Zbog svog geografskog položaja, divno uređenih gradova i sela, ali i nestvarnih prizora prirode koji posjetioce ostavljaju bez daha, Švajcarska uvijek privlači veliki broj turista koji vole da uživaju u ljepotama ove zemlje.

I dolina Lauterbrunen, u prijevodu ”mnogo izvora”, ime je dobila prema mnogobrojnim izvorima – slapovima zbog kojih i danas mnogi turisti svoj kompas usmjeravaju upravo prema Švajcarskoj. 

Sedamdesetak kilometara jugoistočno od švajcarske prijestolnice Berna smjestila se jedna od najljepših dolina u Evropi. Filmski prizori rezultat su divovskih stijena i planinskih vrhova, ali i klime idealne za zimski i ljetni boravak u dolini Lauterbrunen, piše Pun kufer.

Dolina 72 slapa 

Dolina Lauterbrunen ima čak 72 slapa koji su inspirisali brojne slavne umjetnike koji su posjetili istoimeno selo, a cijela dolina Lauterbrunen postala je dio Uneskove Svjetske prirodne baštine 2001. godine. 

Jedan od najviših slapova u Evropi 

U selu Lauterbrunen, koje je obilježeno kućicama tipičnim za takvo podneblje i okruženo švajcarskim Alpima i stijenama, nalazi se jedan od najviših slapova u Evropi. Slap Štabauh nalazi se na kraju glavnog puta, a ako pođete označenim puteljkom, možete da dođete i sa druge strane slapa, na galeriju sa koje možete u slapu visokom 300 metara da uživate izbliza. Puteljak i galerija otvoreni su od juna do oktobra, a noću je slap osvijetljen.

Penjanje na neku od tri ljepotice 

Tri najpoznatije planine ovog područja su “Eiger”, “Monch” i “Jungfrau” i pratit će vas na putovanju kroz dolinu, a iz sela Lauterbrunen lako možete da organizujete izlet na “Jungfrau”. Ako ste planinar ili alpinista sa pravom opremom, možete pješke do vrha “Jungfraujoch” ili takozvanog Vrha Evrope. Za sve ostale, tu je voz koji će vas odvesti iz Lauterbrunena. Osim ovog vrha, gondolom možete sa stanice “Stechelberg” stići i do vrha planine “Schilthorn”.

Vozom ili žičarom do prelijepih pogleda 

Odlična je vijest da do prelijepih dijelova ovog alpskog područja možete da dođete vozom iz Lauterbrunena. Sunčano selo Vengen s istočne strane doline Lauterbrunen dostupno je samo vozom ili hodom. Do vrha Šiltorn (Schilthorn) stižete s druge strane doline, iz mjesta Miren žičarom. Ova lokacija biće privlačna ljubiteljima Džejms Bonda jer je poznata po snimanju jednog od klasika 007, “U službi Njenog veličanstva”. 

Do doline Lauterbrunen lako možete da dođete autom ili vozom, ali neka područja ionako nisu dostupna autom pa preporučujemo javni prevoz. Područje i sela u dolini dobro su povezani autobusima i vozovima a vrhovi žičarom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime