Zanimljiva studija koja je nedavno sprovedena, bavila se željama i potrebama slijedeće generacije svjetskih putnika, popularno nazvane „generacija Z“, i analizirala kako se njihovi stavovi o putovanju prenose na opšta životna stremljenja.

Istraživanje je pokazalo da je mladima starosti između 16 i 24 godine nezavisnost veoma važna, budući da čak 34% ispitanika planira da u narednoj deceniji putuje samostalno bar jednom. Trećina generalno više voli solo putovanja od onih sa porodicom i prijateljima, a skoro petina bi voljela da u životu napravi pauzu od svega i na godinu dana putuje po svijetu sa rancem na leđima. Želju za samostalnim putovanjima skoro polovina je objasnila nespremnošću da prilagođava svoje ponašanje i navike porodici i prijateljima, ali 42% je svjesno da im putovanja sa porodicom ipak omogućavaju da vide mjesta koja samostalno vjerovatno ne bi mogli da priušte.

Zanimljivo je što se skoro trećina mladih širom svijeta nada da će imati priliku da studira ili živi u inostranstvu. Još zanimljivije je što kada su upitani na šta troše novac, 65% mladih je izjavilo da su im prioriteti putovanje i upoznavanje svijeta, koji su se našli ispred ulaganja u visoko obrazovanje, profesionalne obuke, štednje ili kupovine nekretnina.

Mladima je očuvanje sredine važno, pa preko polovine smatra da im je održivi turizam na destinaciji bitan faktor pri izboru, a preko trećine želi da volontira dok putuje. U ovom istraživanju Booking.com-a su učestvovali mladi sa 29 svetskih tržišta (Australije, Njemačke, Francuske, Španije, Italije, Kine, Brazila, Indije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Indonezije, Kolumbije, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Tajlanda, Argentine, Belgije, Kanade, Danske, Hong Konga, Hrvatske, Tajvana, Holandije, Švedske, Singapura i Izraela).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime