Švarcvald prugom kroz selo Ivice i Marice: Doživljaj je sigurno jedinstven

Željeznice odavno nisu prijevozno sredstvo za koje bismo se odlučili kada krećemo na putovanja. Avionske karte su sve pristupačnije, a mnogo se brže stiže. Zbog toga se vozovi sve manje koriste. Ali postoji nešto što ni jedno drugo prijevozno sredstvo ne može da ponudi, a to su prizori koji oduzimaju dan, krajolici koji se mogu vidjeti samo tamo kuda prolazi pruga.

Pruga koja ide od Ofenburga do Konstanca u Njemačkoj je poznata pod nazivom “Švarcvald pruga”. Živopisan predio prati prugu kroz selo Ivice i Marice. Kraj kroz koji prolazi voz je šumovit, što pogled čini očaravajućim koje god godišnje doba da je u pitanju. Da li ćete gledati bujne krošnje kako se njišu na vjetru ili raskošan spektar jesenjih braon i narandžastih nijansi birate sami. Dok se vozite ovim putem, trebalo bi da napravite pauzu u Donauešingen i vidite izvor Dunava.

Orijent ekspres odavno nije u funkciji, ali ipak se može pratiti njegova ruta. Ovaj čuveni voz je išao od Londona do Istanbula. Danas bi ovo putovanje trajalo nekoliko dana zbog svih presjedanja. Od Londona treba doći do Pariza, potom do Minhena. Iz glavnog grada Bavarske vozom se putuje kroz Austriju i Sloveniju do Zagreba. Odakle postoji direktna linija do Beograda iz kojeg se vozom ide do Niša, potom do Sofije iz koje voz ide do Istanbula. Da bi doživljaj bio potpun, u svakom od ovih gradova treba provesti nekoliko dana i odsjesti u Hotelima koji su radili i dok je Orijent Ekspres bio u funkciji.

Pruga od Bergena do Osla u Norveškoj je građena 34 godine, jer je građena na jednoj od najnepristupačnijih i najnegostoprimljivijih teritorija Evrope. Danas je ovo jedna od najživopisnijih trasa kojima vozovi prolaze. pruga se podiže do 1222 metra nadmorske visine, čak i ledenim danima Norveške zime. Vožnja ovim vozom omogućava nevjerovatnu sliku fjordova, jezera i šuma dok putujete duž države. Jedna od stanica se nalazi u Midralu, a odavde možete ići do Flama ako želite još bajkovitih pogleda.

Iz Moskve polaze vozovi kojima je nevjerovatan osjećaj voziti se. Jedna ruta ide preko Sant Petersburga, do Murmanska, a odatle do Osla. Ovaj put traje desetak dana, ali sigurno je vrijedno odvojiti i novac i vrijeme da se putuje kroz nekoliko bajkovitih zemalja. 

Druga trasa je vjerovatno jedna od najpoznatijih, a ide od Moskve do Pekinga-čuvena Transsibirska pruga. Ovo je način da se upoznate sa dalekim Sibirom, Mongolijom i Kinom. Kako je danas ovo turistički voz, potrebno je izdvojiti oko dvije sedmice, jer je u planu puta i obilazak najljepših gradova kroz koje se prolazi.

Moskva je veoma dobro povezana željeznicom i sa Francuskom. Pruga koja vozi iz glavog grada do Nice se smatra najdužom na ovom kontinentu. A postoji druga ruta koja vozi do Pariza. Ovim putem se prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku i Luksemburg i Francusku. Putovanje kroz sve ove države garantuje raznolike i čudesne pejzaže. 

West Highland željeznica koja prolazi Škotskom, pruža pogled na jezera, močvare i dramatične planine. Ova pruga je vjerovatno najpoznatija po vijaduktu Glenfinan. Ovim vijaduktom, koji prolazi kroz prekrasne krajolike “prolazio je Hari Poter u vozu za Hogvorts“.

Željeznica između Švajcarskog grada Hur do Tirana u Italiji je najviša pruga na Alpima. Ovo putovanje kroz zadivljujuće planine dok prolazite pored glečera čini jedinstvenu panoramu. Kroz Italiju prolazi još jedna pruga u blizini obale Amalfi. Ovdje se nalaze čuvena šarenolika sela, još u antičko vrijeme izgrađena na liticama. Ovim mjestima morate pješaka, ali dok se vozite od jednog do drugog prolazite pored maslinjaka, strmih litica i prostranih vinograda. Za potpun doživljaj Italije odavde bi trebalo produžiti u prekrasnu Toskanu.

Kao jedna od pruga koje pružaju veličanstvene vidike, prema mišljenu Standarda, našla se i srbijanska željeznica Beograd-Bar. Ova pruga dužine 476 kilometara spaja glavni grad sa morem, a građena je 25 godina. Da bi pruga mogla da prođe kroz sve nepristupačne dijelove Srbije i Crne Gore bilo je potrebno sagraditi 254 tunela i 234 mosta. Osim što prolazi kroz prelijepu prirodu, ovaj voz omogućava i posjetu mnogim gradovima iz kojih ćete moći bolje upoznate mjesta koja su vas privukla iz voza.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime