Tadž Mahal je jedno od najpoznatijih zdanja na svijetu i većina ljudi će ga lako prepoznati na fotografiji. Ali da li znate gdje se on nalazi, kada i zašto je izgrađen i da li je romantična bajka koja se vezuje sa njega istinita?

Tadž Mahal se nalazi u Agri, u sjevernoj Indiji. Zbog spektakularne kupole od finog bijelog mermera i raskošnih vrtova može se pomisliti da se radi o nekoj staroj kraljevskoj palati. Ali ovo zdanje izgradio je Šah Džahan u 17. vijeku, kao mauzolej za svoju ženu.

O njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da ga godišnje posjeti oko osam miliona ljudi. Lokalitet je otvoren tokom cijele godine, a posebno su popularne posjete u sumrak, kada nebo u pozadini dobija magično ružičaste tonove. Iako, nažalost, putovanje u Indiju u ovom trenutku nije moguće, Tadž Mahal lako možete istražiti i iz svog doma, zahvaljujući Google Street View prezentaciji.

Tadž Mahal se nalazi u Agri, u severnoj Indiji

Foto: nonmisvegliate from Pixabay

Ali pre nego što se zaputite na ovo virtuelno putovanje, provjerite da li već znate ove zanimljivosti o Tadž Mahalu:

  • Tadž Mahal je u 17. vijeku izradio mogulski car Sabahudin Mohamed Šah Džahan (Šah Džahan znači „kralj svijeta“) za svoju ženu, Ardžumand Bano Begum.
  • Ardžumand Bano Begum je kao četrnaestogodišnjakinja iz moćne plemićke persijske porodice zaručena za Šaha Džahana. Ljubav se rodila odmah, a nakon pet godina uslijedilo je vjenčanje. Car je svoju suprugu volio ne samo zbog njene nevjerovatne ljepote, već i zbog izuzetne plemenitosti i dobrote. Kako bi joj odao počast, dodjelio joj je nadimak Mumtaz Mahal – „dragi ukras palate“. Ona mu je rodila četrnaestoro djece, a na posljednjem porođaju je zbog komplikacija umrla. Tokom svog života pratila je supruga svuda, pa i u vojne pohode. Šah Džahan imao je još dvije žene, sa kojima je imao površan odnos.
  • Mumtaz Mahal umrla je 1663. godine i njeno tijelo je prvobitno sahranjeno u Burhanpuru, ali je car već te godine zatražio nacrt za izgradnju mauzoleja dostojnog njegove ljubavi. Tijelo njegove žene je prenijeto u Agru i privremeno sahranjeno u malenoj zgradi uz obalu rijeke Džamune.
  • Za izgradnju Tadž Mahala, njegove mermerne kupole i uređenje vrtova bilo je potrebno 22 godine. Njegovo ime znači „krunska palata“ i ovdje danas uz svoju voljenu Mumtaz Mahal leži i Šah Džahan. Plan za izgradnju napravljen je u skladu sa idejama sufijskih mistika.
  • Velika kupola, kada se mjeri spolja, visoka je 44m, dok je iznutra njena visina samo 24m.
  • Godine 1983. Tadž Mahal je postao dio Liste svjetske baštine UNESCO-a. Ova organizacija opisala ga je kao „dragulj mogulske umjetnosti u Indiji i jedno od univerzalnih remek-djela svjetskog naslijeđa“.
  • Posjetioce posebno privlače kupole ovog spomenika, kao i fascinantne grobnice. U „Rajskim vrtovima“ omiljeno je fotogafisanje uz bazene i fontane.
  • Tadž Mahal se može posjetiti i noću. Ipak, takva mogućnost se pruža samo tokom pet noći mjesečno, plus tokom noći punog mjeseca. Zbog velikog interesovanja, najavljeno je da će se broj večeri za posjete povećati.

Za kraj, evo stihova koji opisuju Tadž Mahal i pripisuju se samom Šahu Džahanu:

Treba li krivica tražiti utočište ovdje,
Kao izvinjenje, postaje čista od grijeha.
Treba li griješnik poći do ovog zdanja,
Njegovi grijesi biće zaboravljeni.
Prizor ovog zdanja stvara prizore tuge;
I Sunce i Mjesec suze liju iz očiju.
Na ovom svijetu ovo zadnje je građeno;
Da time pokaže slavu svoga stvaraoca.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime