Pandemija virusa Covid-19 nastavlja da se širi svijetom. Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se otkazuju ili unedogled odlažu, zbog mnogo važnijeg cilja – spasavanja ljudskih života.

I dok sjedite kod kuće u izolaciji i žalite za avanturom i novim iskustvima, znajte da radite pravu stvar, i jedinu koja se u ovom trenutku može učiniti. A kako bi vam vrijeme brže i ljepše prošlo, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, a tiču se putovanja i osnažiće vaš istraživački duh.

Putujte iz fotelje

Putopisne knjige, serije i filmovi inspirisani destinacijama su očigledan način da prekratite vrijeme i na kratko uronite u putno iskustvo. Netflix, na primjer, obiluje različitim putopisnim žanrovima. Trenutno su među popularnijim sadržajima The Kindness Diaries, serijal koji prati putovanja jednog čovjeka koji se oslanja na dobrotu stranca, Street Food, koji istražuje lokalne kuhinje širom svijeta i komična serija Travels with Father.

Ako više volite da čitate, pravo je vrijeme da pročešljate police svoje biblioteke. Prelistajte stare vodiče, monografije, atlase i putopise. Prisjetite se svoje omiljene knjige koja vas je snažnim opisima odvela na neko novo mjesto i iskoristite priliku da ponovo uživate u njoj.

Kuhinje svijeta

Kod kuće ste tek nekoliko dana, a već vam je dosta monotonih obroka? Iskoristite ovu priliku da savladate recepte iz drugih krajeva svijeta. Za ovo vam ne trebaju kuhari, jer na internetu imate hiljade sajtova, blogova, Youtube kanala i tutorijala na ovu temu. Neki od njih sada daju savjete kako da pravite prave male gozbe za vrijeme izolacije, od sastojaka iz konzerve. Napravite od pripremanja obroka događaj. Zamolite ostale ukućane da vam se pridruže, pronađite odgovarajuću lokalnu muziku i uživajte u kućnoj školi kuhanja. Svakih nekoliko dana probajte novu svjetsku kuhinju. Ukoliko niste u mogućnosti da obezbijedite sve sastojke, bez brige. Cilj je, prije svega, da se dobro zabavite.

Kod kuće ste tek nekoliko dana, a već vam je dosta monotonih obroka? Iskoristite ovu priliku da savladate recepte iz drugih krajeva sveta

Foto: RitaE from Pixabay

Prisjetite se starih uspomena

Bili ste na putovanju svog života, doživjeli ste neprepričljive stvari… Ali onda ste se vratili kući i život se nastavio. Niste čak imali priliku da sredite stotine fotografija koje ste na tom putovaju napravili. Ali sada konačno imate priliku! Iskoristite slobodno vrijeme da evocirate uspomene sa putovanja i sredite te fotografije. Možete od toga da napravite i događaj – tematsko veče tokom koga će cijela porodica da uživa i da se prisjeća sjajnih i ne tako sjajnih dogodovština. Ako ste ambiciozniji, možda je vrijeme da počnete da pišete putni blog i dijelite svoja iskustva sa širom publikom.

Naučite novi jezik

Ako već planirate odlazak na konkretnu destinaciju, možete da slobodno vrijeme iskoristite kako biste savladali osnove jezika koji se na njoj govori. Počnite da učite jezik koji ste oduvijek htjeli da savladate, a niste imali vremena, ili obnovite znanje njemačkog koji ste u srednjoj školi tako dobro govorili… Postoje mnogi zabavni načini da učite jezik. Od fenomenalnih aplikacija kakvi su Duolingo i Babel, preko besplatnih online časova, do praćenja serija na stranom jeziku.

Ako već planirate odlazak na konkretnu destinaciju, možete da slobodno vreme iskoristite kako biste savladali osnove jezika koji se na njoj govori

Foto:Oli Lynch from Pixabay

Planirajte slijedeće putovanje

Kako poznate svjetske turističke agencije trenutno savjetuju – sada nije vrijeme za paniku, već vrijeme za planiranje. Niko sa sigurnošću ne zna koliko će ova vanredna situacija u svijetu da traje, niti šta nas čeka nakon nje. Ali ništa vas ne može spriječiti da istražujete, planirate i kada vam se slijedeći put ukaže prilika, budete spremni. Iskoristite mogućnost da do detalja upoznate destinaciju koja vas zanima, osmislite plan puta u koji ćete uključiti sve važne atrakcije i informišite se o istoriji i tradiciji regije. Čak i ako nikada ne uspijete da zaista stignete tamo, na neki način ste se već zaputili na to putovanje.

Kako poznate svetske turističke agencije trenutno savetuju - sada nije vreme za paniku, već vreme za planiranje

Foto: StockSnap from Pixabay

Unaprijedite svoje fotografske vještine

Ako volite da putujete, iskoristite priliku i naučite kako da svoja iskustva što bolje prenesete u obliku fotografije. Čak i ako nemate profesionalnu foto-opremu, već za slikanje koristite svoj foto-aparat, postoje brojni savjeti koje je jednostavno naučiti i primjeniti kako biste postigli bolji kvalitet fotografija. Na raspolaganju su vam besplatni online kursevi i youtube tutorijali.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime