Za kratko vrijeme postao je najveće i najpoznatije tursko ljetovalište na Egeju i omiljena destinacija turista iz cijelog svijeta, pa i onih iz Bosne i Hercegovine.

Stari dio grada predstavlja splet neobičnih, uzanih ulica, prepun malih restorana i turskih barova, a glavni ukras čini sedam pješčanih plaža

Kušadasi je veoma živo, moderno ljetovalište, smješteno na sjevernoj obali Egejskog mora, udaljeno oko 90 kilometara od Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj. U prijevodu njegovo ime znači ostrvo ptica, a dobio je naziv po malom ostrvu koje je povezano sa kopnom uzanim nasipom. Kamena tvrđava iz 15. vijeka, izgrađena na sredini ostrva i okružena zidinama, postala je tako zaštitni znak Kušadasija.

Od malog ribarskog sela, Kušadasi se, gotovo preko noći, razvio u mjesto sa velikom lukom u koju neprestano uplovljavaju ogromni prekookeanski brodovi. I ne samo to. Za kratko vrijeme postao je najveće i najpoznatije tursko ljetovalište na Egeju i omiljena destinacija turista iz cijelog svijeta, pa i onih iz Bosne i Hercegovine. To je grad sa popločanim pješačkim ulicama punim prodavnica suvenira, kože, nakita i tepiha. Sve kuće se stepenasto spuštaju do zaljeva, pa imate utisak da će svakog trenutka upasti u more. U Kušadasiju trenutno živi oko 60.000 stanovnika, ali u ljetnim mjesecima broj njegovih žitelja se udeseterostruči.

Stari dio grada predstavlja čudan splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa kućama u otomanskom stilu, prepun malih restorana i turskih barova, odakle se često može čuti i naša muzika. Ukoliko shvate da ste iz BiH, dovitljivi konobari će vam, ako je potrebno, na uho otpjevati neku našu pjesmu. Što bi oni rekli, sve za “komšije” i “zemljake”. Kušadasi je vjerovatno jedino mjesto na svijetu gdje “zemljaci” i “komšije” imaju ekstrapopust i mogu u svako doba dobiti meni na našem jeziku, i to po značajno nižim cijenama. Za Bosance iznose čak i posebnu garderobu, po posebnim cijenama i sa manje uočljivim propustima u tim kopijama svjetskih brendova.

Sama kupovina, i pored raznorodne ponude, može da bude veoma zamorna zbog neizbježnog cjenkanja, pa za one koji ne vole tu vrstu šopinga, najbolje je da se upute u Soke, mjesto udaljeno 10-ak kilometara od Kušadasija, gdje se nalazi gomila outleta u kojima se mogu kupiti kvalitetni firmirani proizvodi po veoma povoljnim cijenama.

Ipak, glavni ukras ovog lijepog, čistog i bezbjednog grada čini sedam predivnih pješčanih plaža, od kojih su najpoznatije “Long Beach”, “Ladies Beach”, “Kustur beach” i “Pamucak beach”, koje posebno privlače turiste. Ne bi trebalo zaobići ni Nacionalni park “Mili”, 30 km južno od Kušadasija, gdje možete pronaći na drugim mjestima davno zaboravljeni mir, nedirnute prirodne plaže i kristalno čistu vodu. Tu su plaže polupješčane polušljunkovite, i vrlo prijatne: s jedne strane more, s druge gusta borova šuma.

Po vedrom danu odatle je moguće vidjeti grčko ostrvo Samos, udaljeno nešto više od sat vremena vožnje brodom, koje bi neizostavno trebalo posjetiti.

U okolini grada nalaze se i četiri akvaparka, od kojih je “Aqua fantasy” jedan od najvećih u Evropi. Pogotovu što je sagrađen u Diznijevom stilu, sa raznovrsnom ponudom, uključujući i ostrvo sa blagom, podmornicom za djecu i preko 30 različitih tobogana, od kojih prilikom spuštanja većini zastaje dah. Poseban specijalitet čine vještački talasi i ples sa vodenim prskalicama uz ritam muzike.

Na prvi pogled, zajedno sa okolinom, Kušadasi predstavlja specifičnu kulturnu, vjersku i mitološku riznicu. Nije ni čudo, s obzirom na to da su kroz istoriju gradom prodefilovali Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, krstaši i gusari, o čemu i danas svjedoče mnogi arheološki ostaci u blizini grada. Čitav grad se prostire na više od 10 kilometara, ali je zato izvanredno povezan mini-busevima, takozvanim dolmušima koji će vas za samo nekoliko eura prevesti do bilo koje destinacije u gradu i van njega.

Za vrijeme Otomanskog carstva, u gradu je sagrađen Karavansaraj, gdje se i danas odvija trgovina, a ujedno i bogat noćni život. Građevina je zadržala svoj prvobitni orijentalni izgled i predstavlja nezaobilazan dio u dnevnim ili večernjim šetnjama gradom.

Što se provoda tiče, Ulica barova je veoma popularna, a najveća diskoteka u gradu je “Ekstazi bar” koja može da primi oko 1.000 ljudi. Ukoliko želite da osjetite pravi istočnjački način večernje zabave, sa mnoštvom trbušnih plesačica, ne propustite odlazak u “Karavansaraj klub”.

Ono što je, ipak, najvažnije, more u Kušadasiju je izuzetno čisto i toplo, zbog čega ga podjednako obožavaju i mladi i stari. Rijetki su gradovi koji na tako malom prostoru imaju mogućnost ludog provoda, dobrog šopinga i neophodnog mira sa uživanjem u plivanju.

BOGORODICA

Svakako jedno od najinteresantnijih mjesta u okolini Kušadasija je kuća Bogorodice, koja se nalazi na vrhu planine Bulbul, 9 kilometara udaljena od drevnog Efesa. Vjeruje se da je Djevica Marija baš tu provela svoje posljednje dane. Kuća je izrađena od kamena, a originalna dvospratna građevina sastojala se od predvorja, spavaće sobe i sobe za molitve, kao i sobe sa kaminom. Za turiste je otvoren samo centralni dio, kao i soba desno od oltara.
U blizini kuće nalazi se izvor sa pijaćom vodom za koji se vjeruje da je čudotvoran. Ispred Bogorodičine kuće nalazi se zid molitvi na kojem je okačeno na hiljade bijelih maramica i papirića vezanih u čvor, sa različitim željama i molitvama koje bi trebalo da budu uslišene. Takođe, vjeruje se i da je sveti Jovan, šireći hrišćanstvo, ovdje boravio nekoliko godina, o čemu svjedoči jedna od najstarijih krstionica.

PAMUKALE

Na dva-tri sata vožnje od Kušadasija nalaze se čuvene “pamučne tvrđave” ili “dvorci od pamuka”. Kaskadne stijene od bijelog krečnjaka, sa termalnim izvorima i bazenima, nastajale su hiljadama godina. Da vlasti nisu reagovale na vrijeme, kada su Pamukale proglasile nacionalnim blagom i zatvorile sve hotele koji su za svoje bazene koristili prirodom datu toplu vodu, svi izvori bi presušili i samo bi fotografije podsjećale da je tu nekada postojao predio iz snova.

U cilju zaštite ove prirodne ljepote, broj turista je ograničen, nije dozvoljeno ići obuven po ovim stijenama i nikada nije omogućen pristup svim bazenima. Kažu da je ova termalna voda, bogata solima, jako zdrava za kožu, jedino što nije baš sigurno je da je deset minuta u ovoj vodi dovoljno da se podmladite pet godina.

Za ovo bajkovito mjesto znala je i čuvena Kleopatra, pa se u blizini nalazi njeno kupatilo, sa predivnim bazenom u mozaiku, gdje je ona dodatno njegovala svoju lijepu kožu.

Vjeruje se da je grad Hierapolis, na čijem se davno napuštenom tlu nalaze Pamukale, osnovao jedan od pergamskih kraljeva u 2. vijeku p.n.e. Moguće je vidjeti ostatke grada, kao i drevni rimski amfiteatar koji još odoljeva vremenu i gdje se i dan danas održavaju razne svečanosti.

EFES

Na tlu Turske, nadomak Kušadasija (14 kilometara), nalazilo se jedno od sedam svjetskih čuda starog svijeta – Artemidin hram u Efesu. Svetilište je bilo posvećeno ovoj boginji lova, divljine i plodnosti i, nažalost, iako je hram bio skoro četiri puta veći od čuvenog Partenona, danas je na tom mjestu ostao samo jedan jedini stub. Zabeleženo je da je neki ludak podmetnuo požar i da je hram totalno uništen u noći kada je rođen Aleksandar Veliki. Po riječima Plutarha, poznatog istoričara tog vremena, hram je izgorio jer je boginja u tom trenutku morala da bude na drugom mjestu, prisustvovala je rođenju budućeg vojskovođe.

Hram je tokom istorije više puta bio obnavljan i skrnavljen, dok nije i potpuno uništen. Po starim legendama, grad Efes su osnovale žene ratnice, poznate Amazonke, krajem bronzanog doba. Grad je mijenjao lokacije i vladare. U trećem vijeku p.n.e. bio je najvažnija trgovačka luka na Mediteranu. Imao je čak 200.000 stanovnika. Efes je bio organizovan bolje od mnogih gradova današnjice, što se može zaključiti po ostacima ulica, javnih toaleta, kupatila, kanalizacije, vodovoda, tržnica, bordela i okolnih kuća. Da bi se grad redovno snabdijevao vodom, napravljeni su akvadukti dužine 100 km, što je i za ove naše uslove više od građevinskog poduhvata. Celzijusova biblioteka i amfiteatar govore i o visokom kulturnom nivou tadašnjeg stanovništva.
U Efesu je rođen i živio poznati filozof Heraklit, po zapisima, sveti Pavle je tu boravio i održavao propovijedi pune tri godine. Svakako, veći užitak od čaše hladnog “efesa” pruža šetnja ulicama ovog drevnog grada. Pogotovu što je najveći dio ulica u ono vrijeme bio pokriven, kako sunce i kiša ne bi ometali šetače.

MILET

Drevni grad Milet nekada je bio jedan od najvećih gradova Starog svijeta, imajući u jednom trenutku više od 100.000 stanovnika. Zbog odlične geografske pozicije mogao je decenijama nesmetano da se razvija. U ovom gradu živjeli su poznati filozofi Anaksimander, Anaximenes, i najčuveniji među njima, Tales, kojeg je Aristotel smatrao prvim pravim filozofom na svijetu. Tales je smatrao da je voda osnov svijeta, ali je bio i izvanredan matematičar, pa se njegove teoreme i danas uče. Za života je stekao titulu mudraca, a zahvaljujući njegovom otkriću sazviježđa Malog medvjeda, znatno su olakšane plovidbe moreplovcima.

Najvažniji ostaci ovoga grada su: Faustinino kupatilo, amfiteatar i hram Delfinijum. Udaljen je 55 kilometara od Kušadasija.

Kao i prethodnih 9 godina turistička agencija Kosmopolit i ove godine svoje klijente vodi u prelijepi Kušadasi a ponudu možete pogledati ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime