Arts & Culture su veliki muzeji kao Britanski muzej u Londonu, Van Gogov muzej u Amsterdamu i Gugenhajm u Njujorku. Tu su i stotine drugih poznatih i manje poznatih, ali bogatih muzeja umjetnosti, istorije i nauke. Virtuelne ture mogu biti zanimljive ne samo ljubiteljima putovanja i umjetnosti, već i školarcima i studentima koji tokom ove pauze mogu da uče na zabavan način.

Mi vam predstavljamo samo nekoliko najposjećenijih izložbi iz ove kolekcije.

Britanski muzej, London

Najstariji javni muzej na svijetu nalazi se u centru Londona, ali virtuelnim posjetiocima omogućava obilazak Velikog centralnog trga kraljice Elizabete II. U muzeju možete vidjeti stotine fascinantnih predmeta, od početka ljudske istorije do savremenog perioda. Među poznatim su, na primjer, kamen iz Rozete i egipatske mumije.

Britanski muzej posetiocima nudi virtuelni obilazak

Foto: hurk from Pixabay

Muzej Gugenhajm, Njujork

Posjetite čuveno spiralno stepenište Gugenhajma iz udobnosti svog doma. Odatle možete otkrivati poznata djela impresionista, postimpresionista, modernista i savremene umjetnosti.

Nacionalna galerija umjetnosti, Vašington

Kada su u pitanju američki muzeji, jedan od najvažnijih je u Vašingtonu. On ima čak dvije online izložbe. Prva je zbirka posvećena američkoj modi od 1740. do 1895. godine, a druga, zanimljivija, je kolekcija djela poznatog holandskog slikara Vermera.

Muzej Orsej, Pariz

Napravite virtuelnu šetnju kroz ovu popularnu galeriju u kojoj su izložena djela francuskih umjetnika iz perioda od 1848. do 1914. godine. Među njima su Mone, Sezan i Gogen.

Muzej Orsej takođe nudi virtuelnu turu

Foto: Anthony-X from Pixabay

Nacionalni muzej moderne i savremene umjetnosti, Seul

Putovanje do Južne Koreje inače nije dostupno mnogima. Ali virtuelni obilazak jednog od najvažnijih muzeja ove zemlje moguć je iz cijelog svijeta. Istražite svih šest spratova njegove bogate zbirke u kojoj su značajna djela korejskih i svjetskih umjetnika.

Muzej Pergamon, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon posjetiocima nudi mnogo toga. Sada – čak i ako ne možete da ga posjetite lično. U ovom istorijskom muzeju vidjećete fascinantne drevne artefakte, uključujući Ištarinu kapiju i, naravno, Zevsov oltar iz Pergamona.

Rajksmuzeum, Amsterdam

Amsterdamski muzeji poznati su po velikom broju posjetilaca. Istražite remek-djela holandskog zlatnog doba, uključujući djela Vermera i Rembranta, bez čekanja u redovima i velikih gužvi. Google nudi Street View obilazak ovog legendarnog muzeja, pa ćete imati osjećaj da se stvarno šetate hodnicima.

Rajksmuzeum u Amsterdamu nudi virtuelni obilazak

Foto: Ron Porter from Pixabay

Van Gogov muzej, Amsterdam

Ljubitelji ovog genijalnog, tragičnog slikara mogu da izbliza vide najveću kolekciju njegovih dela na svijetu. Virtuelna posjeta uključuje preko 200 slika, 500 skica i 750 pisama.

Galerija Ufici, Firenca

Čuvena galerija čuva kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica – Mediči. Monumentalno zdanje je projektovao Đorđo Vasari 1560. godine, a danas njegove hodnike ljubitelji umjetnosti mogu da istražuju i virtuelnim putem.

Galerija Ufici posetiocima nud virtuelni obilazak

Foto: Michelle Maria from Pixabay

MASP, Sao Paulo

Museu de Arte de São Paulo je prvi moderni neprofitni muzej Brazila. Djela su postavljena u posebne ramove i izgledaju kao da lebde u vazduhu. Dio ove magične atmosfere možete osjetiti i tokom virtuelne ture.

Nacionalni antropološki muzej, Meksiko Siti

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej je posvećen istoriji i arheološkom istraživanju meksičkog naslijeđa prije dolaska Španaca. Posjetiocima je omogućen virtuelni pristup u 23 sobe sa drevnim artefaktima, najviše majanske civilizacije.

3 KOMENTARI

  1. Undeniably consider that that you stated. Your
    favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to take
    into accout of. I say to you, I definitely get annoyed at
    the same time as other people consider issues
    that they plainly don't recognize about. You controlled
    to hit the nail upon the top and outlined out
    the whole thing with no need side effect , other folks could take a signal.
    Will probably be again to get more. Thanks

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime