Sa porastom broja turista, Istanbul je u ovoj godini izbio na treće mjesto najposjećenijih gradova Evrope.

Preko pet miliona turista je posjetilo najveći turski grad u prvih pet mjeseci ove godine čime je oboren petogodišnji rekord.

Prema podacima koje je objavila gradska uprava u Istanbulu, ovaj grad je posjetilo 5,42 miliona turista, što predstavlja rast od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Povećan je i broj stranih turista za 11,3 posto.

Istanbul privuče skoro polovinu svih stranih turista koji posjete Tursku (42%) što ga drži na visokom prvom mjestu najpopularnijih turskih turističkih destinacija. Najveći broj stranih turista došao je iz Njemačke (394.925), potom iz Irana (337.428) i iz Rusije (290.985).

Ove je godine Istanbul izbio na treće mjesto u Evropi po broju turista iza Londona i Pariza, a ispred Rima. Posmatrano u svjetskim razmjerama Istanbul je na desetom mjestu.

U Turskoj je u toku osnivanje nove agencije za turizam, promociju i turistički razvoj koja će imati za cilj da podrži razvoj turizma u Istanbulu i Turskoj. Cilj ove organizacije biće da do 2023. Turska napreduje za tri mjesta na listi najpopularnijih svjetskih destinacija. Trenutno je osma.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime